Gorgonzolagratinerad lax med krämig vitvinssås och ugnsrostade grönsaker

13 mars, 2020

Tack snälla för kärleksfulla grattis i mina kanaler igår på vår bröllopsdag! 💖
Vi hade som sagt egentligen tänkt åka iväg och fira men vi stannade hemma pga Coronasituationen.

Bubbel i glasen! (Boschendal, lite för sött tyckte vi som älskar krispigt och torrt bubbel – gärna Brut nature cava)

Ugnsrostade grönsaker är så gott som tillbehör – jag tar lite vad jag har, igår var det zucchini, aubergine, röd lök, champinjoner, grön paprika och sparris.

Ja det blev en gammal favorit med andra ord laxfilé med gorgonzolagömma och en krämig enkel vitvinssås. SLURP!

Jag fick tips om detta vinet på Bolaget, sååååå gott till denna maträtten! Under 3 g socker per liter så klart!

Nu önskar jag er en finfin fredag och helg! En hel del saker inplanerat är avbokat så vi ska njuta hemma denna helgen.
På Söndag fyller mina systerdöttrar hela 4 år så om inget oförutsett händer så ska vi fira dem på söndag ❤️

Skriv ut

Gorgonzolagratinerad lax med krämig vitvinssås och ugnsrostade grönsaker

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2 1x

Scale

Ingredienser

2 portionsbitar laxfilé
150 gorgonzola
salt, peppar

Sås:
1 schalottenlök
smör att fräsa löken i
1 dl vitt vin med hög syra (dvs inte fat)
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 knippe dill (ca 0,75 dl)
1 msk smör
ev. salt, svartpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 g.
Skär fickor i laxen och fördela gorgonzolan där i, krydda med salt och peppar.
Sätt in i ugnen i 15 minuter, höj till grill sista 5 minuterna.
Gör under tiden såsen.
Fräs löken i lite smör. Häll i vinet och buljongen och låt sjuda en liten stund, häll sedan i fraichen och rör mot slutet ner dillen, lägg i en klick smör när du tagit såsen från plattan.
Servera laxen med vitvinssåsen och valfritt tillbehör.


Annonslänkar via APPRL

Veckans tips!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


2 kommentarer

Nina 22 mars, 2020 - 16:03

Jättegod vitvinssås, och så snabbgjord! Bra idag när tiden var knapp. Tack för detta recept och många andra!
Lax är absolut en favorit här, och vi köper ofta från en lokal fiskhandlare, alltid jättefin fisk.
Annars är min favvo-vitvinssås en annan du har här på bloggen, den som är Tommy Myllimäkis recept, den som ska reducera och reducera igen…. Tar lång tid, men såå värt besväret.
Hoppas solen kommit till Skåneland nu ☀️

Svara
ÅsaS 13 mars, 2020 - 17:01

Ser fantastiskt gott ut! Här blir det ryggbiff, ugnsgrönsaker och påssås 🙈 till middag. Hade tänkt mig fredagskyckling, men det blev det tydligen igår, för ungdomarna, då jag jobbade sent.
Helgen är ledig, och obokad. Ungdomarna får ändra sina planer då det de hade inbokat är avblåst… *suck*
Jaja, tids nog är Corona ett minne blott.
Njut helgen, för det ska jag! Kram ❤️

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.