I lördags åt vi sååååå gott!
Jag gjorde ett recept från leif mannerström som var en riktig höjdare!
Gorgonzolafyllda oxfiléer i en sås på gin och rött vin, huuuuuuuur gott!??? Yum!
Oxfiléen fick först vila tills den blev rumstempererad sedan skar jag filéen i ca 5 cm tjocka bitar.
Varje bit snittades på sidan och jag stoppade in ca 1 msk ost och tryckte till och slöt igen snittet så gott det gick.
I en gjutjärnspanna smälte jag sedan både smör och lite kokosfett utan smak och stekte på filéerna hastigt. Håll fläkten igång!
När filéerna fått yta frästes schalottenlök i lite smör och sedan hälldes gin, rödvin, grädde, viltfond och tills sist resterande gorgonzola i.
Egentligen ska köttet flamberas i gin men jag var lite stressad så skippade detta momentet, men det är ett tips!
Jag sätter en termometer i köttet så jag får den som jag vill ha den, dvs 60 grader i innertemperatur.
Kålroten skars i stavar och sedan friterades de, men man kan lika gärna ugnssteka dem!
Såsen blev såååå god! Smarrigt!!
Skriv ut
Gorgonzolafylld oxtournedos
Ingredienser
- Oxtournedos (à ca 200 gr.)
- 200 gr. mogen gorgonzolaost
- smör
- 4 cl Gin
- 3 st finhackade schalottenlökar
- 6 cl rödvin
- 2 msk viltfond
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit.
- Tryck in ca 1 msk gorgonzola i varje bit. Salta och peppra.
- Bryn köttet hastigt i smör och lite rapsolja eller kokosfett i en stekpanna.
- Ta upp köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs löken lätt. Smula ner resten av osten och häll på gin, vin, viltfond och grädde. Låt såsen koka ihop under några minuter.
- Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
Nutrition
- Serving Size: 4
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
15 kommentarer
Jag håller med tidigare kommentarer, det låter jättegott! En fråga; viltfond-ja fonder över huvudtaget-vilka ska man köpa? Jag hittar ingen utan e-ämnen, socker el dyl. Med vänlig hälsning, Anna.
De innehåller en del skräp allihop! Så välj vad du vill. Jag har valt att blunda för det eftersom jag gör så många andra bra val. Man får välja sina strider känne rjag =)
Tack för svar! Gulligt att du tog dig tid att svara!! Ha en fin vår!!!
Var har du köpt termometern? Ser väldigt smidig ut. Receptet måste provas, ser jättegott ut.
Hej! Tror Ica Maxi men kan även vara cervera, kommer dessvärre inte ihåg.
Var hittar jag receptet till Kålrotspomme???
kålrotspommes finns här på lite olika stllen, bara använda sökfunktionen här till höger.
Hej Åse, jag har ett problem, jag gillar verkligen inte kokosmjölk. Flingor och kokosfett går jättebra men mjölken ger mig kväljningar. Finns det något annat ”mjölkigt” som jag kan ha i smoothie och så? Mandelmjölk? Yoghurt?
Tack!!
Hej! Mandelmjölk eller tex kvarg om du gillar det.
Hej,
Detta lät ju jättegott. Oxfilé och gorgonzola… mums!
Men en fråga – hur får man ihop 5dl sås (som dessutom fått koka ihop) av de mängdangivelserna? Kanske är jag som tänker fel, men det känns inte som det är nog med vätska för det.
/Therése
Du har helt rätt! I originalreceptet ingick 4 dl hemkokt fond men jag använde koncentrerad fond, så jag har ändrat i beskrivningen 🙂 tack för påpekandet!
Tack för ett recept som låter supergott! Jag ville bara kolla att receptet nu är som det ska vara (med tanke på att originalet innehöll 4 dl hemkokt fond). Det ska m a o vara två msk viltfond och 2 dl vispgrädde, plus rödvin o gin?
Ja så gjorde jag och det blev gott, vill man ha mer sås kan man spä med lite mer grädde.
Tack, Åse, låter supergott, ska testas till helgen!
Åh… Så smarrigt! Måste testa det nån helg, när jag känner att det är dags att lyxa till det lite!
Kram, och ha det gott fina Du!
//ÅsaS