Getting in shape!?

av Åse

Hallihallåååå!
Vilken varm dag!? Årets varmaste?? JAG klagar då rakt inte!
Frukost idag blev en omelettrulle (ägg + vatten) med skinka, ost och spenat – stekt i kokosolja utan smak.
Gott, enkelt och ett bra fastebryt! (runt 14.30 för mig idag)
012A4522
Jag har några ess i rockärmen som jag tar fram när jag striktar till det och formtoppar och jag tänkte dra upp några här.
Detta är verktyg som fungerar väldigt bra för mig och min kropp och vi är ju alla unika men det kanske kan ruska om lite för dig också?

  1. Jag ligger inte på energiunderskott VARJE dag. Jag räknar inte kalorier eller kolhydrater MEN jag använder fasta för att naturligt få till en bra fettoxidation (med energiunderskott) samtidigt som jag slipper tänka.
    Det som fungerar väldigt bra för mig och min kropp är att jag alternerar måltiderna. Vissa dagar äter jag under en 12 timmars period: Frukost, lunch och middag (ALDRIG mellanmål!). Vissa dagar äter jag bara en måltid. Med andra ord ungefär som 5:2 fast jag har inga bestämda dagar eller bestämt antal dagar – det kan bli allt från 6:1 till 5:2 till 4:3! Just detta sätter att äta liknar i mångt våra förfäders sätt att äta. Att varje dag ligga på ett energiunderskott kommer sänka din ämnesomsättning och tro mig, det är inte kul att inse att man knappt äter något men ändå inte viktminskar – eller värre, ökar i vikt! Så var det för mig förr efter mina viktväktarår.
  2. Jag äter ägg och/eller fet fisk VARJE dag – helst till första måltiden. Detta skapar lång mättnad, bra bränsle för kroppen och allt eventuellt sug stillas.
  3. Jag försöker äta mörkgröna blad varje dag! Ruccola, spenat, grönkål, kål över huvud taget.
  4. Jag begränsar mejerier. Numera är det inget aktivt val utan det kommer automastiskt. Jag utesluter inte men mår bäst av mindre mängd. Grädde, Creme Fraiche äter jag bara någon gång i veckan. Hårdost begränsar jag inte men äter hellre fårost och buffelmozzarella än komjölksost.
  5. Jag äter inte strikt lågkolhydratkost varenda dag utan liksom våra förfäder så alternerar jag även mängden kolhydrater. Dock lägger jag alltid de ökade kolhydraterna på kvällen (räcker oftast att man ökar upp 1 kväll i veckan). Bra för hormoner som leptin och serotonin, sömnhormoner etc.
  6. Sist men inte minst, jag försöker röra mig så mycket jag kan! 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Nystart efter sommaren? - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 11 augusti, 2016 - 09:41

[…] med lågkolhydratkost har jag två veckomenyer tillgängliga HÄR och HÄR Några kickstartstips HÄR. kickstartsmattips HÄR och den populära viktminskningsskolan HÄR och […]

Svara
Åse Deasy 6 augusti, 2015 - 11:01

Hej Åse,
Måste ju bara skriva och berätta hur inspirerande du är! Älskar din blogg och hamnar alltid här när jag letar efter goda recept! Du skriver roligt och avslappnat och har fantastiska bilder! Nu har jag dessutom beställt en av dina böcker 🙂
Med vänlig hälsning, Åse

Svara
Åse 6 augusti, 2015 - 12:09

Tack kära namne! vad glad jag blir!! <3

Svara
Fredrika 5 augusti, 2015 - 21:02

Klockrena tips! Tack:)

Svara
Kattis 5 augusti, 2015 - 19:25

Tack för klokt och tydligt inlägg – det kom även väldigt lägligt!?

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 19:39

? Tack för att du läser här!

Svara
Jenny 5 augusti, 2015 - 16:52

Hej, tack för alla dina goda råd och tips, har en liten fråga -när du väljer bort mejerier i ex dressingar hur gör du då? Majonäs eller, vad tillsätter du? Ha det bäst ?

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 18:14

Då väljer jag en oljebaserad dressing som majonnäs eller rent smör (aromsmör) eller en smörbaserad som hollandaise eller bearnaise. Men vill jag äta en gräddsås så gör jag det =)

Svara
Anna 5 augusti, 2015 - 14:29

Hej! Är det bra att äta 5:2 två dagar och 16:8 resten utom på helgen då jag äter dom vanligt med familjen om jag vill ner i vikt. Och lchf såklart! Gjorde omelettwrap till lunch idag, blev såå mätt 🙂

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 14:31

Det kan bara du svara på, känn efter hur du mår! Viktigt är att du inte underäter och får i dig allt du behöver. Så på dina 16:8 dagar, ät tre mål då.

Svara
J 5 augusti, 2015 - 12:24

Undrar om det är det jag gör fel på sommaren… ligger på energiunderskott och ökar i vikt alltså.
Jag har fått höra av läkare att jag har väldigt hög ämnesomsättning och har väl märkt det också. Jag äter som en häst när jag arbetar, (Äter inte lchf men inspireras och lär mig gärna av din blogg), frukost, mellanmål, STOR lunch, mellanmål och middag. (Jobbar på förskola och äter när barnen äter…) Rör mig egentligen inte så mycket mer än vardagsmotionen med några enstaka joggingturer. Jag ligger alltid stadigt på en vikt på 52- 53 kg trots att jag äter så mycket.
Men så fort det blir sommar och jag blir ledig så går jag upp ett par kg, jag får mindre vardagsmotion på sommaren men äter inte så mycket. Bara frukost – ägg av olika slag, och middag. Har tyckt att det är så konstigt att jag går upp i vikt då jag äter så lite. Men kan jag alltså sänka min ämnesomsättning tillslut genom att äta för lite? Får man tillbaks den automatiskt sen när man börjar äta igen?
Tack för din blogg och dina recept och din kunskap du delar med dig av. Jag blir alltid inspirerar av dig till att leva hälsosammare. 🙂

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 12:28

Njae, tror inte det beror på att du äter för lite på sommaren utan snarare att du äter lite annorlunda? Kanske unnar du dig annat än du gör annars. Du rör dig mindre och äter därför mindre, du följer din kropps aktivitet så det är ju bra!
Vi påverkas alla av de olika årstiderna.
Kul att du trivs här hos mig! 🙂

Svara
Nicole 5 augusti, 2015 - 11:10

Hej Åse! tack för dina tips och inspiration. Först och främst undrar jag hur du fick omelettrullarna att se så fina ut. Mina gick mest sönder 😉
Jag håller själv på att prova mig fram kost och träning. Sedan 3 v tillbaka tränar jag ca 4-6 ggr i v och äter i princip inga kolhydrater under veckodagarna, har nästan helt tagit bort mejeriprodukter, äter bra fett och grönsaker. Men det händer ingenting. Jag äter dock lite onyttigt under helgerna. Har du några tips på vad man ska göra?
/ Nicole

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 11:14

Jag gjorde ingenting 😉 Dvs, jag vispade ihop ägg med lite vatten och kryddor och stekte på en sida på låg värne tills den var klar, sedan lät jag den svalna och lade på ost, skinka och spenat och rullade ihop och delade sedan rullen i 2 delar 🙂
Det är tyvärr omöjligt för mig att råda när jag inte vet någonting om hur du ätit förr, hur din stress ser ut, övrig hälsotillstånd etc. Men att inte äta några kolhydrater lär inte skapa en kropp som är med på noterna! Minst 20 gram kolhydrater när du tränar 4-6 ggr i veckan!
Hur mycket är ”lite onyttigt”?

Svara
Nicole 5 augusti, 2015 - 14:25

Ibland äter jag mörk choklad, glass, godis, chip. Hamburgare mm Försöker hålla det till en dag men blir oftast två. 20 g kolhydrater om dagen eller per vecka? Jag tränar mycket och äter strikt periodvis och andra perioder tränar jag inte alls och äter hyfsad kost men slarvar mycket. Svårt att hitta balans

Svara
Desiree 5 augusti, 2015 - 10:28

Jag blir såååååååå inspirerad vill bara gå in rutiner igen. Kraaaam

Svara
Våryra 5 augusti, 2015 - 10:21

Bästa Åse!!! Som alltid
Klar. Koncis. Konkret!!
Tack. Jag kopierar och skriver ut. Å sätter på väggen. Bredvid andra livsdevis!! Kramar!!

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 11:05

KRAM kram!!

Svara
K 5 augusti, 2015 - 09:54

Vad är kaloriunderskott egentligen? Jag undrar var den gränsen går för mig… Jag kan ju inte äta så mycket som jag gör av med och gå ner i vikt, jag kan i te äta mindre och jag kan ju absolut inte äta mer. Min kropp vill bara gå upp och detta efter fem år med lchf, både strikt och mer liberal. Är bara outsägligt trött på hela grejen.

Svara
Charlotte 5 augusti, 2015 - 00:38

Hej Åse, och tack för alla tips, idéer och inspiration!
Alltid en frisk fläkt att kika förbi!
Nyfiken på hur du ställer sig till kroppen och olika rutiner?
Tänker främst på det du skriver om att du ibland äter som ”vanligt”, ibland 5:2, ibland 16:8 osvosv.
Förr (ungefär samtidigt som tallriksmodellen var glorifierad) var det ett jäkla tjat om att äta vid samma tidpunkter, sova vid samma tid och helt enkelt ha rutin på sin vardag.
Hur det du på det med din kost? Något som är nödvändigt, onödigt, eller tillochmed dåligt för kropp, knopp, viktminskning och hälsa?
Stor kram!

Svara
Åse 5 augusti, 2015 - 09:07

Kroppen vänjer och anpassar sig alltid och målet är att skapa en trygg kropp men en trygg kropp behöver inte ha mat vid samma tid varje dag, eller exakt mängd mat varje dag, tvärtom!

Svara
T 4 augusti, 2015 - 22:42

Tack för alltid bra tips och råd!
En fråga, hur ställer du dig till kaffe med kokosolja i när du fastar? Är det ok att ta på morgonen?

Svara
Åse 4 augusti, 2015 - 22:45

När jag fastar så fastar jag 🙂 (energilöst) men det är absolut ok med kaffe + kokosolja men det är inte fasta!

Svara
Eva 4 augusti, 2015 - 19:31

Älskar dina tips?dom kommer alltid lägligt!

Svara
Åse 4 augusti, 2015 - 20:59

Kramis!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.