Fiskgratäng med räkor och krämig dillsås

av Åse

Fiskgratäng är verkligen en klassiker som alltid går hem här hemma! Krämig, smakrik och så enkel att variera – perfekt vardagsmat!
En rätt som passar lika bra till vardag som helg! Toppa tex med fluffigt potatismos eller Blomkålsduchesse!

Här kommer en variant som vi åt igår.
Vi hade kolja i vår gratäng men det går ju bra med torsk eller annan vit fisk.
Hoppas det smakar!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fiskgratäng med räkor och krämig dillsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 from 3 reviews

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 4

Ingredients

600800 g vit fisk (torsk, kolja eller sej)
1 msk smör
2 dl vatten
2 msk koncentrerad fiskfond
½ dl vitt vin (valfritt)
2 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron
rivet skal av ½ citron
1 msk finhackad dill
1 äggula
1 dl finriven lagrad ost (t.ex. Västerbottensost)
salt och vitpeppar
100 g skalade räkor
färsk dill och gräslök till garnering


Instructions

Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en ugnsform med smör och lägg i fisken i portionsbitar. Salta och peppra lätt.
Koka upp vatten, fiskfond och eventuellt vin i en kastrull och låt reducera till ungefär hälften.
Tillsätt grädde och crème fraiche och låt sjuda några minuter tills såsen tjocknar något.
Rör ner dijonsenap, pressad citron, rivet citronskal och dill.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulan. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen över fisken, strö över den rivna osten och grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills fisken är genomtillagad (innertemperatur 50-52 gr) och gratängen har fått en gyllene yta.
Låt stå någon minut, toppa med räkor, färsk dill och hackad gräslök vid servering.

8 kommentarer

NINA 24 oktober, 2025 - 09:43

Skall lagas! Vilken potatis passar bäst – gratinerad (ej gratäng!) , pressad, kokt eller fint gott mos?
Ser fram mot en härlig fiskmiddag.

Svara
Åse 24 oktober, 2025 - 10:39

Det där är en smaksak så omöjligt att svara på! =) Tycke och sma helt enkelt!

Svara
Annicka 23 oktober, 2025 - 08:26

Vi hade detta till middag igår och det blev supergott! Tack för tipset!

Svara
Åse 24 oktober, 2025 - 10:38

Härligt att höra!

Svara
Doris 5 november, 2025 - 07:16

Ska testa detta ser gott ut.

Svara
Maria 21 oktober, 2025 - 17:40

Toppen! Det här kommer att bli en återkommande fiskrätt. Känner också att rätten i sig är lätt att variera. Kort sagt- toppen!

Svara
Pia 21 oktober, 2025 - 16:56

Jättegott och inte krångligt recept som jag verkligen uppskattar!

Svara
Monica 21 oktober, 2025 - 14:12

Gott!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Annons för TrendRehabBLACK WEEK - Min kod 56KILO ger just nu 30% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab