FISKGRATÄNG med perfekt Blomkålsduchesse

av Åse

God morgon vänner!

Hoppas ni har en fin start på dagen, lillördag och allt!
Jag ska hem till kusse Aika på lunch, ska bli så mysigt! Får se vad jag bjuds på! 😊

Den här godingen har några år på nacken men är SÅ himla god!
Istället för potatis så har jag i mitt tycke det PERFEKTA BLOMKÅLSMOSET! En lifesaver när man äter LCHF / Lågkolhydratkost!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

FISKGRATÄNG med perfekt Blomkålsduchesse


  • Författare: Åse

Ingredienser

Blomkålsduchesse:
2 st blomkålshuvud
12 msk smör
½ dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar

Fiskgratäng:
600 g Torsk
5 dl grädde
1,5 msk fiskfond eller 1 fiskbuljong, tärning
ca 2 msk finhackad dill, färsk ellerfryst
1/2 citron, finrivet skal + lite citronsaft
ev lite salt & peppar
Gärna lite redning (arrowrot eller konjakrot är lågt i stärkelse, annars valfri redning)
Garnering: Dillvippor och eventuellt räkor (se under Notering längre ner)


Instruktioner

Tina fisken och klappa torr med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 gr.
Förbered blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Spritsa runt kanterna i en ugnsform och lämna en grop i mitten för fisken.
Dillsås: Koka upp grädde och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Rör ner finhackad dill och vitpeppar. Red till önskad konsistens, smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt. Ställ åt sidan.
Häll över fisken och gratinera i ugnen ca 25 minuter.
Klipp lite dill över vid serveringen och servera med citronklyftor och en blandad sallad.

Noteringar

Det är väldigt gott att toppa fisken med 2 dl handskalade räkor och sedan hälla såsen över, garnera sedan med lite extra räkor och dillvippor vid servering.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

3 kommentarer

Annicka 30 mars, 2023 - 08:22

Tack för recepttipset, den blev supergod!

Svara
ÅsaS 29 mars, 2023 - 11:08

Lätt vilse i dagarna här, då jag tagit lite ledigt från jobbet.. Skönt att nån påminner mig om att det är lill-lördag, eller ost-onsdag som det blir här ikväll.
Nyss hemkommen från kiropraktorn och känner mig som ny i kroppen. Och de nya glajjorna är hämtade, och jag försöker vänja mig vid dem. Vill börja med mina nya solisar, men det känns långt bort just nu, när snön fortfarande yr utanför fönstret.
Önskar dig en trevlig dag i sällskap av kusin!
Kram 💕

Svara
Åse 29 mars, 2023 - 11:30

Åh vad skönt att vara ”nyknäckt!”
Och ost-onsdag eller vin-onsdag (som det blir hos min kusin hihi) är ALLTID en bra onsdag!
Kul med nya glasögon! KRAM ♥️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!