Fiskgratäng i smakrik örtsås

av Åse

Hej hej på er!

Detta VÄDER, jag blir helt slö, slapp och likgiltig! Behöver SOL, frisk luft, LJUS!
Konstant regn här i Skåne, såååå deprimerande!
Minns inte en höst/vinter som det regnat så mkt här som denna 😣

Här kommer ytterligare ett torskrecept.
Jag hade torskryggfiléer men det går lika bra med torskblock eller annan vit fisk.

Purjolök och svamp ihop är ju så gott! Och speciellt purjo i fisk är YUM!
Jag kryddade med salt, vitpeppar, persillade och lökpulver, och pressade 1 citron över, det är valfritt vilka kryddor man har men denna kombon passar bra till fisk.

En göttig röra på creme fraiche och lagrad ost får sällskap av gräslök och dill. Fräscht!

Kokta (al dente) morötter är underskattat! Som blandas med olivolja, salt, peppar och klippt krasse! BÄST!

Receptet kommer här, nu ska jag krypa ner i jacuzzin och värma mig. Kom nyss hem från frissan, blöt som en katt!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fiskgratäng i smakrik örtsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

1 purjolök
200 g svamp, färsk. t ex champinjoner
1 msk smör
8 torskryggfiléer
1 citron, saften
1 kruka (eller förpackning) gräslök
1 kruka dill, finklippt
salt, vitpeppar
Persillade
23 tsk lökpulver
5 dl crème fraiche
4 dl prästost, riven
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Tina torsken om den varit fryst, torka av med hushållspapper.
Skiva champinjonerna, skär av blasten på purjon och botten och dela på tvären, skär sedan i skivor. Hetta upp en panna och läg nr champinjonerna. Stek på lite mer än medelvärme tills svampen vätskats ur. Lägg ner purjon och en klick smör och stek tills allt fått lite färg. Salta och peppra lite. Lägg i botten på en ugnssäker form. Krydda och pressa citronen över.
Lägg fisken ovanpå. Blanda ihop creme fraiche och ost och salta och peppra lite. Bred röran ovanpå fisken. Sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med valfritt tillbehör.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

10 kommentarer

marlise hertling 28 februari, 2024 - 21:25

Otroligt gott






Svara
marlise hertling 28 februari, 2024 - 21:24

Hej har lagat denna fantastiska fiskgratäng två gånger till gäster väldigt väldigt gott!
ska nu göra den igen. min fråga är hur mycket kan jag förbereda dagen innan?
Tack för ditt snabba svar, Marlise

Svara
Åse 29 februari, 2024 - 11:19

Hej Marlise! Jag tycker att du kan förbereda allt och bara skjutsa in den i ugnen sedan!

Svara
Annika 16 januari, 2020 - 15:47

Fisk e så gott! Detta ska testas!

Svara
Åse 16 januari, 2020 - 19:45

Hoppas du gillar! P&K

Svara
christel 15 januari, 2020 - 07:47

Såå gott det ser ut det måste jag prova .Tack för dina smarriga recept kram

Svara
Sofi 14 januari, 2020 - 15:58

Ha ha, tinade torsk imorse och gick in här för att söka fram ett gott recept på torsk. Behövde ju inte ens söka, testar såklart detta. Tack 👍🏻🙂

Svara
Åse 14 januari, 2020 - 15:59

Haha! Härligt Sofi! 🐟

Svara
Sofi 15 januari, 2020 - 06:13

Och gott blev det 👌🏻
Vi hade stekta padrones, ugnsstekt tomat, picklad rödlök till 🙂

Svara
Åse 15 januari, 2020 - 12:18

Vad härligt att det smakade! Åh ljuvliga tillbehör! Supertips!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.