Nej detta är ju inte surdeg i den bemärkelsen men de stora hålen i brödet påminner verkligen om surdeg!
Brödet har jag lagt upp här tidigare och det är Maria Emmerich som är upphovsmakerskan till originalreceptet.
Jag hittade lite andra mått i Expressens LCHF receptbok och provade det, enkelt och bra!
Så här kommer receptet! PS! Fantastiska att rosta! Eller att göra vitlöksbröd av – eller bruschetta!
Print![](https://www.56kilo.se/wp-content/uploads/2017/10/DSC4046-3-150x150.jpg)
Falska surdegsfrallor LCHF
- Yield: 10
Ingredients
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk himalayasalt
- 3,5 dl kokande vatten
- 1/2 msk äppelcidervinäger
- 3 äggvitor
- 1 msk brödkryddor
Instructions
- Sätt ugnen på 175 gr.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Vispa äggvitorna hårt.
- Blanda vatten och äppelcidervinäger och häll över de torra ingredienserna. Vispa med elvisp och vispa sedan ner äggvitorna.
- Ta upp degen och forma till en smal limpa, dela i 10 delar och forma till bullar. Lägg på bakålåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 50-55 minuter. Låt dem svalna ordentligt innan de skärs upp.
Skön måndag på er!
Det är tyst om er, hade varit så roligt att få lite mer feedback på allt jag lägger ut här på bloggen. Det blir lite monologt stundtals.
😊
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
![TrendRehab](https://www.56kilo.se/wp-content/uploads/2025/01/banner56kilo.jpg)
103 kommentarer
Supergoda! Tog vitvinsvinäger istället för cidervinäger.
Hej
Tycker jättebra om din sida. Jag har några små frågor.
Spelar det någon roll ikea mandelmjäl och fiberhusk man använder? Är det 175 grrader i varmluft eller vanlig ugn?
När man blandar ihop det kokande vattnet med de torra ingredienserna vilken konsistens är blandningen då? Den färdiga degen är den kladdig eller inte så kladdig?
Mitt första förslag blev totalt misslyckat men jag skulle gärna vilja prova igen.
Kram Caroline
Hej!
Jag skriver alltid ut om det är varmluft.
Det enda fiberhusk jag använder och kan uttala mig om är just Fiberhusk (Lindroos) övriga heter nog bara husk. Mandelmjöl ska inte spela för stor roll tror jag så länge det är finmalet. Det är länge sedan jag gjorde detta nu så kan inte på rak arm tala om hur degen blir men det blir ju en deg, inte kladdig. Lycka till!
Jag älskade verkligen de här frallorna!!!
Äntligen hittade jag ett recept som verkligen smakar och känns som bröd, speciellt efter att ha haft dem i brödrosten. Tur för mig att recepten ligger kvar i flera år.
Tack! 🙂
Vad roligt att höra att du gillade dem så! =) tack för feedback!
Både jag och min man ÄLSKADE dessa frallor🤩🤩🤩
Andra gången jag gör dessa frallor, första gången såg de ut som på bilden men idag blev det bara ett stort hål i mitten. Så det blev frallor fyllda med grönsaker, ost och köttfärssås till middag! Jättegott, men vad kan skillnaden berott på? Åskvädret???
Jag vet faktiskt inte varför detta sker ibland, har hänt någon gång hos mig också.
Tack för dina fantastiska recept! De har hjälpt oss enormt mycket i övergången till lchf, Tack!🌺
Eva von Kern
Nu har jag ett gäng frallor i ugnen. Spännnande
Perfekt recept! Ät färska eller frys in direkt.
Kan man frysa bröden?
Det ska gå bra!
Hej! Dom här bullarna är verkligen goda! Jag undrar vad du tror om att minska lite på fiberhusken och ta med äggulorna i smeten? Gjorde iofs torsk med äggsås där såsen innehöll bara gulor! 🙂
Hej Åse! Passar det här brödet till att göra korvbröd tror du? Eller har du något annat av dina recept som passar bättre?
Hej! Det blir nog jättebra!
Underbart bröd
Tack för ett jättegott recept! Jag provade precis att göra dem på quinoamjöl istället (bara för att testa) och de blev inte lika luftiga som med mandelmjölet utan mer kompakta frallor – men smaken blev lika god! Det är roligt att prova sig fram lite 🙂
Kul att höra om att du provat dig fram! Tack för feedback!
Hej! Har precis börjat med LCHF och gillar din sida skarpt. Skulle testa Falska surdegs frallor LCHF men undrar över om det är rätt med en deciliter fiberhusk? Tyckte det verkar mycket mot vad jag sett i andra recept (oftast någon matsked).
Mvh Åsa
Hej, receptet är korrekt =)
Hej! Som LCHF:are och totalt brödgalen så är jag alltid på jakt efter bra brödrecept! Är dock dessutom mandelallergiker och äggallergiker vilket gör allt lite svårare.. men det här receptet tilltalade mig och jag ville gärna prova så jag har experimenterat lite med det och jösses va bra det blev! Böt ägg mot 1 dl iskall aquafaba som jag vispade hårt med hälften av saltet och hälften av äppelcidervinägern. Böt mandelmjölet mot 2 dl finax urkraft mjölmix och 1 dl kokosmjöl samt lade till 1 msk pofiber. I övrigt gjorde jag exakt som det står i ditt recept. Tänkte bara ifall du vill ha lite variation 😁 Det blir 51 kalorier per fralla!
Jag har gjort dessa ”frallor” flera gånger. De en lite gummiaktiga men ta mig tusan, de är ändå beroendeframkallande. Det funkar att tillsätta lite olika grejor i dem som tex lite riven morot. Utmärkta att rosta och framförallt så är de perfekta att baka när jag gjort majonnäs, då går inget av ägget till spillo. Keep up the good work 🙂
Har precis gjort dessa mitt i natten typ. Helt klart godkända. jättegoda. Jag gillar inte brödkryddor så använde istället Pomeransskal, vet inte om det blev nån smak av dem men goda bullar iallafall! Kommer göras fler gånger.. Kanske även till jul med vörkrydda i istället 🙂
Låter gott!! Kul de smakade!
Jag har testat med vörtkryddor och det smakade alldeles utmärkt!! 😋😋
Kram Petra
Hej Åse! Tack för bra blogg. Upplever att många lchf-bröd lätt faller sönder, segheten som finns i vanligt bröd saknas. Har ditt falska surdegsbröd en hållfast/seg/stark känsla (tex. bryta brödet med händerna ska vara segt/svårt) eller faller det samman som vanligt lchf-bröd? Tack på förhand!
Hej! Har du provat mitt ostbröd?
Men dessa är segar än många lchf bröd men man måste förstå att gluten är ett bindemedel och lågkolhydratbröd innehåller inte gluten.
Hej!
Jag har suktat efter dessa länge. Testade nu på morgonen men lyckades få en massa klumpar. Ska det vara Så? Konsistensen blev som en hög klimpig grahamsgröt. De är i ugnen nu, men det är en hel del klumpar i bullarna.
Kan jag göra något annorlunda kanske? Köra i degmaskinen istället för elvisp kanske?
Hade fint! Älskar dina recept!
Mvh// Therese
Hej! nej det ska inte vara klumpar! Vet inte rirkktigt varför det blivit så, enda jag kan tänka på är att du nästa gång blandar i vätskan lite i taget tills allt blandats.
Bästa brödet hitintills, så himla goda bullar 👍 Tack för alla recept, hade inte klarat det utan dig 🌺
Bakade dessa idag. Fantastiskt goda. Till och med dottern frågade om hon fick ta en till. Det är bra betyg. 😊 Ska testa som rostat imorgon.
Tack för en jättehärlig blogg. 💐
Kram Petra
Hej Åsa
Også en lille kommentar fra Danmark, hvor vi ikke kender brødkrydderi. Kan du sige lidt om hvad det er? Skal nok selv mikse 😳
Hej! Anis, Kummin och Fänkål =)
Älskar dina recept och bilder. Du är så inspirerande! Följer dig men kommenterar aldrig.
Keep it up! 🌱
Tack vad glad jag blir! 🌺
Så himla goda!😋 Tack för att du delar med dig av receptet!
Dessa ser så goda ut, testas senare idag 👍
Nam! Disse skal jeg teste 🙂
Hej!!
Ska testa surdegsbrödet idag 🙂
Tack för alla recept du delar med dig av 🙂
Kram
Idag bakade jag surdegsfrallorna. Vilken skön känsla att knåda den varma degen och forma bullarna! Det gick så lätt och blev så bra. De ska jag göra fler gånger. Och ja, de blev ännu godare i brödrosten. Tack för receptet 😋
Härligt! Ja visst är de goda! Speciellt som du säger rostade med smör och ost! Yuuuum!
Hej Åsa. Har kört Lchf förut O min mage mådde bra. Men så fick jag kärlkramp O vart O sprängt några gånger. Läkarn tycker att man inte ska köra Lchf mer Utan ska gå över till medelhavsmat istället. Skulle du rekommendera att äta Lchf ialla fall. Jag har alla dina böcker O tycker du är en inperations källa. Margareta
Hej!
Dessa verkar supergoda. Är det något speciellt med just Himalayasalt eller funkar det med vanligt?
Tack för alla goda recept!
Hej Åse!
Bröden va supergoda trots att jag insåg att jag glömt ha i brödkryddor när de va i ugnen 🙈
Hur förvaras dessa bäst? Kan man ha dem i rumstemperatur eller är det kylen som gäller?
Kul att höra! Jag förvarar mina i frys! Enkelt att ta fram och alltid färskt då!
Hej!
Dessa frallor ser supergoda ut! Går de bra att frysa?
Kan du ge oss lite mer info om hur du äter just nu? För mig funkar knappt LCHF längre, trots att det funkat innan. Tänker om jag bör göra någon ändring av kosten som kan kickstarta igen.
Kram
Yes! Går jättebra! jag tinade själv ett gäng igår, kan tipsa om att de är ÄNNU godare att rosta!
Det kommer info på måndag, tänkte köra lite uppdatering då!
Hej
Frallorna ser ju fantastiska ut, men om man inte kan äta mandelmjöl, har du något bra tips på vad man kan byta ut det mot?
Tyvärr finns det inget substitut som jag kan rekommendera till det här brödet istället för mandelmjöl.
Läser allt och kommenterar ibland. Lagar en del efter dina recept, men får lov att modifiera ibland, då vi har petiga tonåringar hemma (åtminstone EN som är petig och kinkig med maten). Törs sällan tala om vad den innehåller, för då tvärvägrar hon äta. *suck* Lök är livsfarligt, bl a…
Läste jag rätt?! Att en ny kokbok är på gång. Jippi! Den ska jag ha! Har redan 5 st i hyllan.
Brödet ovan, är det ’riktig’ brödkonsistens på det? Tar mandelsmaken över, eller anas den bara? Jag vill gärna ha det där brödtugget, men inte mycket mandelsmak då jag förknippar det med sötbröd.
Njut kvällen!
Kram ÅsaS
Med dina 450 kommentarer så tycker jag nog att du klassas som en frekvent kommenterare, dummerjöns! Haha!
Yeeeeees ny kokbok har precis påbörjats 😉 Tyvärr lång förläggartid så den kommer inte förrän i augusti NÄSTA år.
Det är riktig brödkonsistens speciellt om det rostas! mandelmjölet smakas absolut inte. KRAM
Oops.. Skriver jag såå mycket?! Kanske dags att lugna ner mig då.. 😜
Puss på dig!
Kram!
Haha nääääää ska du inte 😂❤️
Wow vilket bröd👍🏼 Måste testas någon dag här framöver… vi har typ ruggigt väder och då passar det bra att baka! Tack för inspiration😍😍
Jag har läst igenom kommentarerna för i dag, och förstår att jag är i ”gott” sällskap, det är svårt att komma sig för med att uttrycka förtjusningen och glädjen över alla recept från dig! Jag har provat många, i synnerhet bröd, senast förra veckan bakade jag en mjuk kaka ”från dig”. Den blev mycket uppskattad i min släktforskningsgrupp. Och dessa surdegsfrallorna måste jag absolut prova, men det blir nog inte den här veckan, tyvärr.
Tack igen och stor kram!!
KRAM tillbaka! 🤗
Hej Åse jag läser varenda inlägg och testar recepten ganska ofta och gjorde kycklingsallad igår/idag så gott. Är dålig på att kommentera men det beror bara på att jag jobbar dubbla skift nu (nästan jämt) så då blir det inte av att kommentera alla dagar. ❤
Dessa frallor ser verkligen goda ut! De ska jag testa.
Tack för allt ditt jobb. Jag kollar din sida varje dag för inspo och motivation. Jag är dålig på att kommentera men jag får bli bättre på det;)
Förstår precis hur du menar.
Jag tycker du är toppen!
Kram
Jenny
Hej Åse
Läser ofta din blogg och har använt massor av dina recept. Är generellt dålig på att kommentera på nätet vilket egentligen är mot min natur eftersom jag alltid tycker att man ska berömma den som berömmas bör. Är bättre på det irl men ska bättra mig också digitalt. Tack för inspiration och recept. Jag fortsätter följa dig!
Nina
Ingen fara Nina, tack för dina rader nu! <3
Dessa skall jag baka på torsdag. Blev jätteglad när jag hittade detta receptet Åsa. Jag är en trogen följare men tyvärr dålig på att kommentera. 😉 skall bättra mig. Kramisar
Roligt att du gillar! 😍
Tack för alla fina recept🌹🌹
Tack för receptet. Lite sugen på att börja lite med LCHF tänk och detta blir det första jag ska göra. Ser jättegott ut ! Kram
jag är oxå dålig på kommentarer men har dina böcker o följer dig varje dag..
irene
Du är verkligen inte dålig på att kommentera Irene! KRAM!
❤️
Jag är här varje dag👐Tyvärr dålig på att kommentera…..Gjorde vitkålsmos igår till fläsk och löksås….mums. ”Redde” såsen med Philadelphia ost, mycket lyckat! Kram
Verkligen inte Anchi! Du har ett gediget register med kommentarer 🤗🌸
Tack för all inspiration!
En liten fråga. Längst ner men är det varmluft som gäller eller?
Aldrig om jag inte skriver det uttryckligen =)
Tack för svaret.
ha en underbar dag!
Du är en stor inspiration! Längtar efter matdagboken! 🙂
När jag söker efter recept på internet slutar det alltid med att jag hamnar på din sida. Så mycket goda recept!!!
Samma här 😀 Älskar Åsa´s receptsamling.
Tack Annika!🌺
Gjorde Fat head pizzan efter ditt recept och den var makalöst god!
Älskar din blogg och alla underbara recept du ger, ger mig inspiration dagligen!
Dessa frallor måste jag testa!
Perfekt att detta recept kom den här veckan. Ska åka iväg med två brödätare på tors.
Då kan ju jag äta detta brödet.
Åse, tack för att Du delar med Dig!
Hoppas det smakar!! De är goda att rosta också!=)
Följer dig sedan flera år och köper dina böcker. Tycker om dina recept och upplever att du har en bra känsla för vad som är gott. Recepten har kvalitet och man vet att det blir gott. Lite flärd bjuder du också på. Det är fint att se en kvinna som är bra på att ta hand om sig. Blir det någon ny kokbok snart?
Vad roligt att höra Carina!
ja en ny kokbok är på gång =) Mer info kommer.
Gillar verkligen blandningen av inlägg som du har i din blogg!
Brödet måste testas!
Hoppas du får en fin måndag.
Kram
Skärpning på oss 😉 vi är här och läser men jag är så sjukt dålig på att kommentera om det inte är något speciellt jag undrar över… vill liksom inte störa i ”onödan” 🙂
Kram på dig! Stör gör ni aldrig! 😉
Tack för alla dina fina recept! Läser och inspireras ofta. Har du räknat något på kolhydraterna på dessa frallor? Kram
Ca 1 per bulle =)
Menar du att det är 1 g kolhydrater? I falska surdegsfrallor.
Ja per bulle
Hej! Är också himla dålig på att kommentera dina inlägg. .ska bättra mig 😉
Men är inne och läser varje dag! 😊
Dessa frallor måste jag prova, ser supergoda ut!
Ha en skön måndag! 😊
Kram
E oxå dålig på att kommentera, men e här varje dag! Så vi e nog många som behöver få oss en påminnelse om att skriva några rader.
Tack för alla fina recept å allt jobb du lägger ner på att sprida bra å nyttig mat!
Hej Åse !
Tack för alla dina olika inlägg och inspiration!
Gjorde receptet på fat head pizzan och det var super! Jag lagar mycket mat från dina kokböcker och alla recept är lika goda!
Ha en fin dag i höstrusket
Kram från en tyst följare…/ Laila
Kul att den smakade!! =) Kram tillbaka och tack för dina rader!
Hej! Är jättedålig på att lämna kommentarer även om jag läser och provar recept osv, ber om ursäkt för det.
Jag testade nu imorse din morgondrink, hade inga kalium-kapslar men gjorde resten, kändes uppfriskande 🙂
Och så måste jag säga, så snygg du är i håret just nu, både färgen och längden passar dig jättebra.
Kram kram
Ingen fara alls! Vad härligt att den smakade! =)
och tack snälla för rara rader ang håret! Kram tillbaka!