Ett grundförslag för sin bästa kost

22 november, 2011

Jag funderade lite i går på mig själv och min egen kost, efter en gullig kommentar här på 56kilo. Jag har aldrig varit så avslappnad och harmonisk i min egen kosthållning som jag är nu. Jag har tydliga ramar men gränserna är mer utsuddade än de varit innan. Efter min utbildning i augusti så bestämde jag mig för att nu ville jag komma i bra form igen. Jag ”unnade mig” på tok för mycket och för ofta och det var inte hälsa för mig. Så jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på träningen och kosten. Med handen på hjärtat så ska jag erkänna att träningen kan bli mycket bättre men jag ger inte upp! Jag älskar att träna men är duktig på att prioritera annat. Kosten fungerar dock klockrent trots att jag inte är lika strikt som jag varit innan. Vikten kryper stadigt neråt och jag funderade på hur jag tänker och vad jag gör och jag förstod att det handlade ju om att jag är medveten om att jag är en tjockis! Min mentor Anna Hallén har varit (och är!) en fantastisk lärare och vän och jag är så tacksam att jag gick min utbildning till kostrådgivare här nere i Skåne så vi fick henne som huvudlärare på utbildningen (Anna bor utanför Helsingborg, i Ängelholm) Man känner igen sig i Anna, hon vet hur vi tjockisar fungerar och tänker och trots att jag kunde så mycket om både mig själv och kroppen så insåg jag att jag hade så mycket mer att lära mig. Anna pratar om tjockisar och smalisar hur olika vi tänker och hur olika vi äter. En tjockis kan vara både tjock och smal – en smalis är dock alltid smal. Nu pratar ju jag om beteende. Ett tjockisbeteende. Jag kommer alltid vilja ha den största biten, jag kommer alltid behöva slåss mot att jag hellre vill ha 21 bitar än 5, ja ni vet.
Jag har alltid behövt tydliga ramar, men jag har varit väldigt snabb med att förbjuda mig själv. I och med förbudet så glorfierade jag det förbjudna och trots att jag gick på strikt LCHF som fått bort det fysiska sockersuget så har jag när jag varit glad, ledsen, trött etc gärna velat belöna mig med skit, det förbjudna – högsta vinsten. Och eftersom jag då frångått det jag bestämt mig för är bra mat så kan jag ju lika gärna löpa linan ut och då har det blivit att jag velat passa på att äta av allt. Med andra ord så silade jag bort mygg men svalde kameler!
I min utbildning lärde jag mig näringsysiologin och näringsläran men jag lärde också känna mig själv, genom att Anna stod där, naken och blottade sig själv och hur hon fungerade. Den viktigaste lärdomen var att vi alla är olika, att fråga sig ”För vem och varför?”. Anna avdramatiserade LCHF kosten för mig.
Jag är inte sockerberoende. Jag triggas inte fysiskt av lite socker, morötter, en frukt, en skiva surdegsbröd etc. Jag undviker maten till största del eftersom jag vet att det är inget som bygger en hälsosam kropp och jag vill vara mätt och ha energi men vid valda tillfällen är det inget som stjälper mig, det har jag insett nu.
Jag har alltså fått avdramatisera maten. Den är inte svart eller vit längre. Jag har valt att ha en mer avslappnad syn på LCHF eftersom det hjälper mig att inte svänga hit eller dit. Det får mig att välja bra mat, framför dålig men jag kan äta lite av annat utan att gå bananans. Vad innebär detta för mig? Det innebär att jag till vardags alltid äter LCHF. Jag äter proteiner, fett och grönsaker. Lite nötter. Helst inte bär och yoghurt. Att jag äter strikt de dagarna när inget annat pockar på gör att jag, när tillfället uppstår kan äta lite av annat utan att överäta det. Jag har fortfarande tydliga ramar, men i stället för att kategoriskt avstå så väljer jag att göra så bra jag kan – det mår jag bra av. Jag äter fyllningen i en dessertpaj, fast jag får i mig lite socker – men jag avstår pajbottnen. Jag kan njuta av några fina praliner till fest eller helg, jag avstår alltid pasta, ris, vitt bröd men kan njuta av lite rotfrukter och två potatisar eller en skiva gott kornbröd. Jag har bestämt mig innan en fest eller dylikt att vara liberal men inte tillåtande av allt, för mig är det ett framgångsrecept ”Göra 80% rätt 80% av tiden gör 99% av resultatet. Göra 80% fel 20% av tiden gör de övriga 1%”
– men för många hade detta inneburit tvärtom, många måste avstå helt av olika anledningar.

LCHF är inte en metod, det är ett grundförslag om hur du enklast kan hitta din bästa kost. (citat Anna Hallén)

25 kommentarer
0

25 kommentarer

Terese 5 december, 2011 - 02:28

Amen to that! Well said! Sitter i Kanada där LCHF är helt okänt och där man tror att ägg-gula är farligt. Tack för en fantastisk blogg! Keep it up!

Svara
Åse 5 december, 2011 - 08:44

är det så?!! Förhoppningsvis kommner de snart i fatt oss 😉

Svara
Sthlms tjej 23 november, 2011 - 15:23

Älskar dina personliga inlägg och bloggen ger verkligen inspiration och tankeställare. Jag har LCHF: at sen ca 2 månader tillbaka och det känns mer och mer som en livsstil. Jag har haft 2 stora ”återfall” där magsmärtor och migrän kommit som ett brev på posten efter att jag ätit socker och mjöl. Viktnedgången står ganska still…tyvärr…och jag vet inte riktigt vad jag ska ändra på. Känner mig ofta yr men jag hoppas det är övergående.
Hade du några återfall och hur tacklade du det i början?

Kram och tack igen för en superbra blogg!!

Svara
Pär 23 november, 2011 - 07:13

Känner igen mig så mycket i det du skriver, bra formulerat! Har gjort en viktresa (neråt) sedan nyår och tackvare LCHF har det varit njutning snarare än en plåga. Är sedan sommaren nöjd med vikten men nu gäller det att hålla den. Har funderat mycket hur min kost ska se ut i framtiden och blir mer och mer säker på att LCHF är rätt. Gillar ditt resonemang och tar med mig det, speciellt ”Göra 80% rätt 80% av tiden gör 99% av resultatet. Göra 80% fel 20% av tiden gör de övriga 1%” .

Svara
Åse 23 november, 2011 - 11:28

Gratts till målgång och varmt lycka till nu mned att hålla vikten!!

Svara
jenn 22 november, 2011 - 17:30

Du blir bara klokare och klokare , bättre och bättre finaste du. Jag försöker också tänka så och det fungerar för det mesta. Mitt stora problem är min kvarnsten om halsen till make. Han vill så gärna hjälpa till men han stjälper snarare i sina försök. Häromdagen när vi pratade kost kom idiotkommentaren ” men du kan väl inte äta grönsaker, de innehåller ju kolhydrater” ehhh. och barnen. Jag försöker leta bra recept som även kan passa de kräsna småtrollen men det är svårt. Haha vi behöver nog nått program o gå efter alla fem. Det som går bäst för mig just nu är nog träningen även om jag ser säkert hysteriskt rolig ut som tjockis när jag svingar vikter för blotta livet 🙂
kram fina du.

Svara
Catrin 22 november, 2011 - 16:50

Jag börjar känna mig tjatig som alltid säger samma sak, men…vilket bra inlägg! Välskrivet, informativt, lättläst och intressant.

Svara
malin 22 november, 2011 - 13:34

Jag är ju så glad när jag läser dina såna här inlägg för du skriver så man känner igen sig o att man fattar.
Jag har en på jobb som precis börjat med LCHF (kul) men talar med det om alla till alla.
Äter inga nötter, inga rotfruktor ingen choklad osv… så när jag säger att det blir lite nötter de dagar jag tränar , två bitar mörk choklad på helgen , och att jag äter lite kesella med 10 hallon o en skvätt grädde, hujamej vilken syndare 🙂 MEN det är så att jag har släppt nojan kring mat, är alltid mätt o känner mig piggare o bra i magen så ska jag hitta en balans som funkar resten av livet så har jag hittat det 🙂 jag kör på ditt motto. Lite ”skit” klarar kroppen om man äter o lever rätt resten av tiden.
Kram o tack för ett bra inlägg

Svara
malin 22 november, 2011 - 13:37

glömde ju, jag är en smal tjockis jag med, ialla fall nästan smal. lagom är bäst….
Min träning o min mat funkar bra så det kommer att ge resultat på måtten så småningom men jag har ingen brådska!

Svara
Åse 22 november, 2011 - 13:53

Tror jag också! Heja!

Svara
Åse 22 november, 2011 - 13:53

Brukar vara så med nyfrälsta 😉 Det är lätt att leverera sitt eget sätt som allas sanning 😉 Men hennes/hans facit är inte ditt facit. KRAM

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.