En VINNARFRUKOST!

av Åse
Innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore & Bokus

Hej måndag! Fick fundera en vända till när jag skrev måndag om det verkligen var måndag? 🤣
Helt vilsen i dagarna så här när första riktiga januarivardagsveckan kantades av sjuka!

Jag vet ju att det är många därute som startat upp med nya hälsomål och jag själv är en av dem som känner lite nytändning och vill möta den kommande våren med ny energi och en starkare och smidigare kropp!

Frukost, om det så är tidigt på dagen eller senare (Breakfast = Break Fast = Bryta fastan, säger inget om att det ska ske på morgonen) är den viktigaste måltiden på dygnet!
Efter många timmar utan mat, är kroppen fininställd och det vi äter då är av vikt.
Jag kommer alltid slå ett slag för en proteinrik frukost! Vill eller kan man inte äta tex ägg så är ju en proteinrik grekisk yoghurt med keso ett bra alternativ.
Jag äter ofta 1 dl grekisk yoghurt (10 g protein) med 1/2 dl keso (6 g) med bär och gärna ett kokt ägg till när jag bryter fastan. (Sammanlagt 23 g protein)
Jag skriver mycket om vikten av mycket protein när man tex viktminskar eller vill äta en kost som håller hungern borta i min nya bok: VIKTMINSKNING MED LCHF

Förresten fick ett så fin positiv recension av BTJ (fd bibliotekstjänst = ”BTJ – specialister på informationstjänster och media för kunskapssektorn. Genom att tillgängliggöra kunskap och media arbetar de för ett klokare och mer inkluderande samhälle.”)

🙏🏻 Blir otroligt glad att den mottagits så väl!


Hur som haver!

När jag i januari 2005 först hittade lågkolhydratkosten i form av GI-metoden Fas 1 och sedan Atkins så var det här min stående frukost!
2 ägg, lite vatten, salt & peppar
40 g jarlsbergsost (att jag kommer ihåg både ostval och grammen.. haha)
1 msk philadelphaost
skinka

Detta vispade jag ihop och gräddade i mikron. (ca 1 min, rör, 1 min på full watt)
Det blir SÅ god konsistens i mikron tycker jag!
Vill eller kan man inte använda mikro nä, då gör man ju detta till en omelett i kastrull eller stekpanna.

Förutom 8 kilo minus på 2 månader så innebar min första kontakt med lågkolhydratkost att jag höll sötsuget i schack och att jag slutade tänka på mat i tid och otid.
Tyvärr var jag inte riktigt redo att ta mig an kosten som livsstil, jag ville fortsätta äta kakan och ha den kvar så det dröjde sedan fram till 2009 innan jag insåg att detta skulle bli min nya må-bra kost.

18 år senare så är det fortfarande min vinnarfrukost att äta en proteinrik frukost med lite kolhydrater och gärna ÄGG i alla former.

(Jag har bland annat receptet i Åse Kök boken)

I dag blev det en repris på detta! (31,5 g protein)
Jag älskar spenat och har ofta en näve bladspenat i allt möjligt, här har jag fryst hackad spenat (50 g)
Spenaten är full av antioxidanter  och stärker vårt immunförsvar och skyddar mot oxidativ stress (som kan göra oss sjuka)
Spenat är även bra för hjärnan, synen och huden! Och är det viktminskning vi vill åt så kan ämnet thylakoider i spenat hjälpa oss då det påverkar vår mättnad positivt och sug efter skräp, det påverkar även blodsockersvaret.
Visste väl att spenat var bra 😉 Det är ju dessutom sååååå GOTT! Mer spenat åt folket!

(Receptet längre ner)

Så back to basic!
Dagens första måltid – en solklar vinnare!

På denna bilden har jag toppat med lite stekt bacon och tomat, gott!

012A4731Nu kör jag även igång med ACV till första måltiden.

Jag har 1 msk Bragg äppelcidervinäger i + 1/2 pressad lime och lika delar hett och kallt vatten.
Utöver det så tar jag Chlorella och GLYC

Här kommer receptet på mikroomeletten!

 

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mikroomelett


  • Författare: Åse
  • Portioner: 1

Beskrivning

Ibland har nöden ingen lag och det här är en frukost jag åt varje dag när jag provade lågkolhydratkost första gången 2005.


Ingredienser

2 ägg
1 msk vatten
½ krm salt
lite svartpeppar
40 g riven lagrad ost
30 g rökt skinka
12 msk färskost
gärna hackad fryst spenat eller babyspenat i


Instruktioner

Vispa ägg och vätska. Salta och peppra. Häll upp i mikrosäker skål.
Rör ner ost, färskost och skinka.
Sätt in i mikron på full effekt och kör i 1 minut, ta ut och rör runt, kör i 1 minut till, rör lite och kör eventuellt lite till.
Smeten ska vara lite krämig, det blir klart på eftervärme sedan. (Lägg gärna en tallrik över några minuter)

I går blev det en mikroomelett till frukost och det är ett hett tips till er som vill ha en snabb äggrätt på morgonen men inte riktigt känner att ni har tid att göra på spisen.
Min första kontakt med LCHF skedde redan 2005 när jag under tre månader gick på GI rivstart och sedan gick över till Atkins som ju är lite same same.
Då gjorde jag mikroomelett varje morgon!
Micro är ju lite omdiskuterat, och nej jag tycker inte att det är smart att överdriva mikroanvändande.
1 portion:
2 ägg
1 msk grädde eller vatten vatten
salt, peppar
några skivor strimlad skinka eller kalkon
1 msk philadelphiaost/mjukost
lite riven ost (Jarsberg är god!)
Vispa ihop ägg, vätska, salt, peppar tillsammans med strimlad skinka och klicka ner en klick philadelphia innan skålen sätts in.
Kör i 1 min på max värme och rör sedan lite. Kör sedan tills omeletten är krämig och ser klar ut. Riv lite ost ovanpå.
Ät & Njut!

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

2 kommentarer

Jenjo 17 januari, 2023 - 16:12

Jag blev lite nyfiken på Chlorella, så jag gick in och läste om dessa. Ser ju jättebra ut och vilka fina recensioner. 🙂 Men… 10 tabletter om dagen!! Låter ju så mycket! Tar du så många/dag? Även om man ”bara” tar fem/gång så känns det som att man bli proppmätt av att bara äta tabletterna. 😉

Svara
Åse 17 januari, 2023 - 16:13

De är smååååå =)) Lovar du inte blir proppmätt haha!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!