En hållbar livsstil

av Åse

Nu så här i diet tider, när så många omstartar, nystartar  och jag VET att det kan kännas som en djungel. En djungel med vad man SKA, vad man FÅR, vad man INTE får och därför kommer här lite tankar.
DU är ditt facit, din KROPP har ditt facit på vad som fungerar på dig.
Tänk dig själv, i ditt skick, med din vikt, med ditt mående som dagens facit. Vill du befinna dig där du är i dag? Ja då fortsätter du att göra precis det du gör i dag. Vill du inte vara där du är i dag, då måste du göra vissa ändringar. Men de ändringarna kanske inte behöver vara jättestora, du kanske ska fundera ut 5 saker som du vet att du antagligen skulle få resultat av och så börjar du där!
Man behöver faktiskt inte göra en helomvändning för att få resultat.
ALLA behöver inte äta strikt LCHF. ALLA behöver inte dra ner på mejerier. Använd dig själv som facit.
Mitt allra bästa tips för en hållbar livsstil är att du forsätter att leva och äta så likt du gör idag med vissa justeringar. Sedan när du fått resultat, då kan du börja tweaka mer, tills du fått de resultat du velat ha.
Om du alltid ätit två mackor med ost och en kopp kaffe innan jobb, så fortsätt med det! Men byt ut brödet mot lågkolhydratbröd eller något som du tycker känns lika enkelt att tillreda/äta.
Om du älskar husmanskost så fortsätt med det, men ersätt dina fyra potatisar med broccoli och blomkål och är det så att du känner att du inte kan leva utan potatis, jamen ät det 1-2 ggr i veckan då!
Vad jag försöker säga är att för mig har det fungerat att äta kakan samtidigt som jag haft den kvar. Jag har ALLTID velat äta gott och stimulerande och njutbart, men jag har förbättrat rätterna.
Är det så att du i princip lever på godis i dag, ja då rekommenderar jag givetvis dig att sluta ersätta mat med sött 😉
Jag tror inte på förbud. Om jag skulle tänka att ”Jag ska aldrig mer äta detta”, eller ”detta är no-no”, då kan jag hoppa opp och sätta mig på att jag kommer fixera mig vid det och en vacker dag så kommer jag gå bananas och inte bara äta det utan även äta allt annat.
Jag äter ALLT. Och jag har aldrig ångest efteråt längre. Jag reser mig upp, borstar av mig och skuttar glatt vidare!
Men en stor skillnad är att jag väljer till 90% det jag mår bäst på, endast ibland äter jag annat. Anledningen till mina viktpendlingar förr, 10 kilo upp, 10 kilo ner, 5 kilo upp, 5 kilo ner, 25 kilo upp, 25 kilo ner, 15 kilo upp, 15 kilo ner – det berodde på förbud. Jag satsade stenhårt och det kunde hålla i sig några månader, oftast tills jag nått målvikt igen men sedan hände något med min hjärna, jag åt något som jag ansåg var fel och det skapade en spiral av överätning, jag skulle kompensera genom att svälta och det klararde jag ju inte och frossade istället och så där höll det på.
Om du misslyckas, se det inte som att du misslyckats – utan fundera på vad du skulle gjort annorlunda – lär dig av händelsen.
När livet är jobbigt, när ungarna bråkar, när chefen skäller på dig, när du känner dig oälskad och utanför – oftast är det DÅ som vi börjar självmedicinera med mat. Fundera över de tillfällena. Planera för att förebygga och att hitta alternativ. Kanske måste du ha ett ”First-aid” kit hemma då. Fem fröknäcken med ost är bättre än fem kanelbullar, eller hur?
Skynda långsamt. Jäkta inte. Var beredd på att det kommer ta tid att gå ner i vikt. Det är helt ok att kickstarta fast var ändå beredd på att det kommer ta tid.
Hitta en nivå där DU kommer må bra, där du inte känner att du försakar saker. Små steg, små steg tar dig också framåt, tar du för stora steg så är det stor risk att du faktiskt snubblar.
Titta inte på alla andra, hur alla andra gör, vad DE tycker att du ska göra. DU har din kropps facit.

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

34 kommentarer

Camilla 7 juni, 2014 - 16:47

Precis vad jag behövde läsa och höra, just nu i dessa dagar, när jag bara blev mer och mer förvirrad över mina sug och behov!
Du är verkligen en ängel! 🙂

Svara
Catrine 25 januari, 2014 - 11:37

Tack Åse för att du fortsätter att inspirera och peppa oss, vi är många som behöver det tydligen -och jag är en av dem. Stor kram till dig <3

Svara
Åse 25 januari, 2014 - 13:40

Stor kram till dig! <3

Svara
Maria Lilja 24 januari, 2014 - 12:15

Väldigt, väldigt bra skrivet!!

Svara
Yvonne 24 januari, 2014 - 10:46

Just det! Well said och jag instämmer i kören! ^^

Svara
Pia 24 januari, 2014 - 10:16

Åh, vad bra skrivet. Precis vad jag behövde – just idag!! Kram!

Svara
Ewa 24 januari, 2014 - 10:03

Hej Åse
Så bra skrivit av dig det känns mycket lättare när du beskriver och som sagt alla dessa dieter.Har du kostrådgivning ännu såg text ovan om det.
Ha nu en trevlig helg och sköt om dig
Kram Ewa S

Svara
Åse 24 januari, 2014 - 10:05

Hej Ewa! Ja följ länken till butiken! =) Trevlig helg!!

Svara
Eddy 24 januari, 2014 - 09:41

Hej Åse
Instämmer helt, det gäller verkligen att hitta sin egen balans om vilken kost som passar just en själv! Det handlar trots allt om både knopp och kropp, ganska komplext egentligen, att verkligen hitta det optimala utan att känna att det blir en kamp, ska ju vara ett naturligt sätt att äta som man kan trivas och njuta på livet ut utan att känna att man försakar en massa!
Jag provade strikt lchf drygt en och en halv månad, men jag mådde inte riktigt bra!? nåt som inte stämde i min kemi. Jag åt fritt och var viktstabil MEN efter ett läkarbesök så blev jag undrande!? Mina levervärden hade skjutit i höjden trots att jag är jag helnykterist sen 7 år!? Kolestrolet var även det ohälsosamt högt. Jag kollar mina värden 3ggr per år pga reumatisk sjukdom men detta kändes ej bra! Kan tillägga att jag är 42år och fd elitfotbollspelare, utbildad kock och dipl.kostrådgivare och som sagt tyckte ej om mina värden.
Personligen tror jag inte det är nyttigt att äta alla dessa lchf varianter på bröd/pannkakor/bakverk osv. jag menar min logik säger mig att bakar man på ex. mandelmjöl som består av i huvudsak enkel- och fleromättat fett så borde fettet oxidera under upphettning och kanske bildas det även transfetter under processen!? Jag menar risken är att vi vill uppfinna hjulet igen som på sikt ev. skadar våra kroppar mer än det gör nytta !? Detta är mina tankar och funderingar och jag är ingen expert!
Själv äter jag på följande sätt: Inget Mjöl, ingen frukt, inget socker ( kan bli en chokladbit eller 5 😉 typ varannan vecka! Jag kommer sluta äta tillagade nötter/nötmjöl/frön då jag personligen tror det är onyttigt! Däremot så äter jag kung markattas basmati råris som är fantastiskt gott och potatis då jag anser att potatis tillhör rotfruktsfamiljen och då det är väsentligt mycket mindre kolhydrater i potatis än i ris och pasta dock väldigt snabba! Jag håller på och laborerar med mängden kolhydrater just nu. Åt 30 gr kolhydrater per dag från just råris eller potatis alltså till en måltid per dag oftast middagen. Det var för lite så nu har jag gått upp till 40gr! Jag äter fullfet mat till detta! Vill tappa några kg till, har 9 kg till idealvikt! Resultat: 6v på strikt lchf plus/minus noll, senaste veckan på 30-40gr kolhydrater utan nötmjölsbröd, – 1,7 kg och både kropp och knopp mår toppen! Då återstår bara leverprovet 😉
Tack för en trevlig sajt.
Mvh Eddy

Svara
LottaN 24 januari, 2014 - 08:51

Säger bara: TACK!!

Svara
Nina 24 januari, 2014 - 00:34

Bra skrivet!

Svara
Anette 24 januari, 2014 - 00:09

Mycket kloka ord och tankar. Har nyligen hittat hit. Gillar att läsa din blogg och har hunnit med att testa en del recept också..
Tack för att du delar med dig.
Anette

Svara
Åse 24 januari, 2014 - 09:41

Välkommen hit!

Svara
Anna 23 januari, 2014 - 23:33

Superbra inlägg, tack!
Så skönt också att känna att man inte är ensam med sina matkrångligheter…
Kramisar till dig!

Svara
Erikas LCHF till vardag och fest 23 januari, 2014 - 21:53

Så bra skrivet! ♥

Svara
Jessie Söberg 23 januari, 2014 - 21:27

Du är så klok o så bra!!
Allt du skriver är så vettigt!!
Sååå sund inställning! Jag förstår precis vad du menar med d dåliga samvetet, men det är bara så svårt att släppa! Jag skulle oxå gärna vilja ”skutta vidare” istället..hoppas min polett snart oxå trillar ner..

Svara
Anna-Karin 23 januari, 2014 - 21:11

Kloka fina Åse!
Rätt ord i rätt tid ;))
Ha det gott
Kram

Svara
Eva 23 januari, 2014 - 20:56

Du är så vansinnigt grym, tack för dina underbara ord och dina ”biblar”, du är min guru o jag bugar dig hehe. (fast jag måste ha mina popcorn med smör på fredan 😉 Kram till dig!

Svara
Helena 23 januari, 2014 - 20:19

Tack för tipsen! Kändes som det du skriv fick mycket att falla på plats hos mej.
Ha det gott!

Svara
Camilla 23 januari, 2014 - 20:00

TACK, detta behövde jag läsa just idag. Har ätit bra sen i April, unnat mig något på helgen ibland, resultatet -7 kg. Idag har det inte varit någon bra matdag och det är det ända jag tänker på 🙁 Så det var så skönt att läsa ditt inlägg nu ikväll.
Tack för en kanon bra blogg, hela familjen (3 barn 2 vuxna) älskar dina recept.

Svara
Erika 23 januari, 2014 - 19:51

Hej Åse,
Jag funderar lite…. Jag har köpt de vitaminer du hänvisade till i viktminskning del 2. min fråga är:
Hur kan Ultra detoxen vara så bra? Någonting måste den ju innehålla för att kunna stå sig så länge?
Och dom 75g kolhydrater per 100g, kommer dom av all frön??
Kan det vara så att vi rensar lika starkt med rent vatten?
Kram Erika

Svara
Åse 23 januari, 2014 - 19:58

Mig veterligen så står sig kryddor, dvs torkat väldigt länge! Rödbetor, blåbär, vitlök innehåller ju en hel del kolhydrater så det är nog inte så konstigt att 4 tsk innehåller 9 gram kolhydrater. Nej jag vågar påstå att vatten inte tillför någonting mer än vätska och därmed är utrensande.

Svara
Cia 23 januari, 2014 - 19:42

Alltid sunda och bra inlägg från dig gumman, många kramar!

Svara
Åse 23 januari, 2014 - 19:45

Många kramar tillbaka! <3

Svara
Marie 23 januari, 2014 - 19:15

Trycker på stora *gillaknappen* =D

Svara
Ida 23 januari, 2014 - 19:03

Hej!
Ber om ursäkt för att det kommer en mindre roman här nedanför nu 🙂
Jag har kört på med lchf i snart två veckor men tycker inte jag får så mycket resultat som jag borde fått.
(jag vet, det är kort tid men ändå fundersam över varför det inte blir mer)
Började på 59,8 kilo och vill ner till 55-56 kilo så det handlar om 3-4 kilo men kan vara nog så jobbigt det. Tidigare i mitt liv har jag ätit minst 100 g choklad varje dag, jag är en riktigt sockerjunkie. Anledningen till att jag nog anses som att vara rätt ”smal” är att jag ätit lite mat för att kunna äta onyttigheter.
Tidigare så åt jag ungefär såhär:
Frukost: En ljus fralla med ost eller korv, eller en risifrutti, eller t.ex. Fil med Apelsin och allbran.
(Ofta åt jag choklad redan innan frukost)
Lunch: En kokt korv med bröd och en cola light. Gärna en glass eller ett choklad efter det. Eller en cheeseburgare från mc med cola light.
Kvällsmat: Samma som frukosten eller t.ex en färdig pastarätt.
Och mellan målen åt jag mängder choklad, lösgodis osv.
Nu har jag bytt ut min kost och idag har jag ätit såhär:
Frukost, Äggröra på 2 ägg och 2 msk grädde, två skivor bacon och en lchf fralla (ditt recept).I vanliga fall bara ägg och bacon men va extra hungrig idag så åt en fralla också.
Lunch: Gulaschsoppa med en klick fet cream fraîche.
Kvällsmat: En köttbit, sallad, bea.
Nu till mitt problem. Jag trodde jag skulle ”rasa” i vikt med LCHF med tanke på att jag la minst 550 kcal varje dag på choklad (troligen mer, mellan 550-750 kcal på bara godis/glass/kakor etc). Varför går jag inte ner mer? Efter 11 dagar har jag bara gått ner 1,4 kilo, det är förvisso bra, ett kilo i veckan är rimligt, men är verkligen fundersam över att det inte har visat mer resultat på vågen med tanke på min gamla kost och den radikala förändringen. Dock mår jag väääldigt bra av att slippa smygäta hela tiden och ”hamstra” choklad etc så jag märker verkligen av hälsofördelar.
Men känner jag mig KONSTANT hungrig! Börjar bli rädd att jag äter för lite? Går alltid och lägger mig hungrig. Folk skriver att man ska äta mellanmål och aldrig gå hungrig, men jag kan inte äta kokt ägg till mellis (mår redan lite illa av ägg nästan varje frukost), keso klarar jag inte av,inte heller makrill. Har du tips på något annat jag kan äta? Efter att ha ätit min kvällsmat nu och det har gått 20 min känner jag mig fortfarande hungrig….vad gör jag för fel?
Tack för att du delar med dig!
Kram

Svara
Åse 23 januari, 2014 - 19:21

Hej! Jag önskar jag kunde avsätta tid gratis för personliga kostråd men det kan jag ju inte, men du är välkommen att kika på min kostrådgivningn som finns på butik.56kilo.se =)

Svara
Anna 24 januari, 2014 - 09:22

Hej Ida. Jag tror inte du gör något fel. Det jag tänker på först och främst är att du väger så pass lite och din kropp antagligen är ganska ”nöjd” med sin fettmängd och att det därför inte rasar bort kilon även om du äter jättebra. Men, jag tänker att du skulle kunna pröva att äta enligt 5:2, alltså fasta 2 dagar i veckan, om du känner att du vill ha snabbare resultat. Fasta har ju också visat sig ha många hälsofördelar. Försök också äta mer när du inte fastar, större portioner och mer fett om du vill undvika mellanmål. Googla LCHF mellanmål, du kan säkert hitta något du gillar. Jag är inte heller något stort fan av kokt ägg. 😉 Jag älskar guacamole med ostchips (ostskivor i micron tills de blir knapriga), men kanske inte varje kväll. 🙂 Lycka till!!!

Svara
Jessika 23 januari, 2014 - 18:54

Dina ord är mitt i prick! Blir så inspirerad an ALLA dina inlägg!

Svara
Helena W 23 januari, 2014 - 18:48

Men gud så bra skrivet!! Du är otroligt klok och har en mycket sund inställning till mat/dieter/kroppen tycker jag! För min egen del så är jag väldigt duktig på att klanka ner på mig själv om jag äter ”fel” vid nåt tillfälle. Ibland tror jag att det dåliga samvetet gör mer skada för kroppen än det man har stoppat i sig…
Tack för alla smarriga recept och kloka, uppmuntrande ord!

Svara
Åse 23 januari, 2014 - 18:55

vet du, det ÄR så! Och den dagen jag insåg det, då hade jag knäckt koden! Res dig, upp, borsta av dig och skutta vidare! Visualisera det! Kärlek till dig!

Svara
Helena W 23 januari, 2014 - 19:35

Tack!

Svara
Sara på Vardag.nu 23 januari, 2014 - 18:48

Word!

Svara
anna 23 januari, 2014 - 18:39

Älskar detta inlägg!! Verkligen. Tack!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.