Decemberexperimentet!

av Åse

Under åren som gått har jag ju sakta men säkert hittat mitt sätt att äta som varit framgångsrikt för mig.
Jag har delat med mig att mina tips här på bloggen och alltid använt mig själv som referens. En del saker har fungerat superbra på stora massan och de två sakerna eller WOE (way of eating) har varit lågkolhydratkost i kombination med periodisk fasta. Ni är många som rapporterar via mail, kommentarer, instagram etc hur bra denna kombination fungerat på er.
Sedan är det givetvis många olika sätt att implentera dessa två för att det ska fungera bra för en.
Efter 40 märkte jag att det var lite svårare att hålla vikten, att gå ner i vikt om jag behövde droppa ngt kilo och jag insåg att jag behövde bygga mer muskler för att göra det lättare. Sagt och gjort 2013 var året jag började träna regelbundet.
2015 insåg jag att jag behövde öka upp den högintensiva träningen, att inte bara lyfta tungt. Jag har inte kommit dit än och det är därför jag förändrar träninen enligt nedan.
Under 2015 har jag laborerat lite med kosten, dels för att förbättra småsaker i både kroppskomposition och ätbeteende men även för att jag ju finner det sjukt intressant och för att jag håller mig ajour med de senaste influenserna, studierna när det gäller kost. Jag arbetar ju liksom med det 😉 Största skillnaden har varit att jag ökat upp kolhydraterna minst en kväll i veckan.
Att efterlikna våra förfäders sätt att äta verkar vara det mest optimala sättet, det har jag förstått under många år men under 2015 så gick det upp för mig att det inte bara handlar om att äta naturligt utan att även cykla energiintaget och även kolhydraterna! Precis som våra förfäder gjorde, detta verkar gynnsamt för våra hormoner som ju styr allt från fettförbränning till you name it!
Hösten var intensiv, många resor, många sociala tillställningar så det blev svårt att strukturellt köra enligt det kostschemat som jag ville fokusera på och utvärdera så jag bestämde mig för att satsa på det i januari 2016! Under januari är det inget speciellt inbokat och jag har tid och möjlighet att satsa på kost & träning och rapportera här i bloggen, passar dessutom bra för jag vet hur många som tar nya tag i januari.
Efter Dubai bestämde jag mig för att inleda experimentet med att fram till Jul (annanadagen) äta precis vad jag ville och hur jag ville. Jag funderade lite på vilka val jag automatiskt gjorde och vilka val jag gjorde för att jag visste att det var bäst för mig.
Lite läskigt eftersom jag ju har en historia med matproblematik, övervikt och skulle jag väcka den björn som sov??
Jag har nu i 4 veckor ätit allt jag velat utan tanke och jag har lärt mig en hel del! OBS! Detta är mina egna erfarenheter, givetvis är ni många som fungerar annorlunda!

 1. Periodisk fasta är GRYMT! Det reglerar mina mättnads och hungerssignaler och det ger mig energi.
  Jag har under 4 veckor ätit frukost och jag vaknar numera superhungrig och funderar redan kvällen innan på vad jag ska äta till frukost.. Mitt matfokus är större nu. Efter frukost börjar jag fundera på vad jag ska äta till lunch.. Jag är verkligen en ”mycket vill ha mer” människa och PF är det bästa sättet för mig att äta! Jag har ju många artiklar här på bloggen om periodisk fasta och varför det fungerar och vilka hormoner i kroppen det påverkar. Periodisk fasta handlar inte om att ”skippa frukost” eller är ett osunt sätt att äta utan det handlar helt enkelt om att man äter sin mat under en komprimerad tid, generellt brukar det innebära att man äter sin mat under eftermiddag och kväll men det finns även de som hellre äter morgon och lunch och fastar eftermiddag/kväll. I vår familj är middagarna viktiga och då jag tränar förmiddag så passar det mig bättre att skjuta på frukosten några timmar.
 2. Lågkolhydratkost är det bästa för mig (som om jag inte visste…)
  Jag har dagligen ätit en större mängd kolhydrater än jag annars äter, jag har nog sammanlagt ätit mer kolhydrater under december än jag gjort från januari-november, haha!
  Jag mår bäst och fungerar bäst på en kost som gör mig mestadels fettdriven, dvs jag fungerar bäst på en ketogen kost. Jag är mindre hungrig, har mindre matfokus, mer energi på en lågkolhydratkost.
 3. Jag gör bra val per automatik trots allt.
  Jag var lite rädd för att jag skulle gå bananas när jag inte åt som vanligt. Men nej, min hjärna har förändrats.
  Jag stoppar inte i mig en massa skräp och tänker att ”nu passar jag på”. Jag bantade ju alltid förr och när jag inte åt 100% bra så gick jag totalt överstyr och passade på och tänkte ”Äh nu är allt förstört så jag kan lika gärna äta allt och lite till”.
  Jag gör de bästa valen av de val som finns per automatik trots allt! Jag har ätit av allt i december, verkligen ”unnat” mig ett och annat men inte hela tiden och i kontrollerade mängder.
 4. Summa summarum: Byxorna spänner lite och det är ju inte så konstigt, jag har ätit mer än vanligt! Men främst så reagerar jag på hur hungrig och sugen jag är, en känsla jag inte gillar och som påminner allt för mycket om hur många år som jag kämpade med vikten på grund av detta. Ketogen kost i kombination med periodisk fasta är det bästa för mig, det mår jag bäst av både fysiskt och psykiskt!

Hur kommer jag lägga upp min kost & träning?
Målet är att bygga muskler, vara mätt & nöjd och komma i bättre form. Detta är inte bara av ytliga skäl utan min smärta i ländryggen beror på sk ”lower crossed syndrome” som är muskelobalans, det innebär att det är en obalans mellan musklerna i magen, sätet och musklerna i ländryggen. Jag måste komma till bukt med detta för det har varit ohållbart sista tiden.
Träning: Jag kommer köra enligt Kayla Itsines app SWEAT det innebär tre dagars styrka, tre dagars lågintensiv cardio. Utöver det så kör jag styrka med min PT 1 gång i veckan och from 18 januari så blir det Pilates 1 gång i veckan.
Kostupplägg: Periodisk fasta, jag förlägger 2-3 mål mat på eftermiddagen, efter träning.
Kosten kommer vara ren och naturlig lågkolhydratkost, lite mejeri, mycket grönsaker ovan jord.
Jag kommer vissa dagar äta mer (träningsdagar) och träningsfria dagar (dvs de dagar jag bara kör lågintensivt) så minskar jag energiintaget. 1 kväll i veckan ökar jag upp kolhydraterna och energiintaget sk CARBNITE för att hålla en sund ämnesomsättning. 
Jag kommer att dokumentera vad jag äter i bloggen och även de resultat jag får.
Alkohol: Max 3 glas vin i veckan.
Nu kör vi!!
012A7846
BRA dietmat!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

30 kommentarer

Camilla p-a 3 januari, 2016 - 19:13

Ska bli intressant att följa både din och min egen resa! 😉
Eftersom jag både vill vara ohungrig, hjälpa min son gå ner i vikt och den andre att känna ett inre lugn, har jag bestämt mig för att satsa igen på lchf! Så nu är det en massa experimenterade vad som kan funka i bröd och matväg…för barnen framför allt! En del åker i slasken och del ner i magen! 🙂
Tack åse för att du visar en del av vägen! ;D
Kram

Svara
Nyårslöften och Kickstart! - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 2 januari, 2016 - 11:03

[…] detta inlägget berättade jag om att jag själv ska satsa på en formförändring under 2016. Jag ska vara […]

Svara
ulrika 1 januari, 2016 - 14:24

God fortsättning Tack för du delar med dig för precis så är det för mig med. Men nu är julen över och allt ätande för min del. Tog en prenumeration på Matkärlek vilket jag ser fram emot Tack Åse kram Ulrika

Svara
Åse 1 januari, 2016 - 14:45

Gott Nytt År Ulrika! ja nu är det slut med sötebrödsdagarna =) Hihi! Kramar!

Svara
Kattis 28 december, 2015 - 14:08

Jag känner så igen mig i allt du skrivit här, vi är helt säkert samma ”typ”, kroppsmässigt. Ska spara denna sida uppe som påminnelse när fokuset tryter. Nu kör vi!
Tack och nyårskram!

Svara
Åse 28 december, 2015 - 14:15

Nyårskram tebax!!

Svara
Karin 28 december, 2015 - 13:23

Toppen! Tusen tack för ditt snabba svar!
Kramar i massor

Svara
Lena Boström 28 december, 2015 - 12:21

Superintressant med experimentet. Man måste göra lite ”fel” ibland för att komma underfund med vad som är ”rätt” och ett bra sätt lära känna sin egen kropp och dess behov. Kul att du satte ord på det här med matfokus. Under strikta fina lågkolhydratperioder när jag får sköta mig själv behöver jag inte fundera så mycket på mat utan äter det jag brukar, men sen kommer perioder med mycket äta ute, äta hos vänner, resor etc. Och då kommer det här snurrandet i hjärnan över när och vad jag får äta nästa gång…

Svara
Ida 28 december, 2015 - 11:44

Hej Åse
Läser bloggen varje dag men kommenterar aldrig, får bli bättre på det. Jag gillar ditt sätt att äta och ditt tänk att mat inte ska uppta allt ledigt utrymme i hjärnan utan att man njuter av att äta då man gör det och har en plan att hålla sig till. Jag vet att det är fritt att önska hos dig och jag hade gärna önskat få bra vegetariska tips, äter inte kött. Älskar alla dina tillbehör men hade varit kul att veta hur du tänker för oss som utesluter kött. Finns ju sämre och bättre alternativ, särskilt bland ”halvfabrikaten” (Quorn, Hälsans kök, Anamma osv). som jag ibland använder
Tack för en superbra, mysig och matnyttig blogg, ser fram emot nystart tillsammans med dig.

Svara
Åse 28 december, 2015 - 11:52

Hej Ida! Jag planerar att äta lite mer vegetariskt under 2016 så du kommer nog hitta lite mer recept då! Jag har en kategori här med Quornrecept som jag tycker är det bästa alternativet av vegetariska halvfabrikat: http://56kilo.se/kategori/recept/vegetariskt/
Gott Nytt! <3

Svara
Karin 28 december, 2015 - 04:04

Åh vad spännande att läsa, och vad spännande det ska bli att följa dig. Jag tänker lite i samma banor just nu och har precis börjat trappa ner på kolhydrater. Det är ju fantastiskt vilken skillnad man känner i magen redan efter två dagar. Det syns garanterat ingen skillnad, men jag känner mig mycket mindre uppblåst. Härligt!!
Tack för fin och inspirerande blogg, du e grym!!

Svara
Karin 27 december, 2015 - 21:45

Hej! Så himla kul att läsa om dina planer! Ska verkligen försöka ”hänga på”. Du är verkligen fantastisk motivation för mig! Tusen tack! Ääääälskar din blogg.
Såg att du har en svart marlene birger väska. Vet du vad modellen heter? Det verkar finnas två olika storlekar. Jätte tacksam för svar. Ha en skön söndag!
Kram
Karin

Svara
Åse 28 december, 2015 - 09:40

Hej vännen! Den stora heter Grinolas och lilla (som jag har Grineeh) kram!

Svara
Anna 27 december, 2015 - 21:23

Kommer följa detta med spänning och så bra det där med att du poängterar att detta gäller för DIG , det är ju det som det hela handlar om , att hitta sitt eget bästa jag. Dock är vi nog många som behöver många tips och idéer för att hitta vårt bästa jag. Själv har jag lärt mig massor om mig själv sedan jag började följa din fina blogg!
Kram Anna

Svara
Sara Blomgren 27 december, 2015 - 20:01

God fortsättning :D! Låter spännande och kul att satsa på sig själv 🙂 Själv har jag funnit min träningsform i löpning, så skönt, springer ca 4 ggr i veckan, kör även stryka .. En undran bara , varför börjar du inte direkt? eller måste du sätta upp ett datum för att ladda innan så du verkligen börjar, hoppas du förstår vad jag menar :D.
Ha det fint och lycka till!
Kram

Svara
Åse 27 december, 2015 - 20:58

Kul med löpning! Fungerar dock inte för min rygg i nuläget! Jag hänger nog inte med vad du menar? När det gäller kosten gav jag mitt sk. experiment 4 veckor (dvs slut i går) Tränat har jag gjort hela december =) Nya träningsformen startar i morgon men kör offentligt from januari. Kram kram!

Svara
Marie 27 december, 2015 - 19:57

Låter intressant! Tyvärr kan jag inte läsa de andra kommentarerna före mig, (11 st, så förlåt om jag upprepar något…). Det är bara helt blankt, vitt, använder safari.
Har du funderat på att testa CrossFit? Det är ju verkligen blandat med styrka, cardio, högintensivt etc.

Svara
Åse 27 december, 2015 - 19:59

Vsd skumt! Använder safari i både iphone, ipad och mina macar!

Svara
Lotta 27 december, 2015 - 18:37

Åh!!!! Tack!!!! Nu kör vi!!! Vet inte om du minns min kommentar för 100 år sedan om att min man var njursjuk och jag hade lite frågor om lchf. Nu är han transplanterad sedan november och nu finns inga hinder för lågkolhydratkost!!!!’ Tack för den bästa bloggen!!!! Puss på näsan!!!

Svara
Issa Nilsson 27 december, 2015 - 15:12

Hejsan!
Perfekt att få följa dina dagar nu! Även jag är en av alla som kickar igång efter jul o nyårsfrosseriet… Men, innan dess ska käre mannen och jag till Helsingborg och fira förlovningsdag 28 dec! Han missade bröllopsdagen, den rackaren, men vi tar igen det nu. Tänkte fråga dig om restauranger som du rekommenderar i din hemstad. jag minns när vi förlovade oss, hur vi for runt i hamnen och letade efter en mysig restaurang, men allt var stängt. Snopet! Det gav oss i alla fall några roliga minnen.
En STOR kram till dig
Issa

Svara
Yvonne S Ed 27 december, 2015 - 13:41

Tack för tipsen här ovan. Känns bra nu, dags att tänka framåt igen efter ågra dagars njutning. Det är ju inte det jag äter mellan jul och nyår jag blir tjock och slö av, det som påverkar är ju det jag äter mellan nyår och jul..!
Nu gäller det!
//Yvonne

Svara
Anna 27 december, 2015 - 13:14

Åh vad peppad jag blev av detta inlägg. Nu kör vi ??

Svara
Fredrika 27 december, 2015 - 13:11

Precis vad jag ville läsa idag! TACK:)
Håller med fullkomligt om ju fler mål trots bra val desto större hunger och matfokus…
Välkommen tillbaka vardagen!

Svara
Annika 27 december, 2015 - 12:56

Nyår är ett perfekt avstamp för att bestämma sig och ta itu med saker. Jag vet att jag måste göra förändringar, dock inte bestämt än hur. Målet är dock klart, bättre balans i livet och lättare och rörligare i kroppen.

Svara
Maud 27 december, 2015 - 12:42

Jag hakar såklart på..
Jag själv har kommit igång med regelbunden träning, varje morgon (mån-fre) kl 9.00 kör vi Cardio, tabata, eller crossfit på gymmet.
Två dagar i veckan (mån och tors kl 16.00) kör jag PT och då focusera på överkropp och bålen. Känns super att ha kommit igång.
Frukost äter jag efter morgonträningen och då oftast ägg och smör eller kesoplättar med ost och skinka…
Midsag vid 18 tiden och under dagen en ostbröd med skinka och ost…

Svara
~ Maria ~ 27 december, 2015 - 12:38

Guu’ du är så bra Åse, min stora insp.källa ❤️
Vi är några på jobbet som stötta varandra och göra en ”nystart” nu i jan!
Ja nu kör nu ??

Svara
ingrid 27 december, 2015 - 12:31

hejsan
Har oxå analyserat mitt matintag senaste månaden och hur jag mår i de olika bra och dåliga valen jag gjort …pf funkar bäst men en sak jag märkt är att trots tre bra mål från kl tolv och fram till åtta på kvällen så känner jag mig bra mätt men väldigt energilös ..tom liksom ..olust känsla..svårt att beskriva och jag kommer inte på vad de beror på ..äter bra fetter med avocado makrill ägg majonnäs kött kesoplättar grönsaker osv osv ..försökt lägga till en kopp te med kokosfett både på fm och efm utan resultat …ska bli spännande att följa dig å jag fortsätter min lchf livstil som nu har hållit i över ett år .
mvhs ingrid

Svara
Jenny 27 december, 2015 - 12:23

Tack för din klokskap. Jag känner igen mig i mycket om hur du tänker. Bra att få läsa om ditt träningsupplägg. Jag ska försöka komma igång med styrkan, kör längdskidåkning nu å det är så kul men behöver kombinera med styrka en. Naprapaten som även är min bror å vet ”svagheter” i min kropp som är ärftliga. God fortsättning : )

Svara
Stina 27 december, 2015 - 12:21

Jaa nu kör vi. ??

Svara
Åse 27 december, 2015 - 12:24

Jajjemen!! ?????

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.