Crepes (lchf) med laxfyllning

av Åse

Innehåller annonslänkar till Ellos

Hej raringar!

Jag känner mig lite oinspirerande just nu men det släpper nog om någon dag eller två 😚
Juni är hemma med halsont, hosta (ingen feber) så jag halv-vabar lite här och rår om henne.
Idag har vi gjort pannkakor (se nedan) – Jag gjorde crepes av mina och hon smaskade på dem med grädde och Healthy & Co sockerfria chokladås.

Detta blev frunchen idag (frukost + lunch) eftersom jag generellt äter 2 ggr per dag.
Sååååå gott!

Mina recept på Crêpes kan ju så klart använda till pannkakor, plättar också. När jag gör plättar så gillar jag att tillsätta en halv skopa vaniljprotein. MUMS!

Jag har ett pannkaksjärn och detta receptet ger 3 tunna crepes, 2 lite tjockare.

Jag gjorde en laxröra som blev så himla god! Alltså favoritlivsmedel: Ägg, Lax, Spenat, Örter (dill & gräslök) och majonnäs och creme fraiche. Salt, peppar och lite cayennepeppar och detta blev en höjdare!

Lägg en kladd (röran är till två crepes = 2 portioner) och vik ihop pannkakan.
Lägg i en ugnssäker form.

Jag föredrar att riva ost själv för att få bort onödiga ingredienser, som potatismjöl & klumpförebyggande ingredienser) så jag brukar riva upp en ost (detta är västerbotten)

Skjuts in i ugnen i 10 minuter – sedan är härligheten klar 💖

 

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Crepes (lchf) med laxfyllning


  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Beskrivning

Crepes
2 ägg
drygt 1/2 dl färskost (>50 g)
3 msk mandelmjöl
2 krm Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) (kan uteslutas men håller ihop pannkakorna)
1 nypa salt
smör att steka i

Fyllning:
2 ägg, hackade
3 skivor kallrökt lax, strimlad
1 stor näve babyspenat, grovt hackad
1/2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dill, hackad
1 msk gräslök, hackad
salt, svartpepar, cayennepeppar

1 dl riven ost att toppa med


Ingredienser

Sätt ugnen på 250 gr.
Vispa ihop crepes ingredienserna.
Grädda crepsen i smör.
Rör ihop laxröran och fördela på 2 crepes.
Strö ost över, sätt in mitt i ugnen och gratinera i 10 minuter. Låt svalna något och servera sedan med tex en sallad.


Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

9 kommentarer

Catti 12 mars, 2020 - 18:13

Tack Åse för input, det ger lite perspektiv på det hela…jag tycker att stora mängder fett lätt blir oaptitligt men då har jag inte tänkt på hur mkt fett t.ex. avokado innehåller (eller ägg, för den delen). De känns inte feta för mig på samma sätt som smör och kokosolja. Särskilt tack för tipset om avokado, ska försöka få i mig en halv om dagen hädanefter.

Svara
Catti 12 mars, 2020 - 17:36

Ok, lite fusk att fråga detta då jag har alla dina böcker + Anna Halléns + Ulrika Davidssons. Men ändå…som genväg. Jag har läst att personer som jag – med insulinresistens men inte fullt utvecklad diabetes 2, samt svårigheter att gå ned i vikt – bör äta 60% bra fetter, 20% protein samt max 20% lc kh. Dvs inte för mkt protein då det också kan orsaka insulinresistens.
Men vad äta som ger fett men varken protein eller kh…ägg går ju bort, liksom avokado och i princip allt annat. Återstår smör, kokosfett, olivolja etc men det är ju inget som jag åtminstone vill äta i större mängder utan tillbehör.
Har du något bra snabbtips på vad man kan äta för att öka fettandelen i kosten utan att nödvändigtvis äta mer protein?

Svara
Åse 12 mars, 2020 - 17:55

Hej catti!

Jag äter själv just nu strikt 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater och jag har inga problem att få i mig 75% fett och ändå enbart äta 60 g protein per dag (till mina 60 kg dvs 1:1) och då äter jag minst 2 ägg om dagen =)
Avokado är bra att ha som vana att äta varje dag (1/2 avokado är 2 g kh men nästan 8 g fett så bra ratio), olivolja på salladen, fet fisk, naturligt feta animalier, majonnäsbaserade dressingar och såser.

Svara
Linda 13 mars, 2020 - 20:56

Läs Martina Johanssons råd/inlägg. Hon är fullkomligt bäst 🙂 (next level biohacking)
Där är många som ställer samma fråga; att det är svårt att komma upp i fetthalt. Martina tipsar om kostbevakningen.se och menar att du ska komma upp i 80E% fett varje måltid, totalt 200 g/dag. Kostbevakningen räknar åt dig när du fått tips om vad du ska äta på martinajohansson.se

Lycka till!

Svara
Åse 13 mars, 2020 - 21:10

Jag älskar Martina! Men 200 g fett om dagen, är mycket och passar inte alla. Jag lyssnar mycket på Dr Berg som rekommenderar 20-40 gram fett per måltid – mer fett i början eller om man är kraftigt överviktig. Och så klart mer fett per måltid om man äter endast 1-2 gånger. Jag ligger nog generellt på ca 60-65 gram fett per måltid (totalt ca 130 g om dagen). Huvudsaken är att måltiden har en bra ratio och innehåller 75-80% fett.
Men det är så klart valfritt vad man mår bra av och jag personligen tror inte på ”one fits all”.

https://www.youtube.com/watch?v=A1TX-iEfBCk

Svara
Patricia 17 mars, 2020 - 15:20

Vill bara tacka för tipset om Dr Berg. Började följa honom på Youtube när du tipsade om honom för något år sedan. Jag hade svårt att gå ner i vikt med LCHF och efter hans tips så började plötsligt kilona försvinna. Jag åt på tok för mycket fett och för ofta och var en av de som trodde att ju mer fett desto bättre. Nu äter jag mig mätt på naturligt fet mat och håller mig på ca 2 måltider per dag precis som du 🙂 Mätt och nöjd tack vare er två <3

Svara
Linda 17 mars, 2020 - 19:20

Har tittat på den bifogade videon: It makes so much sense! Tack Åse.

Svara
Malin 12 mars, 2020 - 12:41

Jag funderar på att skaffa ett sånt pannkaksjärn. Är det värt pengarna?

Svara
Åse 12 mars, 2020 - 12:46

Ja det är ju bara en liten stekpanna, kostar inte så mycket och har bra storlek och plan botten.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!