Caipirinhapaj / Limepaj LC

30 maj, 2012

Pajbakandets dag i går! FYRA pajer blev det innan jag var nöjd med receptet! Trial and error heter det ju! NU har jag fått till en helt underbar lågkolhydratpaj, en limepaj som får heta Caipirinha eftersom den innehåller lime och rom! Den har en ganska söt/syrlig smak så gillar man inte kontrastrika smaker så är inte detta en paj för er 🙂
Jag har mixtrat och provat mig fram och nu tycker jag att jag fick fram en underbar pajdeg och en underbar fyllning!!
Jag är ju galet glad i lime, beställer nästan alltid limedrinkar ute och finns inget godare än doften av färskpressad limejuice! MUMS!!!
Jag hade en lite för stor form och nästa gång ska jag ta en liten form och en med löstagbar botten – så ett tips! Här har jag nu beställt min form med löstagbar botten!

8 personer

Degpajen (räcker till en liten pajform (24 cm), gärna med löstagbar botten! Öka degen till större formar)
100 gram smör
5 msk sockerersättning typ stevia/erythritol blandningar som Ica stevia strö


3 dl mandelmjöl

Smält smöret. Blanda ihop sockerersättning och mandelmjöl
Rör ihop allt med en gaffel.
Fördela i form med gaffeln och tryck ut. Platta ut med händerna och tryck ut på kanterna.

Förgrädda pajskalet i ugn, 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått lite färg.

Fyllningen

2 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
1 ägg


skalet (rivet) av 1 lime och saften av 2 lime.
3 msk vit rom (kan givetvis uteslutas)
1 dl sukrin melis eller sötrix flor, ersätt gärna en del med lite stevia om du vill bryta av erythritolsmaken (kall eftersmak)

Vispa ihop allt, gärna med stavmixer och häll i det förgräddade skalet! Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Titta emellanåt så pajskalets kanter inte får för mycket färg, lägg lite aluminiumfolie över då.
Låt svalna och stå kallt! Häll lite sukrin melis över genom sil innan servering! Servera gärna med något syrligt! Tex en klick smetana eller lite grekisk yoghurt. OCH gärna lite skivade jordgubbar =) Mums!!

22 kommentarer
0

22 kommentarer

Linda B 26 mars, 2013 - 04:52

Började förra veckan med lchf och när jag ser din paj så förstår jag varför 🙂 Tänkte bjuda min familj som inte äter lchf på den nu i påsk. Kan man göra den en dag innan?

Svara
Tove 25 mars, 2013 - 09:17

Hej Åse! Tack för många goda och insprirerande recept! Älskar din bok!
Jag har en fråga angående sötningsmedel. Jag klarar inte av stevia smaken (eftersmaken) och tycker att ren erytrithol blir för kallt. Har du något bra tips till något annat sötningsmedel (som inte innehåller kolhydrater) man kan ersätta t ex ICA Stevia Strö eller Sukrin med?

Svara
Åse 25 mars, 2013 - 10:30

Njae, oftast blir ju stevia och erythritol bäst när de kombineras som i Ica Stevia Strö och gillar man inte det så får man antingen ta sötning med kolhydrater eller annat sötningsmedel som är kemiskt, tex Hermesetas flytande.

Svara
Tess 22 mars, 2013 - 20:41

Så glad att du provar fram bra recept så jag slipper. 🙂 Hoppas du gör fler böcker i framtiden!

Svara
Elisabeth Lisa Boman 22 mars, 2013 - 19:47

Älskar lime. Älskar Caipirinha! Har en äkta Canario Cachaca ståendes i barskåpet som jag köpte i Västindien…. 😉 Måste ju baka denna då !!!

Svara
Eva Persson 22 mars, 2013 - 19:33

Hej

Denna pajbotten går att använda till olika sorters fyllning?
Den knivudden stevia, kan det vara Ica stevia? Förvirrande
värld, steviavärlden..

Tack

Eva

Svara
Emelie 25 juni, 2012 - 15:27

Ser verkligen gott ut, ska prova den när jag har fest med mexikanskt tema 🙂 Tror du att det går lika bra med mörk rom?

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.