Burratapizza med tryffelprosciutto (low carb)

17 september, 2021

Så var det helg igen!
Jag önskar er en trevlig sådan! 💖

Här kommer ett smarrigt recept till  helgen – lågkolhydratpizza när den är som bäst!
Degen är en liten uppdatering av fathead degen. Jag hade lite andra mått och en extra ingrediens, tyckte den blev SÅ bra nu! Smidig och bra konsistens. (Film HÄR)

Riven mozzarella (måste vara den i påse inte färsk mozzarellaboll) värms i kastrull med mandelmjöl och färskost till en smet, som sedan vispas ihop med kryddor och xantangummi.

Xantangummi? Tänker ni? Gummi låter inte så gott att äta 😉


Xantan används ofta i amerikansk keto / lowcarb bakning. Den är glutenfri och fungerar lite som gluten – degen blir mer elastiskt och få en fastare konsistens. Finns på glutenfria hyllan på lokala Ica maxi tex.
Innehåller inga kolhydrater och utvinns från majs och är alltså bara kostfiber.

Pizzadegen kan smidigt frysas och tas fram vid behov!

Degen formar jag med händer som jag hällt lite olivolja i och sedan lägger jag bollen på bakplåtspapper. Ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och så kavlas degen ut till en rund pizzabotten.

Pizzasås, riven smakrik ost, skivade champinjoner, ruccola, tryffelprosciutto och burrataboll ovanpå, lite salt och svartpeppar – GOURMETPIZZA!

Så himla gott detta var! Vill man kan man skippa den rivna osten och istället ha lite hyvlad parmesan ovanpå prosciutton.

Här kommer receptet =)

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Burratapizza med tryffelprosciutto


  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

Pizzadeg:
5 dl riven mozzarella i påse (ca 215 g)
1,75 dl mandelmjöl (ca 55 g)
2 msk färskost
1 ägg
1 tsk xantangummi (går att utesluta men blir bättre med)
2 krm salt
vitlökspulver eller / och torkad oregano

Topping:
ca 1/2 dl pizzasås
1,5 dl riven ost
skivade champinjoner
100 g Prosciutto Crudo med tryffel (Icas gillar jag)
2 handfulla ruccola
2 burrata
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en kastrull med mandelmjöl och färskost. Smält på låg till medelvärme i en kastrull. Rör så att inte osten bränns vid i botten.
Ta bort från värmen och lägg i bunke och vispa ner ägg, gärna i matberedare kryddor och xantan till en deg. Arbeta degen till en smidigt klump.
Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Dela degen i 2 delar, foma degbollen med oljade händer.
Lägg degklumpen på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över.
Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta.
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på tomatsås och ost och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Låt svalna lite och toppa sedan med ruccola, prosciutto och burrata. Salta och peppar lite över burratan.


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU!
Min kod 56KILO ger er 33% på dyraste varan från Ellos kollektioner ink varumärkena Agnes Cecilia & Ahkka!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


8 kommentarer

Henriettae Ståhlbrandt 25 september, 2021 - 17:29

Hej! Skall testa denna nu, blir mycket spänande! Men när jag väger blir 0,75 dl mandelmjöl ca 35 gram, inte ca 70 gram som står i receptet?

Svara
Åse 25 september, 2021 - 17:37

Bra du gjorde mig uppmärksam på det! Ska vara 1,75 dl mandelmjöl! (70 g är för 2 dl vilket jag började med men drog ner i andra batchen)
Vilten är inte så jätteviktig utan håll måtten bara =)

Svara
Henriettae 25 september, 2021 - 17:50

Tack för svar! Tog 0,75 dl idag, men rättar till inför nästa gång! 👍🏻

Svara
Åse 25 september, 2021 - 17:51

Det kommer bli bra ändå! =)

Svara
Anna 17 september, 2021 - 22:04

Mums måste testa topping helt i min smak. Gör din fatheadpizzadeg lite då och då och tycker att den är toppen. Bra tips att frysa ner färdig deg. Receptet med kyckling och bacon som finns i ett senare inlägg kommer att bli söndagsmiddag här hemma.

Svara
Åse 18 september, 2021 - 11:14

Härligt hoppas det smakar!!

Svara
Margareta 17 september, 2021 - 20:26

Denna måste jag göra. Låter supergott. Dock reagerade jag över hur det kan bli 5 dl av ca 160 riven ost 😱

Svara
Åse 18 september, 2021 - 11:14

Nej du har rätt, det ska vara 215 gram, 160 gram var det gamla receptet.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.