Bovetelimpa med lingon – Glutenfri

av Åse

I vår familj kämpar jag alltid med framför allt frukosten till våra barn. Att få dem att äta bättre alternativ än vanligt bröd. Givetvis finns det andra frukostalternativ man kan göra! Bovetegröt, smoothies, yoghurt med bär och nötter, äggröra etc men ibland är det smidigt med ”en macka”.
Mina lågkolhydratbröd dissar de och speciellt min 7-åring är oerhört kräsen och just nu tycker hon att ALL mat jag lagar är antingen för stark, för konstig eller ngot annat hon kommer på.
Som sagt, man är inte profet i sitt eget land!
Nu är ju jag inte av typen som böjer mig så lätt utan jag fortsätter försöka få till bra alternativ!
Bovete är jag en stor fan av! Jag äter själv Wilmas fröknäcke med bovete då och då. Bovete är en naturligt glutenfri ört, rik på protein och mineraler. Perfekt för oss som mår bra av lite mer kolhydrater då och då.
Så igår fyllde jag på mitt skafferi med lite bovetemjöl, bovetekross, boveteflingor och andra nötter m.m som jag behöver.
Gjorde ett supergott och enkelt bröd från Risenta som faktiskt gick hem hos barnen! Bovete har ju en lite säregen smak (vilket jag personligen ÄLSKAR) för konsistensmässigt var det exakt som vilket vanligt bröd som helst!
Här kommer receptet på det!
OBS! Jag rekommenderar er att använda Risentas produkter när det gäller bovetemjöl, bovetekross och psylliumhusk eftersom receptet är skapat på de produkterna.
Jag gjorde först brödet med Kung Markattas bovetekross och det blev inte ett lika luftigt bröd!
012A6043
012A6045
012A6054
012A6055
012A6058
012A6059
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bovetelimpa med lingon – Glutenfri


Ingredienser

 • 2 dl krossat bovete
 • 3 msk chiafrön
 • 2 1/2 dl kokande vatten
 • 2 1/2 dl lingon (färska eller frysta)

Degvätska

 • 25 g jäst
 • 3 dl fingervarmt vatten (37 gr)
 • 24 msk råsocker eller honung (2 msk äts upp av jästen!)
 • 2 msk olivolja

Torra ingredienser

 • 6 dl bovetemjöl
 • 1 1/2 msk psylliumhusk
 • 3 msk nyponskalmjöl
 • 1 1/2 tsk brödkryddor
 • 2 1/2 tsk salt
 • Dekoration: Bovetemjöl + boveteflingor

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 200 gr.
 2. Lägg krossat bovete och chiafrön i en skål. Koka upp vattnet och häll över. Låt står i 30 min.
 3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
 4. Vänd ner lingonen i boveteröran.
 5. Smula jästen i en bunke, häll över vatten, sötning och olja. Rör tills jästen lösts upp.
 6. Tillsätt boveteröra och sedan de torra ingrediensern. Använd elvisp.
 7. Smörj en 1 1/2 liters brödform med olja och klicka ut smeten. Toppa med lite bovetemjöl + flingor.
 8. Låt jäsa i 45 minuter.
 9. Grädda sedan i 45 minuter i nedre delen av ugnen.

Noteringar

 • Per skiva: 213 kcal, 2,3 g protein, 14 g kh (mindre vid enbart 2 msk socker), 1.8 g fett

Nutrition

 • Serving Size: 30

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Juliette 14 oktober, 2015 - 09:45

Hej!
När jag såg dina bilder på det här brödet var jag bara tvungen att provbaka det jag med och OM jag är glad att jag gjorde det!! Det är ju supergott och t.o.m ungarna gillar det!! Definitivt en ny favorit här hemma!! Tack för tipset!!

Svara
Juliette 14 oktober, 2015 - 09:39

Hej!
Det där brödet såg ju helt gudomligt ut att jag bara var tvungen att prova och om jag är glad att jag gjorde det!! Det är ju suveränt gott!!! Definitivt helt klart en ny favorit hemma hos oss. T.o.m ungarna tycker om det!! Tack för tipset!

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 09:50

Vad härligt att höra!!!

Svara
Glutenfri bovetelimpa med lingon - baka bröd antioxidanter hälsa 14 oktober, 2015 - 09:36

[…] provade jag att baka ett recept från Risenta som Åse Falkman Fredrikson på bloggen 56kilo.se också hade provat. Hennes bilder på brödet såg så aptitretande ut att jag bara var tvungen att […]

Svara
Anneli Johansson 12 oktober, 2015 - 13:16

Hej!
Vet inte om jag missförstått men i receptet står det inget om att man ska hälla bort vattnet efter att man hällt det uppkokta vatttnet över bovetekrosset. Som jag förstått det så är det viktigt att hälla bort vattnet och inte använda det eftersom färgämnet hamnat i det vattnet.
MVH

Svara
Åse 12 oktober, 2015 - 13:47

Nej det är inte viktigt att hälla bort vattnet om det är kokhett. När bovetet skållats oskadliggörs färgämnet. Det ska inte hällas bort.

Svara
ingrid 9 oktober, 2015 - 17:41

ser super gott ut ..Varför ska man skålla ?? är de för att de är krossat ..jag gjorde gröt förr på boveteflingor å har aldrig skållat …jag har kanske gjort fel då …har ju test bakat en del från din blogg..du har ju så mycket gott ..kan tipsa om dina pofiberbullar ..jag tar bort lite av pofiber (2msk) å istället lägger jag till 2msk boveteflingor ..å gisses så goda de lir då ..mer tuggmotånd ( jag som inte tål nötter eller solrosfrön i bröd ) å ibland har jag i lite chiafrön och brödkrydda efter smak …och en sak till jag tröttade på att de var så små ( blir ju 6 små bullar av degen) så jag blöter ner handen å plattar till de på plåten innan gräddning som tekakor …ååå så super nöjd…lätt att göra varma mackor på de oxå då man får plats med lite gottis på de utan att de trillar av som på frallorna ..nu kan man lägga på massa makrill /tonfisk utan att de trillar av ..så glad jag är i de å inte blir de dyra heller som en del andra bröd kan bli ..trevlig helg till dig å din familj
p:s …ja jag hänger i än med lchf ..sen oktober förra året ..tack vare din blogg kan jag säga ….nu ska jag leta igenom bloggen om du skrivit och jämfört lite olika sötning i något inlägg ..för här går inte icas stevia hem ..beskt säger min bror ..vill hitta nått annat så han istället för att säga bläää nej tack säger jaaa ..mera mmmm de var gott 🙂

Svara
Åse 10 oktober, 2015 - 12:57

För att helt eller krossat bovete innehåller ett färgämne som heter fagopyrin som kan skapa allergiska reaktioner. Skållar man bovetet eller sköljer i hett vatten (och häller bort vattnet) så får man bort det. Boveteflingor och bovetemjöl innehåller inte fagopyrin.
Tack för tips på pofiberbullarna!!
KRAM!

Svara
Åsa 9 oktober, 2015 - 17:41

Hej,
Är ugnsvärmen 200grader vanlig ugn eller varmluftsugn?

Svara
Åse 9 oktober, 2015 - 18:41

Alltid vanlig ugn, annars nämner jag det.

Svara
Jenjo 9 oktober, 2015 - 14:19

Ser ju jättegott ut! Men det blir inte lite ”jul-känsla” när det är lingon i brödet? Eller är det bara mina fördommar som tänker nu… 😉
Kramis 🙂

Svara
Åse 9 oktober, 2015 - 14:29

Haha tänker du på jul när du äter lingongrova också? =))
Nej ingen julkänsla här inte! KRAM

Svara
Jenjo 9 oktober, 2015 - 19:53

Ja! Lingongrova är ju så gott och det är sant, ingen julstuga med det brödet.
Då ska jag absolut prova det hör receptet oxå. ??

Svara
Andrea 9 oktober, 2015 - 13:53

Det ser jättegott och saftigt ut! Håller med om att frukosten är svårast här hemma…Barnen gillar fröknäcke men inte ”nyttigt” bröd påpekar dem. Skam den som ger sig! Tack för receptet! http://nouw.com/Yogavardag

Svara
Vanja 9 oktober, 2015 - 13:20

Hej Åse! Behöver jag inte skölja bovetekrosset i varmt vatten först? Tack för tipset med detta bröd, ser gott ut så jag ska prova detta. Tack igen för alla goda maträtter mm som man får tips på.
Krya på dig! Förresten har inte du börjat att dricka guld-drycken som alla skriver om, som ska hjälpa mot mycket?

Svara
Åse 9 oktober, 2015 - 13:55

Hej! Nej inte skölja utan skålla! =) Det står i receptet =)
KRAM!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.