Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bovetelimpa med lingon – Glutenfri


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Totaltid: 120

Ingredienser

  • 2 dl krossat bovete
  • 3 msk chiafrön
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 2 1/2 dl lingon (färska eller frysta)

Degvätska

  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten (37 gr)
  • 24 msk råsocker eller honung (2 msk äts upp av jästen!)
  • 2 msk olivolja

Torra ingredienser

  • 6 dl bovetemjöl
  • 1 1/2 msk psylliumhusk
  • 3 msk nyponskalmjöl
  • 1 1/2 tsk brödkryddor
  • 2 1/2 tsk salt
  • Dekoration: Bovetemjöl + boveteflingor

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Lägg krossat bovete och chiafrön i en skål. Koka upp vattnet och häll över. Låt står i 30 min.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  4. Vänd ner lingonen i boveteröran.
  5. Smula jästen i en bunke, häll över vatten, sötning och olja. Rör tills jästen lösts upp.
  6. Tillsätt boveteröra och sedan de torra ingrediensern. Använd elvisp.
  7. Smörj en 1 1/2 liters brödform med olja och klicka ut smeten. Toppa med lite bovetemjöl + flingor.
  8. Låt jäsa i 45 minuter.
  9. Grädda sedan i 45 minuter i nedre delen av ugnen.

Notering

  • Per skiva: 213 kcal, 2,3 g protein, 14 g kh (mindre vid enbart 2 msk socker), 1.8 g fett

Näringsinnehåll

  • Portioner: 30