Bovetegröt

av Åse

I dag provade jag att göra bovetegröt till tjejerna! Bovete är en ört, glutenfri och innehåller ganska mycket kolhydrater men det klarar ju ofta barn av som rör sig mycket (eller en frisk vuxen kropp som rör sig och som inte viktminskar). De gillade det så jag kommer göra det ofta nu!
Jag följde Annika Dahlqvists Birgitta Höglunds recept.

2 små portioner eller 1 stor

1/2 dl krossat bovete (Kung markatta köpte jag)
1 1/2 dl gammaldags mjölk
1/2 dl grädde
1 msk smör
1/2 krm salt

Blanda boveten med 1/2 dl mjölk och salt i en tjockbottnad kastrull, koka upp under omrörning och häll sedan i övriga ingredienser. Koka under omrörning på låg värme i 10 minuter.

Alice ville ha päron till sin så det blev kanel och päron och Juni ville ha jordubbar till. + lite mjölk.

Söta muggar från Rörstrand!

Chokladdryck på ekologisk kakao, stevia/erythritol och mjölk/grädde.
En del frågar mig om mina barn får sockerersättningar och det får de, men inte kemisk framställda. De får även vanligt socker till helgen, inga mängder (de är inte så glada i godis)

I dag ska vi baka chokladbollar på mandelmjöl att ha till kvällen och mumsa på!

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

30 kommentarer

Marie 6 januari, 2014 - 14:43

Hej!

Jag tänkte prova denna gröt på mina barn!! hoppa de gillar den 😉
Jag bara undra hur många kolhydrater ligger en sån här portion på?

Måste bara säga att jag är väldigt inspirerad av din blogg och läser den ofta och hittar även mycket bra recept här att använda!! =)

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 15:16

Hej! Jag misstänker att en portion är runt 10 gram om receptet delas på 2! Kul att du trivs här!

Svara
CamillaP 6 juni, 2012 - 11:42

Yeeeeaaaa stora dottern gillade den!!! Jättegod var den taaack för tipset!!!
Kram

Svara
Åse 6 juni, 2012 - 12:12

KUL!!! Kram!!

Svara
Madeleine Andersson 2 juni, 2012 - 19:28

De små hjärtformade skålarna, var har du hittat dom? De är ju underbara!!
Kram

Svara
Åse 3 juni, 2012 - 11:21 Svara
Johanna 2 juni, 2012 - 19:14

Hjälp!!
Är Finn crisp original totalt förbjudet? Det har jag hört från annat håll, men nu ser jag att det är fullkornsrågmjöl i dem!! Paaaaniik.

Svara
Åse 3 juni, 2012 - 11:18

Ja säger vissa, nej säger andra. Finn Crisp innehåller gluten, det är nog egentligen största grejen, för LCHF är ju naturligt glutenfri, men sen å andra sidan gör vi våra egna val. Det är inte mycket kolhydrater i ett finn crisp och jag tycker att det kan fungera bra om man inte är mjöl/sockerkänslig.

Svara
maja 2 juni, 2012 - 10:54

Lät ju bra! Fina tjejer du har=)

Svara
Åse 2 juni, 2012 - 15:22

Jaaa det har jag :))) tack!

Svara
Lena Nordstrand 1 juni, 2012 - 21:47

Hej Åse!

Gillar din blogg och följer den dagligen, vill därför dela med mig av denna artikel ang Stevia; https://sund.nu/docs/artikel.asp?TYP=visa&art=1561&tem=3&iRecordsCount=1&td=20120601.
” Allt är inte guld som glimmar” ;)! Inte helt oväntat, eller hur, Stevia i sin ursprungliga form är som det står fortfarande inte godkänt i Eu, men det har ju blivit en sanslös succe och det ska det ju tjänas pengar på! Allt möjligt marknadsförs idag som hälsosamt bara för att det sötas med Stevia. Man kan väl kanske bara konstatera att det finns ingen ersättning för socker som är 100 % schysst, Stevia tror jag fortfarande är det bästa alternativet, men köp åtminstone den hos hälsokosten och skippa processade, förstörda fusk-produkter som Ica´s version!

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 23:02

Hej Lena! Jag vet allt som sötas med stevia inte är bra bara för det, men ICAs stevia strö är bara uppblandad med erythritol och även om det inte är HÄLSOSAMT så är det bra mkt bättre än raffinerat socker 🙂 Så lever jag mitt liv, försöker göra bra val även om det ibland finns ännu bättre val.

Svara
Johanna 1 juni, 2012 - 15:43

Hej Åse!

Vad har du i chokladbollarna? Blev sugen på att testa som fredagsmys till Let´s dance-finalen ikväll! 🙂

Svara
Johanna 1 juni, 2012 - 18:11

Tack! Extremt goda! Måste nog säga att jag tycker dessa är godare än ”vanliga” sötsliskiga! 🙂

Svara
Lana 1 juni, 2012 - 13:38

Bovete är jättegott! Jag har alltid ätit det när jag var liten och innan jag gick till lågkolhydratkost! I Ryssland är det mycket vanligt att ha bovete som tillbehör istället för pasta eller ris…
Mina barn älskar bovete och jag köper det ofta när jag är i Ryssland och hälsar på min släkt.
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

Svara
Birgitta Höglund's Mat 1 juni, 2012 - 13:09

Hej Åse. Kul att ni gillade gröten 🙂 Tyvärr måste det ha blivit nåt fel i Aftonbladets LCHF-bilaga, Annika har inte gjort något av recepten till LCHF för seniorer. Alla är helt och hållet mina skapelser, hon har bara skrivit förordet.

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 13:49

Men what?! Reagerade faktiskt och tänkte på dig och din bok och funderade på om hon också gjort en seniorbok! Men gud så DÅLIGT!!! Ändrar och länkar till dig BUMS!!! KRAMAR!!

Svara
Birgitta Höglund's Mat 1 juni, 2012 - 14:09

Tack, vad snällt av dig Åse. Blev faktiskt rätt förgrymmad att hon framställs som den som gjort recepten…

Som du vet ligger det hårt arbete bakom skapande av recept, så då är det inte OK att andra tar åt sig äran. Kanske Aftonbladet som gjort en miss, Annika har ju blivit misstolkad av dem så många gånger förr i intervjuer 😉

För övrigt är just bovetegröten det enda recept hon klagat på via mail, eftersom det innehåller ”för mycket” kolhydrater. Men för en gammal människa som ätit gröt i hela sitt liv, men som nu vill äta en utan gluten, är det här ett perfekt alternativ. Proteinhalten i bovete är också hög, extra viktigt för våra äldre att få i sig.
Och så är det ju en superbra frukostgröt för barn, precis av samma anledningar.
Kramar tillbaks 🙂

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 14:50

Jag hade blivit skogstokig!!

Ja herregud.. det viktigaste är väl ändå att fett och proteindelen i ens kost är högre än kolhydratdelen och att maten innehåller så lite gluten, socker och tillsatser som möjligt.
Bovete är ju perfekt för de som tåler en lite större mängd kolhydrater.

Ett toppenrecept och jag kommer göra det redan i morgon igen! =) Stor kram!

Svara
Birgitta Höglund's Mat 1 juni, 2012 - 15:32

Nu har jag faktiskt mailat chefredaktören och journalisten som skrev artikeln, får se om jag får nån respons på det.
Bra att du sprider det här receptet, så fler förstår att vi är individer som tål olika grad av kolhydrater, alla behöver inte nolla kolhydraterna.
Jag till exempel äter nästan aldrig mörk choklad, som ju de flesta tycker är ”tiilåtet” mest varje dag. Jag njuter mycket hellre av en massa grönt och gröt då och då 🙂
Tack för ditt stöd, Åse.

Åse 1 juni, 2012 - 16:11

Helt rätt! Lycka till! =)

Insulina 1 juni, 2012 - 12:33

Hej Åse! Påtal om frukost köpte jag tidningen nyligen där du gav förslag på olika frukost-recept. När jag läste pannkaksreceptet står det 3st, sen på s.36 står det energiinnehåll per portion, är det alltså per pannkaka beräknat? Är 3st beräknat för en portion eller hur mycket bör jag äta. Jag är inte lång och behöver gå ned i vikt.
Mvh In

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 13:56

Hej! Det är tre pannkakor och en pannkaka innehåller värdet på sidan 36. Hur många pannkakor man äter beror på hur stor, liten man är, hur hungrig man är, etc. 1 pannkaka med yoghurt eller grädde tycker jag är rimligt för en viktminskande kvinna.

Svara
Camilla 1 juni, 2012 - 11:48

Hur vet jag som novis vilken sockerersättning som är kemiskt framställt ?

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 11:52

Stevia och Sukrin och andra stevia / erythritolkombinationer är naturliga sockerersättningar. Stevia allra allra bäst men man får vara på sin vakt ibland blandas den med annat än bara erythritol, som tex maltodextrin (Canderel). Maltodextrin, Sukralos, Aspartam etc är kemiska sockerersättningar.

Svara
katarina 1 juni, 2012 - 11:24

Det är jättegott! Har gjort till barnen i flera år (i början knorrade de men nu älskar de den). Jag har i lite mer smör o ett ägg per portion. Ibland två/port. Röres om helt så syns ägget inte. 🙂 Det mättar ännu bättre o så vet jag att de får i sig protein till frukost vilket annars kan vara svårt hos oss. 🙂

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 11:41

Smart med ägget!!! TACK!!! Du rör i ett okokt ägg efter tillagning? Och smart med smöret också, mättar ännu mer.

Svara
Katarina 1 juni, 2012 - 12:16

Jag knäcker i äggen samtidigt som de övriga ingredienserna. Men man måste röra rejält om så inte äggen syns. Iaf om mina barn ska äta. 🙂 Jag tar rejält med smör. Då står barnen sig utan problem länge. Och ffa utan sug, gnäll och småätande. Brukar ha i kanel och kardemumma också och ibland lite russin. Funkar även lika bra att göra på boveteflingor, blir mer likt havregrynsgröt så.

Fick idén om äggen när jag läste en av Sanna Ehdins böcker för ett par år sedan.

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 13:57

Toppen! Tack så hjärtligt!! =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.