Börja ditt nya liv IDAG.

av Åse

December är på många sätt en orgie i överflöd och frosseri.
Det bakas och kokas julgodis och hela mitt instagramflöde är fyllt av allehanda julbak, både nyttigt och onyttigt.
Det är som om det blir OK att äta sötsaker nonstop bara för att ”man får”, inte en tanke på hur DU mår av det.
Handen på hjärtat, hur många av er tänker inte att:

  • Januari, då ska jag börja röra mig
  • Januari, då ska jag börja med LCHF
  • Januari, då ska jag vara mer strikt än jag är nu
  • Januari, då ska äntligen kosten falla på plats
  • Januari, då tar jag nya tag!

Varför inte börja IDAG?
I dag börjar du att behandla dig själv gott, med bra mat och med rörelse.
Tänk tanken, tänk att vakna den 1 januari 2015 och MÅ BÄST.
Veta och känna att du i 3 veckor och 2 dagar gett din kropp och knopp det den mår bäst av!
Den 1 januari 2015 så har du vårdat din kropp och varit snäll mot dig själv i hela 3 veckor och 2 dagar!
Det finns inga förbud, du får äta precis vad du vill, det gäller vilken ”metod” du än följer för att antingen gå ner i vikt eller må bra, men du väljer väl att äta det som du blir pigg, glad och frisk av?
Var snäll mot dig själv och ge din kropp bra näring, och jag lovar dig att den mår bäst på riktigt mat – inte sötsaker, inte ens sötsaker bakade på mandelmjöl och sukrin.
Vad är det jag säger nu? Jag har ju en hel kategori med nyttigt julgodis! Ja det har jag, det är för att just DU ska vakna den 1 januari 2015 och må bättre än vad du annars hade gjort om du bakat med mjöl och socker. Men, sött är sött – hjärnan uppfattar sött som tröst och belöning och om du överdriver det söta under en hel månad så kommer du få en jobbig start på det nya året. Fundera istället på varför du måste belöna/trösta dig med söta smaker.
Ät vad du vill, men efter vilka konsekvenser du får!
Mina mål
Jag fortsätter att äta som jag gör, jag kan inte äta bättre än jag gör! Sötsaker äter jag inte mer av bara för att det är december, däremot äter jag mer julskinka 😉
Jag ska dock ta det lugnare nu i december. Jag har inte bokat in något socialt förrän på julafton! Det måste finnas en balans mellan aktivitet och återhämtning (vila).
Jag satsar stenhårt på min träning! 2015 ÄR året då jag kontinuerligt tränar, 2015 är året då min kropp blir starkare och ännu friskare.
Min resa mot en starkare kropp började dock redan den 25 november, då började mitt 2015 (efter 1,5 månads träningspaus).
Det fanns ingen som helst anledning att vänta till januari! 
Vill du dela med dig här i kommentarsfältet?
Vad är dina hälsomål?
Vad måste du göra för att nå dem?
Vad kan du göra annorlunda idag än vad du gjorde i går?
Vad krävs för att du ska vakna i morgon och må bättre/vara närmare ditt mål än i dag?
Sist men inte minst, fokusera varje dag på hur långt du kommit, inte på vad du har kvar!
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

43 kommentarer

Ulrika 12 december, 2014 - 16:23

November och december är bästa månaderna att starta något nytt! Då är man fortfarande ordentligt motiverad när jul och nyår kommer – och har ett stort försprång i januari mot de som börjar då 🙂

Svara
Natalie 10 december, 2014 - 16:27

Bra skrivet! Började med LCHF för ca två månader sedan och mår så mycket bättre nu! Pluggar heltid och hinner knappt att träna (1,5 km simning en gång i veckan). Var så förbannat trött, hungrig och kraftlös hela tiden. Men inte nu! En helt vanlig torsdag bestämde jag mig, väntade inte tills på måndag och är glad för det! Att vänta ända tills nyår hade varit döden. Och tack för en bra blogg! :)<3

Svara
Marie 10 december, 2014 - 11:29

tack Åse!! För dina kloka ord.
Jag vet egentligen vad jag ska äta osv men med barn hundar hästar och mkt jobb och måsten är det såå lätt att falla i fällan och prioritera sig själv sist.
Mina mål från idag är att prioritera mig själv och mina behov, äta sunt och må bättre så kommer jag även att bli en piggare och roligare mamma och fru..
Att bli kvitt mitt enorma sockersug.
Att göra den träning som går trots mörker, hälsporre och medicin.
Brukar laga dina goda recept från dina böcker.
Tack för all inspiration!

Svara
Amanda 10 december, 2014 - 10:56

Mina mål för 2015 är att fortsätta att göra saker jag gillar, t.ex resa och göra saker för mig själv och vara lite egoistiskt i mitt tänkande gällande regler. ”Vad gillar jag att göra” ”Vad mår jag bra av att göra” etc. Många gånger gör man saker för andras skull, men jag ska fortsätta gå min egna väg 🙂
Jag ska även träna och bli ännu bättre på yoga, klämma in mer konditionspass varje vecka då jag tycker det är fördjävligt tråkigt och sen spara pengar för kommande resor. Äta gott (men nyttigt) och träna bra resten av hela året.

Svara
Emelie 10 december, 2014 - 08:46

Det är en sådan härlig känsla att läsa det du har skrivit och bara känna att just precis! Va skönt att jag inte kommer vakna den 1 januari och ha ångest av för tighta kläder och sockersug. Jag kommer istället vakna upp träningssugen som vanligt och ännu mer peppad över att detta året kommer bli ännu bättre och det det är det året jag verkligen kommer komma (helt) i balans. Vilket är mitt mål. Har jobbat en hel del med personlig utveckling, träning, goda tankar och lärt mig vilken mat min kropp mår bra över. Lite kolhydrater funkar fint, och jag njuter extra när jag äter dem. Sen är det bra, inga problem.
Jag känner mig väldigt upprymd över år 2015. Mer träning, balans och njutning av livet. Låter kanske lite väl positivt och klyschigt men det är faktiskt precis så jag känner. Äntligen!
Det är inspirerande att läsa din blogg! Tack för det! Hälsningar Emelie

Svara
Åse 10 december, 2014 - 10:56

Låter helt underbart!! heja heja och Gott 2015 till dig! =))

Svara
Jeanette 10 december, 2014 - 08:33

Hej Åse och alla goa läsare!
Mina mål för 2015 är att fortsätta träna och gärna öka mängden träning i veckan. Sen att försöka komma ur sockerträsket där jag befunnit mig efter min utbrändhet. Jag har målen att ta hand om mig bättre, att lyssna efter stress-signaler och göra lagom. Tänker också på hur medveten jag blivit över hur jag gärna tröstar mig med en godsak, det har jag förträngt förut. Kosten är det minsta problemet. vi äter LCHF sen 2011 och mår jättebra av maten, det är fusket som stjälper mig. Jag ska ta små steg med allt så att det håller på nya året<3

Svara
Åse 10 december, 2014 - 10:57

Lycka till! Medvetandet är ett stort steg!

Svara
Sofie 10 december, 2014 - 07:27

Så bra skrivet! Jag kör på som vanligt med 3 pass i veckan och så bra mat som möjligt och min periodiska fasta. Det gör jag för jag vet att det är det jag mår bäst av. Kommer tillåta mig att äta lite extra på lördag då det är julfest på jobbet och på julafton men annars kör jag på som vanligt. Antar att jag har lite ”tur” då jag inte är så förtjust i julmat så jag har inga problem att avstå. Det är julgodiset som lockar så jag låter helt enkelt bli att göra något. Jag tror inte på att göra lite nyttigare godis för jag överäter ändå så det är bättre att låta bli. Tack för inspirationen! Stor kram på dej!

Svara
Rita 9 december, 2014 - 21:06

Mycket tänkvärt det du skriver, och tyvärr stämmer det in på mig iaf,att jag börjar efter jul…. för nu ska jag ”unna” mig både det ena och det andra. Träningen kommer i sista hand det är så mycket annat … Men nu blev jag så peppad av din text att jag ska nog minska på kakor,godis mm. och prioritera träningen högre än nu! Har även hittat mycket goda matrecept i din förra bok som jag ska testa, och nu väntar jag på din nyaste bok. Tack för inspirationen//Rita

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:02

Härligt Rita! Det klarar du galant!!

Svara
kicki 9 december, 2014 - 16:45

För första gången tycker jag att jag inte behöver ha något mål så där uppstyrt. Jag äter bra, jag har efter ca 1½ snart 2 månader märkt resultat i vikt, inte vägt mig men känner hur kläder sitter lösare. Sover bättre, är piggare trots becksvart månad.. När jag tänker jul så tänker jag att julafton får bli ett ”frikort”, men jag har hittat rätt här på din blogg. Tänker inte kalla det att fuska. Jag kan äta någon dag mer ”onyttigt” och sen är det bra så.
Jag funderar inte så mycket längre. Om jag inte skulle gå ner ett kilo till så gör det ingenting. För den här kostomläggningen har redan gett mig massor med positiva resultat.
Jo ett mål….att ”lära mig” att träna med detta upplägg. Har inte hittat rytmen i mat- och -träningsklockan…. God Jul

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:03

Bra där Kicki! Låter grymt bra!

Svara
Ludwig Hanning 9 december, 2014 - 15:18

Precis så tänkte jag 🙂 började den 1a december 🙂

Svara
Smillas 9 december, 2014 - 15:08

Försöker hitta balansen. Är utmattad, medicin gör att jag går upp i vikt, äter LCHF men hela tiden. Fastnar i mejerifällan och äter grädde i mängder. Orkar inte träna men har börjat promenera. Tänker att jag måste unna mig i jul men i lagom mängd vilket är mitt problem. En knäck för andra är 30 för mig, två skinksmörgåsar för andra är 4-5 för mig. Börjar hårdträna, hårdkontrollera maten, orkar 3 veckor sen faller jag ur. Måste hitta medelvägen, inspireras och hitta energin och glädjen i att lyckas.

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:04

Det är INTE lätt att hitta en balans, jag vet så väl hur du känner – jag kan ibland glömma hur det var men jag har varit som du. Alla kan!

Svara
Tatjanis 9 december, 2014 - 14:35

Hej…
Jag håller helt klart med dig o mitt problem just nu är antagligen tvärt emot alla andras. Jag är inte hungrig, inte det minsta och vill egentligen inte ha något särskilt till mat. Jag är inte sugen på godis, inte på mat och ingen hungerkänsla. Anledningen är att jag väntar barn, mår bra i övrigt, men jag är lite otolig att jag får i mig för lite… jag blir proppmätt och vet inte riktigt hur jag ska få till allt? Har du några bra tips? LCHF gärna då så klart.
Men jag håller med dig, varför gör vi som vi gör mot oss själva i december. Om man nu vill ha en period av frossa om året, så kan vi väl i alla fall begränsa den till veckan då jul o nyår infaller och sedan hitta andra nöjen än att proppa i oss….
Du är en sann inspiration 🙂
e-Kram

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:05

Jag tror att kroppen styr det där själv. Se till så du får i dig Folsyra och ät energität mat men det gör du ju redan på LCHF. Ät grönt till varje måltid (spenat, broccoli, ruccola, mangold, etc) KRAM och grattis till bebis!!

Svara
Lotta 9 december, 2014 - 14:17

Hej!
Bra skrivet!
Du är verkligen en inspirations källa!
Du skriver saker som verkligen träffar mitt i prick!
Nu har jag delvis tack vare dig kommit ner till min mål
vikt, och tänker fortsätta så här, eftersom jag mår så bra
av denna mat o motion. Tack för din Blpgg!
kram

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:05

GRATTIS Lotta!!

Svara
Malla 9 december, 2014 - 13:33

Jag tror snarare att jag sätter målet att faktiskt ta och unna mig mer, speciellt nu i december. Inte hela tiden säga nej till sötsaker eftersom jag inte tränar speciellt mycket just nu och då (enligt mig själv) inte kan unna mig det där det där eller det där.

Svara
Camilla P-A 9 december, 2014 - 12:40

Hittar inte var du la in frågan vad som kan önskas i din blogg? Så jag skriver här! 😉
Förutom matbloggen som var inspirerande, så var det kul när du skulle peppa din syster i träning. Kanske ta någon under dina vingar med träning och mat och dela med till oss i din blogg?! 😀

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:06

Ja vi får hoppas hon blir taggad igen snart!

Svara
Tinna 9 december, 2014 - 12:30

JA! Detta året ska jag INTE äta socker och mjöl. Jag mår sååå bra efter att ha ätit enligt dina böcker i tre månader nu:-). Men en efterrätt som jag är sugen på är blandad frukt med turkisk yoghurt nötter och flytande honung. Vad säger du om det? Jag är så motiverad till att fortsätta. Tack för allt du skriver och alla dina goda recept, det hjälper verkligen till.

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:07

Det låter som ett bra undantag tycker jag! Var bara vaksam på ditt beteende, hunger och sug efteråt ! Lycka till!

Svara
DeMarkey 9 december, 2014 - 12:26

Vad är dina hälsomål? – Gå ner resterande 10 kg för att bli JAG igen.
Vad måste du göra för att nå dem? – Hitta rätt ork, styrka, vilja, motivation, disciplin, ALLT
Vad kan du göra annorlunda idag än vad du gjorde i går? – TRÄNA
Vad krävs för att du ska vakna i morgon och må bättre/vara närmare ditt mål än i dag? – Att jag har tränat och gjort något för att närma mig mitt mål, inte bara gå omkring och säga det men inget göra. Fattar bara inte varför jag inte kan hålla mig till det!! 🙁

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:08

Du måste hitta motivationen! Motivationen bör vara din kärlek till dig själv <3

Svara
Leif Fröjd 9 december, 2014 - 12:20

Undetbart om man kan klara det, tänk vilken start det nya året skulle få!

Svara
Malin Ö 9 december, 2014 - 12:11

Väldigt bra skrivet!

Svara
Petra Nymans Dagbok 9 december, 2014 - 11:38

Mycket bra skrivet! <3 Kram o ha en finfin tisdag! Petra

Svara
julia 9 december, 2014 - 11:20

Tack för ett underbart inlägg, har tagit in vartenda ord 😀 riktigt pepp inlägg!
Vad är dina hälsomål? Att gå ner ca 5kg och må sjukt bra i både hälsa och själ
Vad måste du göra för att nå dem? äta lchf och ta härliga långa promenader
Vad kan du göra annorlunda idag än vad du gjorde i går? Skaffa flera goda recept och utforska lchf ännu mera! 😀
Vad krävs för att du ska vakna i morgon och må bättre/vara närmare ditt mål än i dag? Äta mindre socker och ta flera promenader!
Ha en bra dag <3

Svara
Josefine 9 december, 2014 - 11:00

Så sant skrivet Åse! Och du har så rätt. Jag kan inte mer än att hålla med men jag måste erkänna att jag tänkte precis så man inte ska tänka… I november gick det upp för mig att ”snart är det juletider” vilket för mig betyder, glögg (gärna i stora mängder), bullar, kakor, choklad, gratänger, godis etc. ”Jag får sätta igång att äta nyttigare och röra på mig nu så att vågen iaf står på +-0 när det är Januari” Det som jag gång på gång verkar glömma är att kroppen alltid överlistar hjärnan, jag är väl inte sugen på någonting nu heller när jag inte intar socker regelbundet 🙂 Så hittils har jag varit på en glöggfika där det bjöds på godsaker i miniformat, den 86% choklad jag köpte för två veckor sedan finns fortfarande kvar och energin jag slösar på att springa i affärer gör jag genom att leta träningskläder! Lägg om eran livsstil idag, det kommer belönas genom din kropp 🙂 God Jul till er alla!

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:09

Bra där Joseine!! God Jul och Kram!

Svara
Suzanne 9 december, 2014 - 10:52

Mitt mål är att bli striktare vad avser gluten. Sedan 4,5 år med LCHF har jag blivit mycket mer känslig för gluten så nu är mitt mål 0 tolerans.
Jag måste vara mer rädd om mig själv, tänka mer på mig själv och börja med härliga promenader på kvällarna.
Att sätta upp dessa mål gör att jag kommer att vakna i morgon bitti och känna mig mer fokuserad på nyttig LCHF-kost som är så god och det kommer att bidra till mer energi så jag får lusten att ut och röra på mig mer.

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:10

Samma här faktiskt, jag har ont i magen halva dagen efter lite gluten och det kan röra sig om en tugga bröd. Så nolltolerans för mig också! Heja oss!

Svara
Ann-Sofie 9 december, 2014 - 10:37

Precis så Åse!!! Ja varför vänta?
För att ibland är jag rädd för att misslyckas om jag sätter upp mål, mål som syns( eller som jag säger högt). Jag sätter upp mål varje söndag, men bara för mig själv för då är det enklare att bryta dem, jag blir besviken men jag slipper skämmas….Hemskt men sant.
Mitt 2015 vill jag så gärna ska innehålla kontinuerlig träning, jag vill springa ett halvmarathon, jag SKA springa en halvmara. Jag vill tappa 4-5 kg, må bra och bli piggare. Lära mig göra rätt val. Jag äter egentligen inte särskilt mycket varje dag( har lifesum) men på kvällen har jag en tendens att äta fel.
Man ska bara ta tag i den där tuffa första sockerfria tiden, den är jobbig.
Kram kram

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:12

Ja det är lätt att vara rädd för misslyckanden men krydda din resa med belöningar! (icke ätbara då;) Det ska vara kul att lyckas!!! KRAM

Svara
Ulle fabulous 42 ;) 9 december, 2014 - 10:26

Precis! Jag har varit expert på att hela tiden sätta ett start datum (gärna ganska långt fram ha, ha) för allehanda ”nya starter”, gett järnet, för att sen tappa sugen när jag inte klarat mina stenhårda krav på mig själv…. men det var då, så gör jag tack o lov inte längre mot mig själv 🙂
Dock har jag ett mål inför 2015 som jag verkligen ska kämpa för att klara, jag ska springa milen på under 55 min i augusti. Jag är ensamstående med 4 barn på heltid och har såklart det lite bekymmersamt med att hinna med, men att ge sig ut o springa, köra lite hantlar o kettlebells hemma, det hinner man…;) Tjohoo, 2015 kommer att bli awesome! KRAM!

Svara
Tinna Ahlgren 9 december, 2014 - 09:20

Mycket välformulerat o bra skrivet! Om vi tar hand om oss själva redan NU så blir januari en fantastisk månad där vi kommer att må ännu bättre!

Svara
Mikaela 9 december, 2014 - 10:03

Jag o min man tog tag i det för en vecka sen! Åt LCHF (ej strikt) innan jag blev gravid o sen gick det givetvis inte fortsätta för mig trots att jag var peppad… I vecka 28 började vi igen för nu ger det mig inte kväljningar längre 😉 Så hoppas på att orka med tredje trimestern och förlossningen bra nu utan allt socker som plockats bort.

Svara
Camilla P-a 9 december, 2014 - 09:59

Jag håller fullständigt med dig!
Det är idag vi lever, här och nu. Jag har också börjat träna. Lunch pass, som är bokade, då blir de av! 😉 tre gånger i veckan!
Äter bättre, har laddat ner lifesum, så att jag har lite koll. Har börjat förstå sammanhanget! 🙂 främst hur MYCKET jag har ätit.
Fortfarande lite finjusteringar, men…Nu händer det saker.
Skjut inte upp till morgondagen vad du kan göra i dag! 😀

Svara
Åse 9 december, 2014 - 10:00

Bra där Camilla!!

Svara
Emelie Kamp 9 december, 2014 - 08:55

Så bra skrivet!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.