8 Goda Sillrecept

av Åse

I går blev jag så otroligt sugen på Sill och potatis! Jag älskar sill men jag äter det dessvärre inte så ofta, blir ju mest kring våra sillhögtider.
Sill är ju SÅ nyttigt!
Visste ni att en sillbit ger en dagsbehovet av omega 3?
Sill och andra feta fiskar innehåller rikligt med Omega 3 som synnerligen är bra för både vikt och hälsan! Tillsammans med ägg blir det en riktigt härlig Omega 3 bomb som skapar lång mättnad och är bra för kroppens fettförbränning.
Dessutom är sill rik på D-vitamin, hela 8 mg per 100 g. Den är också riklig på Jod som reglerar sköldkörteln som i sin tur påverkar vikt och hälsa. Så ät mer sill!
Spadet innehåller en del socker men den dricker man ju inte! Det lilla sockret som finns kvar uppvägs sannerligen av det nyttiga i sillen 😇

I går köpte vi färdig sill (Matjes, Skärgård och Senap) och det funkar ju men hemmagjord är ju klart godast! Jag kör med 5 minuters sill när jag lägger in.

Ett glas lågkolhydratöl satt som en smäck! Synd det inte finns fler goda low carb öl..

Här kommer lite av mina sillrecept! MUMS!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

3 goda sillinläggningar på 5 minuter!


  • Författare: åse falkman fredrikon

Ingredienser

Jalapenosill

  • 1 ask Abba inläggningssill i bitar
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • skalet av 1 lime
  • 1 msk flytande god honung
  • 0,75 dl inlagd hackad jalapeño
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • för mer hetta droppa i lite chilisauce typ tabasco

Skärgårdssill

  • 1 ask Abba inläggningssill i bitar
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 50 g stenbitsrom
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Chilisill

  • 1 ask Abba inläggningssill i bitar
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk purjolök
  • 1 msk rödlök
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Instruktioner

  1. Förbered alla ingredienserna. Hacka och ställ fram ingredienser.
  2. Låt sillen rinna av och blanda sedan med valda ingredienser!
  3. KLART! Förvara i tättslutande burk, hållbarheten är ca 7-12 dagar. Godast om sillen görs 1-2 dagar innan så smakerna kommer fram ordentligt!

Nutrition

  • Serving Size: 15
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saffranssill och Senap- och dragonsill


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Saffranssill

  • 1 st Abba 5-minuterssill
  • 2 dl créme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 pkt saffran
  • 1 riven klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad ättiksgurka
  • 1 dl riven lagrad prästost
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk dill
  • svartpeppar

Senapssill

  • 1 st Abba 5-minuterssill
  • 2 dl créme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 23 msk hackad färsk dragon (ca 1 kruka)
  • 3 msk sötstark senap
  • 1 finhackad schalottenlök
  • citronpeppar efter smak

Instruktioner

  1. Låt sillen rinna av i durkslag.
  2. Blanda med valda ingredienser.
  3. Förvara i tättslutande burk, hållbarheten är ca 7-12 dagar.
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Curry- och Äpplesill


  • Författare: Åse

Ingredienser

Curry- och Äpplesill
1 paket Abba snabbsill i bitar
1 msk curry
1/21 msk honung
1/2 finhackat äpple
1,5 dl creme fraiche (eller gräddfil)
0,5 dl majonnäs
salt och svartpeppar


Instruktioner

Häll av spadet från sillen.
Värm honung med curry, finhacka äpple – rör ihop med övriga ingredienser och häll upp i glasburk med tättslutande lock. Förvara kallt i ca 1 vecka.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Matjesröra


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 4

Ingredienser

  • 4 hårdkokta kalla ägg
  • 1 stor rödlök
  • 200 gr. körsbärstomater
  • 550 g matjesill
  • 1 dl creme fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk chilisås
  • några droppar tabasco eller annan het chilisauce
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 knippe gräslök

Instruktioner

  1. Skiva löken och tärna äggen. Halvera körsbärstomaterna
  2. Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar, ca 2-3 cm. Grovhacka gräslöken men spar 4-5 strån till garnering.
  3. Blanda majonnäs med creme fraiche, chilisås, vitlök, tabasco, salt och peppar. Vänd ner sillen och gräslöken. Häll upp på burk och garnera med gräslök.
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gubbröra


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 burkar Grebbestad ansjovis + lite av spadet
  • 1/2 dl finhackad gräslök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 dl riven västerbottensost
  • smör, salt och peppar

Instruktioner

  1. Fräs finhackad rödlök i lite smör, det ska inte få för mycket färg, bara mjukna. Lägg i skål tillsammans med finhackat ägg och övriga ingredienser.

Nutrition

  • Serving Size: 4
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Matjestårta / Silltårta / Matjessilltårta Glutenfri LCHF


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Botten

  • 200 gr. mörkt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring
  • 50 g smör

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 200 gr. naturell färskost (Philadelphia)
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 knippe finhackad dill
  • 1 knippe gräslök
  • 2 st schalottenlökar
  • 300 g matjessill
  • 3 msk spad från Matjesförpackningen
  • 1 krm peppar
  • Dekoration: 2 ägg, 1/2 röd lök, 1 knippe gräslök

Instruktioner

  1. Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
  2. Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
  4. Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan finhackad lök, dill och gräslök.
  5. Ta upp gelatinet, krama inte ur vattnet – värm i kastrull tills gelatinet smält.
  6. Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Finhacka matjessillen och rör ner, häll i spadet och peppar.
  7. Häll röran ovanpå kavringbotten. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
  8. Garnera med ägg, finhackad rödlök och finhackad gräslök.

Nutrition

  • Serving Size: 10

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

9 kommentarer

Maria 21 juli, 2019 - 14:02

Alltså SILL SILL SILL de e u sååååååå gott 😀 Ägg/olika sillsorter/fräsh sallad med nyskördade tomater o gurka/Avocados och sparris (för att göra det lite ”sommrigt”)/rostat gott bröd/rom …… YUMMI!!! Alltså det vattnas i munnen när jag skriver hahahaha. Men jag bara måste få säga ….. De ”traditionella” sillarna lök o senaps i all ära ….. MEN halleda, Branteviken, jisses amalia, INTE en jul utan den, det är som att vara utan granen eller de sjuarmade lol. Branteviken är ju sillarnas Rolls Royse. Det tar 3 dgr i kylskåpet och ”mogna” men vad gör det, när man ”måste” röra runt o sen slicka gaffeln :D. Tack för alla goa sillrecept, ska testa äpple och curry bl.a, lät riktig gott!. Ha det gott i sommar och ha det bäst
/Maria

Svara
Carina Sylva 18 juli, 2019 - 13:17

Detta är mina favorit sillrecept.
Västerbottensill
Ingredienser
1 förpackning 5-minuterssill, 420 gram.
1 dl majonnäs.
1 dl crème fraiche.
1,5 dl Västerbottenost, vällagrad, riven.
1 st vitlöksklyfta(or), pressad.
1 msk dijonsenap.
1 krm cayennepeppar.

Tillagning
1. Låt sillen rinna av i ett durkslag och skär i mindre bitar.
2. Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Svara
Åse 18 juli, 2019 - 13:19

Västerbottensill är så gott!
Tack för ditt recept!

Svara
Ina 17 juli, 2019 - 19:28

Älskar dina grymma sillrecept 😋👌. tillhör skaran som äter sill ofta. Bjöd på din sill och din kladdkaka med citron och vit choklad på midsommar… supernöjda gäster och som vanligt hänvisar jag till din grymma blogg💕

Svara
Åse 18 juli, 2019 - 09:35

Tack bästaste Ina 💖

Svara
Helena 17 juli, 2019 - 15:41

Hihi! Som det kan bli… men som tidigare skrivet så är följande rätt en av mina favoriter. Hur det passar in på någon speciell kosthållning/diet får var å en kolla upp och ev anpassa. För testa bör man då den är ruskigt god! Perfekt lunchmat eller som ett lättare kvällsalternativ…

Smältande sill
* Finhacka 0,5-1 rödlök och lägg i borten av en form eller halvdjup tallrik.
* Öppna en burk matjesill och dela bitarna i två-tre strimlor. Lägg på löken.
* Strö över rikligt med hackad dill. (Frusen funkar oxå.)
* Finhacka 2-3 hårdkokta ägg, gulor och vitor var för sig. Lägg över dillen i snygga ränder. (Går naturligtvis utmärkt att bara ösa över äggen i en salig röra oxå. 😉)
* Smält en rejäl klick smör och häll över.

Servera med kokt potatis (med skal), några tomater (för färgens skull) och knäckebröd.

Svara
Åse 18 juli, 2019 - 09:45

Så nu har jag flyttat in din kommentar till detta inlägget också så kan fler hitta ditt goda sillrecept 💖

Svara
köpamatonline 17 juli, 2019 - 17:37

Tusen tack för recepten! Ska prova på den med saffran, lät spännande 🙂

Svara
ÅsaS 17 juli, 2019 - 14:38

Har lagat flertalet av dessa sillinläggningar, och de är så grymt goda! Även de andra som åt gav tummen upp på dessa. Men tyvärr är det bara jag i min familj som äter sill, så det blir tyvärr inte så ofta som jag skulle vilja.. Så enkel mat, och perfekt varma, lata sommardagar (vilka f ö lyser med sin frånvaro just nu..)
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!