Zagreb – Food Tour, vingårdar och Samobor

av Åse
Reklam för Croatia full of life

Hej hej!

Här kommer fortsättning på min och syrrans resa till mysiga Zagreb i Kroatien nu i mitten av december.
Första inlägget hittar ni HÄR.
Här kommer ett fotospäckat inlägg från våra två sista dagar.

Vi vaknade upp till ett vackert Zagreb med sol och blå himmel!
Frukost först på vårt hotell Esplanade.
De hade dels en buffé men även bordsservice. Det gillar jag! Vi beställde in lite olika smarriga äggrätter de två dagarna vi stannade på hotellet.

Lite ost och frukt från buffén.

Första dagen tog jag Egg Benedict och andra dagen en avokado och äggtoast.

Nu var det dags för Zagreb Food Tour!
En 6 timmar lång rundvandring (!) men så himla kul och intressant!

Vi fick prova allt från ost till vin till krupli och kremšnita.

Dolac Market som är Zagrebs mest kända marknad. Här samlas Zagrebborna och besökare för att handla färska livsmedel, grönsaker, frukt, kött, fisk, blommor och andra lokala produkter.

Så himla mysigt att ströva omkring på marknaden. Ett måste om ni r i Zagreb!
Nu var det dags att äta Štrukli på La Štruk!

Štrukli är traditionell kroatisk maträtt, det är en slags fylld paj eller dumpling som ofta anses vara en av Kroatien mest karakteristiska rätter. Štrukli finns i två huvudvarianter: kuhani (kokta) och pečeni (gratinerade eller bakade).

GOTT! (nej det är ingen lasagne fast det ser ut som det hihi)

Vidare mot vinprovning!
Kroatien har ju en lång tradition av vinodling med olika regioner som producerar kvalitetsviner.
På Lanterna Na Dolcus systerställe bredvid fick vi smaka på lite olika gotter.

Vackra Zagreb!

Visste ni att Zagrebs gamla stad har över  246 (150 år gamla!)  gaslyktstolpar som tänds för hand varje morgon och varje kväll! Så himla vackert!

Grič Tunneln byggdes som en del av stadens luftskydd under andra världskriget och var avsedd att fungera som ett skyddsrum för stadens invånare mot bombangrepp. Tunneln sträcker sig under stadsdelen Grič, som är en historisk del av Zagreb.

Under senare år har Grič Tunnel omvandlats till en unik turistattraktion. Den har använts för konstutställningar, evenemang och konserter och under advent så smyckas den på olika sätt varje år!

  

När vi var klara med den härliga mat & kulturrundan så satte vi oss på en uteservering under värmeelement och drack varsin glühwein.

Sedan bar det till hotellet då vi hade en middag på hotellet. Skönt att äta där sista kvällen för vi hade en tidig morgon nästa dag då vi skulle ut på landsbygden och även byta hotell.

Dinnertime!

Ja vi åt så klart fantastiskt på det här fantastiska hotellet!

Nattinatti på det och sedan väntade en ny dag!

Vi blev upphämtade av vår chaufför Dubravko och drog ut på landsbygden! Önskar så att få uppleva dess vackra vyer sedan när det är grönska!
Där mötte vi vår underbara guide
Ljerka Miletić.

Första stop var familjeägda vingården Jagunić där vi fick en traditionell frukost och till det en herrans massa viner!
Men de var helt fantastiska så både jag och Samone köpte med oss hem! Ser fram emot att prova gott bubbel snart!

Så himla trevligt vi hade det och väldigt inspirerande att höra vinmakaren Dominik Jagunić berätta om gården och dess viner.

Sååååå vackert!

Tack för oss! 👋🏻

Vidare till nästa vingård och till mer mat och vin 😀
Nu var det dags för besök på vingården House of Braje.

Trevligt och intressant även där och vidare till Rude som är en liten stad utanför Samobor känd för sin koppar- och järngruva (en av Europas äldsta!) för ett besök hos Nikl där de gör Rudarska Greblica. Greblica är en sorts paj som helt enkelt var det som gruvarbetarnas fruar skickade med sina män för lunch och härstammar från 1700-talet!
Hantverket och namnet  har tom blivit skyddat inom EU och är Kroatiens första gastronomiska skyddade produkt.

En smakbit och sedan var det dags att åka vidare.

Nu var vi framme i byn Samobor och dess adventmarknad!
En jättemysig liten stad och vi fick en rundvandring och myste.

Sista stoppet på den här resan blev Cantilly Hotel där vi blev så välkomnade av Damir (restaurangägare) och hans team.
Så cosy och gott! Även Ljerka åt middag med oss, en fin avslutning på en händelserik dag!
Vi sov sedan över i deras enda två rum.

En så rolig resa till ett resmål som gav mersmak. Dessutom hade vi så otroligt roligt ihop jag och syrran! ♥️

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

1 kommentar

Min första Aperol i vårsolen - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 19 mars, 2024 - 22:28

[…] lokalt runt lägenheten! Jag hade tagit med mig en flaska orange vin som jag köpte på vineriet Jagunic i Kroatien när jag och syrran var där. Ojojoj vilket vin! I kväll har jag haft kontakt med […]

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.