Vinkokt hel lax i ugn med ört- och skagensås

av Åse

Halloj på er!

Måndag i går, då är det oftast Fiskmåndag hos oss!
Jag hade en hel laxsida i frysen som jag tog fram och så här brukar jag göra laxen, det älskar alla barnen!

Jag serverade min favoritsås till lax – räk- och örtsås! jag har den i några av böckerna och oftast så vänder jag ner vispad grädde i den men det skippade jag igår – däremot adderade jag till stenbitsrom i också. MUMS

Jag gör sällan sallad på isbergssallad för jag gillar när salladen är lite mustig och mer näringstät (mörkgröna bladgrönsaker) men blev sugen på just isbergssallad igår med mycket olivolja, balsamvinäger och italiensk salladskrydda.

Sparris har jag total dille på nu och äter nästan varje dag! YUMMIE!

Hollandaise gör man enkelt själv!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hollandaise med stavmixer


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

200 gram smör
1 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar
2 äggulor


Instruktioner

Smält smöret på medelstark värme, skira det (ta bort det vita som lägger sig i botten)
Lägg citronjuice och äggulor i hög skål och sätt igång stavmixern. Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med salt, vitpeppar och ev mer citronjuice.

Sommarfräsch mat som passar buffébordet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hel lax i ugn med ört- och skagensås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 hel laxsida
1 knippe dill
12 citroner
salt, peppar
valfritt: Häll över 1 dl vitt vin över laxen

Örtsås:

3 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
80 g stenbitsrom
1 dl hackad dill och gräslök
salt, svartpeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl skalade räkor


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Salta och peppra laxen, hyvla smör över laxen. Lägg på citronskivor och dill. Häll över vinet.
Sätt in en ugnstermometer i laxen på tjockaste delen  och låt laxen gå till ca 48-50 grader då blir den saftig (ca 20-25 minuter)
Servera med smörstekt sparris och valfritt tillbehör.

Sås:
Blanda creme fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

6 kommentarer

Catti 6 september, 2019 - 18:17

Hej Åse,
Jag har ett av dina recept på hollandaise utskrivet som jag dock inte hittar längre…äggulor, smör, citron, vitpeppar o salt, kör m stavmixer…?
Dock, gjorde den häromdagen o den var SÅÅ god….3*** i min Guide Michelin. Men…jag ställde den några timmar i kylen innan gästerna kom, och såsen blev till en kylklamp…jag försökte tina den 30 sek i micron och då blev den som smält smör…tips? Råd?! Älskar såsen, men måste den tillredas precis innan den ska serveras?!

Svara
Åse 7 september, 2019 - 12:45

Hej Catti!

Ja den ska inte ställas kall, det är ju smör i =) Så gör den gärna nära innan den ska ätas eller ha i rumstemperatur ett tag innan.

Svara
Caroline 16 juli, 2019 - 11:23

Gud. Så. Gott!!! Det här måste jag prova ❤️

Svara
fibrolinda 28 maj, 2019 - 18:28

Ååå va hungrig jag blir 😍 Blir att göra detta till helgen. Tack för alla underbara recept du lägger ut 🤗

Svara
ÅsaS 28 maj, 2019 - 15:49

Använder du räkor i lag/lake, frysta skalade eller skalar du själv? Olika smak på alla, och jag använder nog alla 3 varianter, men vid olika tillfällen.
Ska definitivt göra röran till nästa laxmiddag!
Kram 💕

Svara
Åse 28 maj, 2019 - 16:21

I såser och gratänger etc så blir jag lat och köper i lake! Kram kram 💖

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.