Torskrygg med blomkålscréme och beurre blanc

7 februari, 2022

Fredagskväll!

Då vankades det lite extra gott =)
Jag gjorde samma fyllning som till löjromssemlorna fast hade krustader istället!
Det blir så otroligt gott med vispad creme fraiche, så smakrikt fast det inte är några andra kryddor. Går inte att jämföra med vispad grädde.

Lite löjrom eller sikrom på det och ni har ett läckert tillbehör till fredagsbubblet!

Till huvudrätt så gjorde jag en rätt från kocken Thomas Sjögren som blev så maaaaaagiskt god!
På bilderna hade jag glömt att toppa med den picklade silverlöken, den är ett MÅSTE! Bryter av och tillför både struktur och syra som behövs till denna rätten.

Blomkålspurén kommer jag göra flera gånger för huuuuuuuur god blev inte den?
Smaken blev lite karamelliserad och så mycket mer smakrik än vanligt blomkålsmos.

Smörsåsen blev magiskt god! Innehöll champagnevinäger! Köpte denna på Citygross.

Torken blev klar på nolltid!
Två rejäla bitar om 200 gram och jag stekte dem i smör, 3 minuter på varje sida. Då blir den i mitt tycker perfekt! Finn sju inget värre än torr fisk!

Vinet var en rekommendation från Maya Samuelsson på Nyhetsmorgon och sååååååå gott det var till fisken!
Jag ÄLSKAR en bra Pinot Noir och det passar ofta både fisk och asiatisk fusion.

Calera Pinot Noir 2018 USA Kalifornien 259:- Nr 87282

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Torskrygg med blomkålscréme och beurre blanc


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Torskrygg: 
700 g torskrygg
olja och smör att steka i
salt

Blomkålscrème:
2 st blomkålshuvuden
2 dl mjölk
2 dl grädde
rapsolja och smör att steka i
Salt

Picklad lök:
2 st silverlökar
½ dl ättika
1 dl socker (eller tex Nick’s Use like sugar)
1 dl vatten

Beurre Blanc / Smörsås:

2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 dl champangevinäger
2 dl vitt vin
1 tsk dijonsenap
200 gr. smör, osaltat
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Bladpersija


Instruktioner

Skär torsken i portionsbitar. Värm på en stekpanna och häll i rapsolja.
Salta torskbitarna och lägg dem i pannan med skinnsidan ner. Stek tills de har fått fin färg, ca 3-4 minuter. Lägg i en klick smör och vänd på bitarna.
Blomkålscrème:
Plocka blomkålen i små buketter. Lägg undan ca 12 st buketter till stekning och använd resten av blomkålen till att göra crème.
Häll olja i en stor kastrull. Lägg i blomkålen och stek tills buketterna är gyllenbruna. Häll i mjölk och grädde och låt koka på svag värme. Mixa med en stavmixer och smaka av med salt.
Stek resterande 12 buketter i en varm panna med olja och smör. Smaka av med salt.
Picklad lök:
Skala och skär silverlök i tunna skivor. Koka upp vatten, ättika och sötning. Lägg i lökskivorna och sjud försiktigt under lock, ca 5 minuter. Låt svalna. Servera löken rumstempererad.
Beurre Blanc / Smörsås:
Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Lägg i en kastrull. Slå på vinäger och vitt vin. Reducera tills ungefär hälften av vätskan återstår (medelvärme), detta kan gå fort så passa.
Sila av löken. Ha i dijonsenap och låt vätskan sjuda försiktigt.
Klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
Ta av från värmen och smaka av med lite salt och vitpeppar.
Klicka upp blomkålspurén och toppa med torsken, blomkålsbuketter och picklade silverlök. Strö lite bladpersilja över.


Annonslänkar till Ellos

25% rabatt på Ellos kollektioner!


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag?
Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


8 kommentarer

Anna-Lena 15 februari, 2022 - 10:25

Supergott.
Håller med dig Åse att den picklade silverlöken är ett måste för att få en brytning mot övriga smaker.
Smörsåsen bråkade lite, så fick ha i en äggula för att få den att tjockna. Och för er som ska göra glöm inte att ha i senapen i såsen innan smöret – annars tjocknar det inte.

Svara
Åse 15 februari, 2022 - 10:28

Härligt att det smakade! Ja dijon ska in innan smöret, det står i receptet så bara följd det =)
Skönt du kunde rädda såsen med äggula!

Svara
Camilla 7 februari, 2022 - 20:13

Din träbricka ser ut att vara i bra storlek. Är den relativt ny så du kan tipsa om varifrån jag kan beställa den? Annars har du lust att mäta bredd och längd så kan jag googla mig fram. Den var snygg på kanterna och det är det jag är ute efter. TACK

Svara
Åse 8 februari, 2022 - 09:35

Hej! Jag kommer inte ihåg var den kommer från tyvärr! Kan ha vart från Cervera men märke är oklart, den är runt 30 x 15 cm men det är en sådan som är handgjort och alla ser olika ut och har olika mått.

Svara
ÅsaS 7 februari, 2022 - 17:03

Yes! Helgen är räddad! Ska bara hitta fin torskrygg först. Finns inte mycket som slår torskrygg. Skulle vara gösfilé då..
Jag tror jag kopierar hela receptet, rakt av denna gång. Utan modifieringar efter familjens önskemål.
Kram 💕

Svara
Catarina 7 februari, 2022 - 11:48

Låter jättegott!
Men jag undrar när man ska ha i dijonsenapen i såsen, det står inte i beskrivningen.

Svara
Åse 7 februari, 2022 - 11:53

Jo? det står: ”Sila av löken. Ha i dijonsenap och låt vätskan sjuda försiktigt”

Svara
Catarina 7 februari, 2022 - 20:09

Ja nu ser jag, måste ha läst slarvigt. Tack!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.