Hej på er och Happy Fredag!
Gör ni något roligt i dag?
Jag ska bjuda min vän Marie på lunch på kontoret (lägenheten) och hon har lovat en god Cremant till det! Vilken lyx va?
Den här torskgratängen är så rackarns god! Så enkel men kan nog vara en godaste fiskgratängen jag vet!
I just den här hade jag torskrygg som jag lättrimmade. Det gör att fisken hålle rihop bra men även får en jämna sälta.
Lättrimning:
1 liter vatten
1/2 dl salt
Lägg ner torsken och låt ligga i 20 minuter – låt sedan rinna av och torka torsken.
Torsken lade jag sedan i smord ugnsform.
Lite kryddning med Vegeta och svartpeppar.
På med strimlad purjolök och en gul lök.
Såsen kokar jag snabbt upp och häller sedan över.
Toppar med stekt bacon och riven ost. Skjuts in i ugnen sedan!
20 minuter senare så är fiskgratängen klar!
Under tiden som torskgratängen var i ugnen så gjorde jag råstekt tärnad potatis.
Man serverar så klart det tillbehöret som man vill till den här rätten.
Tips:
Kokt potatis, pressad potatis, råstekt tärnad potatis, kokt eller stekt blomkål, matig grönsallad.
GALET GOTT!
Här kommer receptet!
Skriv utTorskgratäng med bacon och purjolök
- Portioner: 6
Ingredienser
6 portionsbitar torskrygg (eller annan vit fisk) – gärna rimmad
salt, peppar
1 purjolök, strimlad
1 liten gul lök, finhackad
1 paket bacon, stekt
Sås:
4 dl grädde (gärna vispgrädde)
4 dl creme fraiche
1–1,5 fiskbuljongtärningar eller motsvarande fiskfond
1 msk dijonsenap
1 dl hackad färsk dill
1/2– 1 citron – skalet + saften (börja med halva och öka upp till önskad syra)
(Salt & peppar)
ev. valfri redning (maizena eller arrowrot)
2 dl riven ost
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Torka torskfiléerna och salta och peppra.
Lägg i smord form. Jag pudrade även över lite redning för att fisk släpper ofta lite v’tska och jag ville ha en krämig sås.
Klipp bacon i mindre bitar och stek baconet knaprigt.
Strimla purjolöken och skölj noggrant. Finhacka löken. Lägg ovanpå torsken.
Koka upp såsen och smaka av med citron. Red eventuellt lite för krämigare sås.
Häll såsen över torsken, toppa med stekt bacon och riven ost.
Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter.
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
7 kommentarer
Vilken underbar gratäng. Jag hade skrei och åt med ris. Magiskt!
★★★★★
Hade nog inte klarat vin till lunchen om jag skulle jobba på eftermiddagen .
Nej det hade inte jag heller haha! Tur att ingen av oss jobbade sedan 😉
Torskrygg står på menyn i helgen, ja, gratäng t o m. Kommer att serveras med kokt potatis. Mycket möjligt att det kan bli toppat med knaprigt bacon också..
Kram, och njut helgen! Det ska iaf jag! 💕
Kram och trevlig helg! 💖
Den er sååååå god 🙂 Takk for flotte oppskrifter 🙂 <3
Roligt att du uppskattar! 🥰