Torskgratäng med bacon och purjolök

Världens godaste fiskgratäng!

av Åse

Hej på er och Happy Fredag!

Gör ni något roligt i dag?
Jag ska bjuda min vän Marie på lunch på kontoret (lägenheten) och hon har lovat en god Cremant till det! Vilken lyx va?

Den här torskgratängen är så rackarns god! Så enkel men kan nog vara en godaste fiskgratängen jag vet!
I just den här hade jag torskrygg som jag lättrimmade. Det gör att fisken hålle rihop bra men även får en jämna sälta.

Lättrimning:

1 liter vatten
1/2 dl salt
Lägg ner torsken och låt ligga i 20 minuter – låt sedan rinna av och torka torsken.

Torsken lade jag sedan i smord ugnsform.
Lite kryddning med Vegeta och svartpeppar.
På med strimlad purjolök och en gul lök.

Såsen kokar jag snabbt upp och häller sedan över.


Toppar med stekt bacon och riven ost. Skjuts in i ugnen sedan!

20 minuter senare så är fiskgratängen klar!

Under tiden som torskgratängen var i ugnen så gjorde jag råstekt tärnad potatis.
Man serverar så klart det tillbehöret som man vill till den här rätten.
Tips:
Kokt potatis, pressad potatis, råstekt tärnad potatis, kokt eller stekt blomkål, matig grönsallad.

GALET GOTT!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Torskgratäng med bacon och purjolök


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

6 portionsbitar torskrygg (eller annan vit fisk) – gärna rimmad
salt, peppar
1 purjolök, strimlad
1 liten gul lök, finhackad
1 paket bacon, stekt
Sås:

4 dl grädde (gärna vispgrädde)
4 dl creme fraiche
11,5 fiskbuljongtärningar eller motsvarande fiskfond
1 msk dijonsenap
1 dl hackad färsk dill
1/21 citron – skalet + saften (börja med halva och öka upp till önskad syra)
(Salt & peppar)
ev. valfri redning (maizena eller arrowrot)
2 dl riven ost


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Torka torskfiléerna och salta och peppra.
Lägg i smord form. Jag pudrade även över lite redning för att fisk släpper ofta lite v’tska och jag ville ha en krämig sås.
Klipp bacon i mindre bitar och stek baconet knaprigt.
Strimla purjolöken och skölj noggrant. Finhacka löken. Lägg ovanpå torsken.
Koka upp såsen och smaka av med citron. Red eventuellt lite för krämigare sås.
Häll såsen över torsken, toppa med stekt bacon och riven ost.
Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Anna-Karin Näslund 24 februari, 2024 - 17:16

Vilken underbar gratäng. Jag hade skrei och åt med ris. Magiskt!

Svara
Lena 24 februari, 2024 - 07:28

Hade nog inte klarat vin till lunchen om jag skulle jobba på eftermiddagen .

Svara
Åse 24 februari, 2024 - 13:06

Nej det hade inte jag heller haha! Tur att ingen av oss jobbade sedan 😉

Svara
Åsa S 23 februari, 2024 - 16:01

Torskrygg står på menyn i helgen, ja, gratäng t o m. Kommer att serveras med kokt potatis. Mycket möjligt att det kan bli toppat med knaprigt bacon också..
Kram, och njut helgen! Det ska iaf jag! 💕

Svara
Åse 24 februari, 2024 - 13:31

Kram och trevlig helg! 💖

Svara
Renate 23 februari, 2024 - 11:11

Den er sååååå god 🙂 Takk for flotte oppskrifter 🙂 <3

Svara
Åse 24 februari, 2024 - 13:31

Roligt att du uppskattar! 🥰

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.