Tacogratäng med tortillas som pajskal

av Åse

Tacogratäng är en riktig favorit som hela familjen älskar, och i den här varianten får du en extra rolig twist. Här används tortillas som pajskal, vilket gör gratängen både enklare och lite festligare. Resultatet blir nästan som en tacopaj – fast i gratängform – och när den bakas i springform håller allt ihop snyggt och kan serveras som en pajbit. Perfekt fredagsmys eller när du vill bjuda på något som garanterat går hem hos både stora och små.
Äter du inte bröd? Inga problem, det går enkelt att lyfta upp fyllningen bara! =) Det gör jag.

Jag gjorde min tacogratäng i en springform, vilket gör att den får en fin “pajkänsla” och blir lätt att skära upp i trevliga bitar. Det här blir verkligen som en blandning mellan tacopaj och gratäng, en rätt som känns lite extra rolig att ställa fram på bordet.
Fyllningen består av klassisk tacokryddad köttfärs, krämig oströra med lite sting och en fräsch topping – men du kan enkelt variera med det du gillar bäst.
Jag hade lite majs och paprika – det passar perfekt och vill man ha ännu mer sting, lägg på Jalapenos!

Jag hade en stor springform så jag dubblade receptet.

Den här mjukosten är SÅ god! Den är absolut inte speciellt stark i den här rätten och då hade jag ändå het tacosås!

Efter 30 minuter i ugnen är tacopajen klar!
OBS! Efter 15 minuter läggs ett aluminiefolie på för att skydda tortillan frånatt brännas.

Servera tacogratängen med en fräsch sallad, guacamole eller en klick gräddfil. Perfekt till fredagsmyset!

Har du testat receptet? Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte! ♥️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tacogratäng med tortillas som pajskal


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

500 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 påse tacokrydda
1 burk tacosås (ca 200 g)
1 tub mjukost a 250 g (valfri smak)
2 dl crème fraiche
1 röd, hackad paprika
1/2 burk majs
2 dl riven ost, tex riven mozzarella
1 springform
23 stora tortillas


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut tortillabröden i en springform så de täcker både botten och kanter, de får gärna gå lite omlott.

Fräs den hackade löken tillsammans med köttfärsen i en stekpanna tills färsen är genomstekt. Rör ner tacokryddan och tacosåsen och låt puttra några minuter så smakerna blandas.

Blanda ihop mjukosten med crème fraiche i en skål. Fördela köttfärsröran i springformen, bred ut ostcrèmen. Strö hackad paprika och majs över. Avsluta med att strö den rivna osten över toppen.

Gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter, lägg sedan över ett folie och låt den gå 15 min till. (Sammanlagt 30 minuter)
Låt tacogratängen svalna några minuter innan du lossar kanten på springformen och skär upp i bitar. Servera gärna med en fräsch sallad, guacamole och gärna en klick gräddfil.

4 kommentarer

Sandra 10 september, 2025 - 22:27

nu när du äter mer ketolikt, kör du fullfeta mejeriprodukter?

Svara
Åse 10 september, 2025 - 22:30

Har alltid ätit fullfeta mejerier

Svara
Margareta 31 augusti, 2025 - 08:43

Gjorde misstaget att inte låta den vila tillräckligt efter gräddning. Så den blev väldigt lös att skära upp. Men redan bit nr 2 höll ihop bättre. Mycket god smak!
Jag är lite rädd för starka smaker men den där mjukosten satt bara en perfekt piff på smaken!
Tack för ännu ett bra recept 🥰

Svara
Evangeline Bartoletti 28 augusti, 2025 - 10:49

Wow wonderful blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is great as well as the content

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Annons för TrendRehab
Min kod 56KILO ger 20% rabattnästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab