Svensk Moussaka (med potatis)

av Åse

God morgon på er!

Minsann har jag ett recept till er 😅
De har ju inte varit så många sista veckorna minst sagt =)

Vi tar alltid med oss riktig mat till stranden här i Spanien, barnen vill ha mättande mat och jag vill inte hamna i mackträsket. Jag slänger ofta ihop en sallad till mig och Daniel för jag vill inte ha så mycket mat mitt på dagen.

Moussaka är en favorit hemma hos oss, jag brukar göra detta receptet (HÄR)

Men i förrgår så hade jag potatis som jag behövde använda upp och därför blev det den här moussakan på svenskt vis – så enkel att göra, påminner om lasagne och barnen älskade den!

Jag brydde inte mig om att skala potatisen, utan jag skar bara ner i skivor. Vi kokar alltid potatis med skal, är ju trots där fiberna sitter och innehåller mycket C-vitamin!

Skjuts in i ugnen på 225 gr. i 20 minuter.

Blev oerhört gott!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Svensk Moussaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

810 kokta potatisar, skivade
500 g nötfärs (eller annan färs)
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
400 ml tomatkross eller passerade tomater
1 msk tamarisoja (japansk soja)
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
12 tsk valfria kryddor som oregano eller pastakrydda
150 g riven ost (Jag hade cheddar)
3 dl grädde


Instruktioner

Koka potatisen, låt den ånga av och svalna. Skiva.
Stek nötfärsen i stekpanna (inget fett behövs), hacka med stekspaden så färsen blir finfördelad.
Rör ner löken. Låt allt få fin färg. Rör ner tomatkross, tomatpuré, soja och kryddor. Smaka av sältan.
Rör ihop grädde och osten.
Varva köttfärsröran, potatis i 2 varv och avsluta med ostsåsen.
Gratinera i ugn i ca 20 minuter.
Låt gärna stå ett tag så blir den enklare att skära upp.

 

Reklamlänkar till Ellos
MASSOR MED DEALS! Dessutom ger min kod 56KILO24 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser!

 

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

7 kommentarer

KÖTTFÄRSGRATÄNG - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 14 september, 2020 - 08:45

[…] sonika en smakrik lasagne utan pasta! Däremot skivad potatis. Liknande recept finns även HÄR Äter man inte potatis så prova att ersätta med rotfrukter by choise, lägst i kolhydrater är […]

Svara
Vatten i kranen och favoritpastan! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 4 april, 2020 - 12:57

[…] fick mat i tid i alla fall! Jag gjorde min svenska moussaka fast med lite ändringar. Hade bla lite tacokrydda i och mycket vitlök! Ni ska få […]

Svara
Jennie Johansson 30 juni, 2019 - 23:02

Hej!
Vad brukar du ha med för mat till barnen? Vill gärna ha tips då jag tycker det är lätt att det bara blir smörgåsar. 🙂 Samtidigt ska det vara mat som är god att äta kall.

Mvh
Jennie

Svara
Åse 30 juni, 2019 - 23:57

Spaghetti och köttfärssås, moussaka, köttbullar med tillbehör, korv stroganoff, tacofärs med grönsaker, de äter varm mat, lägger fram matlådorna i solen någon timme innan.

Svara
Anita 29 juni, 2019 - 20:41

Så brukar jag göra oxå. Här äter vi oftast potatis till köttfärssåsen oxå. Tycker det är godare än pasta. 😊 Ha en fortsatt trevlig semester.

Svara
Sanne 29 juni, 2019 - 15:38

Den ser supertrevlig ut, har aldrig ätit moussaka, kan man använda quornfärs tror du?

Svara
Åse 29 juni, 2019 - 15:40

Ja det går bra!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.