Svensk Moussaka (med potatis)

29 juni, 2019

God morgon pÄ er!

Minsann har jag ett recept till er 😅
De har ju inte varit sÄ mÄnga sista veckorna minst sagt =)

Vi tar alltid med oss riktig mat till stranden hÀr i Spanien, barnen vill ha mÀttande mat och jag vill inte hamna i macktrÀsket. Jag slÀnger ofta ihop en sallad till mig och Daniel för jag vill inte ha sÄ mycket mat mitt pÄ dagen.

Moussaka Ă€r en favorit hemma hos oss, jag brukar göra detta receptet (HÄR)

Men i förrgĂ„r sĂ„ hade jag potatis som jag behövde anvĂ€nda upp och dĂ€rför blev det den hĂ€r moussakan pĂ„ svenskt vis – sĂ„ enkel att göra, pĂ„minner om lasagne och barnen Ă€lskade den!

Jag brydde inte mig om att skala potatisen, utan jag skar bara ner i skivor. Vi kokar alltid potatis med skal, Àr ju trots dÀr fiberna sitter och innehÄller mycket C-vitamin!

Skjuts in i ugnen pÄ 225 gr i 20 minuter.

Blev oerhört gott!

Skriv ut

Svensk Moussaka

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

810 kokta potatisar, skivade
500 g nötfÀrs (eller annan fÀrs)
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
400 ml tomatkross eller passerade tomater
1 msk tamarisoja (japansk soja)
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
12 tsk valfria kryddor som oregano eller pastakrydda
150 g riven ost (Jag hade cheddar)
3 dl grÀdde


Instruktioner

Koka potatisen, lÄt den Änga av och svalna. Skiva.
Stek nötfÀrsen i stekpanna (inget fett behövs), hacka med stekspaden sÄ fÀrsen blir finfördelad.
Rör ner löken. LÄt allt fÄ fin fÀrg. Rör ner tomatkross, tomatpuré, soja och kryddor. Smaka av sÀltan.
Rör ihop grÀdde och osten.
Varva köttfÀrsröran, potatis i 2 varv och avsluta med ostsÄsen.
Gratinera i ugn i ca 20 minuter.
LÄt gÀrna stÄ ett tag sÄ blir den enklare att skÀra upp.


 

5 kommentarer

Jennie Johansson 30 juni, 2019 - 23:02

Hej!
Vad brukar du ha med för mat till barnen? Vill gĂ€rna ha tips dĂ„ jag tycker det Ă€r lĂ€tt att det bara blir smörgĂ„sar. 🙂 Samtidigt ska det vara mat som Ă€r god att Ă€ta kall.

Mvh
Jennie

Svara
Åse 30 juni, 2019 - 23:57

Spaghetti och köttfÀrssÄs, moussaka, köttbullar med tillbehör, korv stroganoff, tacofÀrs med grönsaker, de Àter varm mat, lÀgger fram matlÄdorna i solen nÄgon timme innan.

Svara
Anita 29 juni, 2019 - 20:41

SĂ„ brukar jag göra oxĂ„. HĂ€r Ă€ter vi oftast potatis till köttfĂ€rssĂ„sen oxĂ„. Tycker det Ă€r godare Ă€n pasta. 😊 Ha en fortsatt trevlig semester.

Svara
Sanne 29 juni, 2019 - 15:38

Den ser supertrevlig ut, har aldrig Àtit moussaka, kan man anvÀnda quornfÀrs tror du?

Svara
Åse 29 juni, 2019 - 15:40

Ja det gÄr bra!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.