Det är några år sedan jag postade det HÄR receptet på LCHF Moussaka som jag vet att många av er uppskattar.
I går gjorde jag ännu ett recept på Moussaka som blev såååååå gott! Tror personligen att jag tycker att det här är ännu godare än mitt förra =) Kanel i moussaka är ju bara magiskt gott!
Att vattna ur aubergine är enkelt genom attn låta dem gå i varmluft i ca 20 minuter. Plättlätt!
Oströran
Lite grekcypriotiskt rött vin i blev pricken över i:et!
Alla barnen åt med god aptit och äldsta sonen Nicholas åt det även till lunch idag.

Grymt God Moussaka
- Portioner: 8
Ingredienser
- Köttfärssås:
- 1 kg nötfärs
- 2–3 st stora aubergine
- 2 gula lökar
- 1 vitlök solo
- 1 burk krossade tomater (Mutti är min favorit)
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk kalvfond
- 1/2 dl rött vin
- 1 tsk kanel
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk malen muskot
- 1/2 dl färsk hackad persilja
- salt, svartpeppar
- Oströra:
- 5 dl creme fraiche
- 150 g riven smakrik ost
- 2 äggulor
- salt, peppar
- 50 g riven ost till topping
- smör eller olivolja till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 gr (gärna varmluft)
- Skiva auberginerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem vattnas ur i ca 20 minuter.
- Fräs finhackad lök med finhackad vitlök. Rör ner färsen och stek i omgångar. Rör ner tomatkross, tomatpuré, kryddor , fond och vin. Låt puttra ihop.
- Rör ihop creme fraiche med riven ost och äggulor. Salta och peppra lite.
- Varva köttfärsröra, oströra och aubergine i en ugnsfast form. Avsluta med aubergine och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i ca 40 minuter. Servera med en god fetaostsallad.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

18 kommentarer
Lite problem med din receptlista!När man ska försöka hitta receptet påtex din moussaka som man prövat nån gång och vill göra igen kan man inte söka på m eller a(som i aubergine!)utan på G!Vem hade kunnat ana det?Har kommit på ett knep om man GOOGLAR på Mossaka 56 så kommer man rätt!Samma sak med många recept de heter grymt,godaste ,bästa etc etc
Jag har ett sökfält uppe i menyn, söker du på moussaka där så kommer alla mina moussakarecept upp.
Annars går det så klart bra att googla receptet också.
Såååå god moussaka! Jag har gjort den 3 ggr och alltid lika god!
Jag gjorde om det till vegetariskt genom att använda cornfärs som legat i soja och lite havregrädde och bytte ut Creme fraiche mot havrefraiche. Blev supersupergott! Tack för receptet!
Både jag och barnen älskar denna variant av moussaka. Sååå god!
Tack för uppdaterat recept! Jag älskar detta recept och gör det ofta – det blir alltid lika uppskattat. En sak jag hittills gjort är att lägga skivad aubergine i ett durkslag, slå över salt vilket sägs dra ut bitterämnena och sedan skölja av och torka skivorna efter ca 20 min. Väldigt tidskrävande och omständligt:-( Din metod med urvattning i ugnen låter mycket enklare så tack får tipset! Ska också lägga till kanel och rödvin – låter jättegott och kan bara höja smaken ytterligare! Har du något bra tips på smakrik ost?
Supergott! Använt det här receptet många gånger, både till vardags och festbjudningar👌
Stämmer bra…..”grymt god”…..
Vad brukar du använda för ost?
Hej hej
Tack för en alldeles underbar blogg! 99% av alla mina middagar kommer härifrån, sen gör jag dom vegetariska på nått sätt eftersom jag äter vegetarisk lchf :).. njae fisk och skaldjur också.
En liten fråga, köttfärsen löser jag, men gubben gillar inte aubergine, kan du komma på nån annan grönsak man kan ha?
Tack på förhand och trevlig helg 🙂
Härligt att höra! <3
Zucchini =)
Så smarrigt det låter!!!! Mumma!
Hur många grader har du ugnen på när du vattnar ur auberginerna?
Ha en härlig dag!
Kram
175 🙂
Mums nu blev jag hungrig och inspirerad! Tack för tips om hur man vattnar ur auberginer på ett enkelt sätt. Och det röda grekiska vinet måste jag testa! Jag har nog bara druckit rött grekiskt vin när jag varit i Grekland, visste inte ens att det fanns på systembolaget.
Vinet är köpt på Cypern :))
Vill bara tacka för inspiration och fina recept. Försöker komma i form efter en alltför vilsam och god sommar och försöker köra low carb (om än inte superstrikt) och mer motion. Har hittat ett bra flow men haft idétorka på mat.
Nu har vi gjort zucchiniplättar, flygande Jacob och kantarelldoftande fläskfilé. Wow så gott! Tusen tack. Ska testa moussakan också 👍😄
Åh vad gott:)
Brukar använda kanel i köttfärspaj och köttfärssås ibland, blir sååå smarrigt.
Hej Åse
sitter på Mallorca och läser din blogg
uppskattar att du lägger ut recept och tränings tips
Kram Ewa S