Solrosbröd LCHF

av Åse

Det är så kul när ni läsare tipsar om hur ni modifierat recepten här. Recept är levande och kan ofta bara bli bättre! Jag fick tips av en läsare som provat detta receptet och som gjort lite modifieringar som jag provade! Brödet blev jättegott! Väldigt saftigt!

12 skivor

0,5 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl kruskakli
2 msk linfrön
1 dl riven lagrad ost (jag hade västerbottensost)
4 ägg
2 tsk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 g Rosta solroskärnorna i het panna. Mal sesamfrön och solroskärnor i en mixer eller blender. Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser. Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund. Häll i liten bakpappersklädd form och toppa med solroskärnor. Grädda i ca 20 minuter.

Mamma är här och hämtar sten (En hel säck! Min mamma är 70 år i år så ni förstår kanske vart jag fått min energi i från!)
så vi har precis fikat lite och mamma tyckte det var sååååå gott!Min löjtnantshjärta blommar så fint nu!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

57 kommentarer

Kajsa 8 oktober, 2013 - 23:12

Hej!

Undrar om du tror detta receptet går att göra till bullar istället för bröd? & så undrar jag hur det fungerar att frysa det, om du vet 🙂

Tack så länge!

Svara
Johanna 31 augusti, 2013 - 08:12

Grymt gott bröd! Receptet är lite ändrat i boken, det var där jag tog det ifrån. Jag använder inte kruskakli då maken är glutenintolerant, men jag fyllde på med 0,5 dl solrosfrön istället! Det fick toppbetyg både av mig och maken, åt det rostat till nu till frukost med bregott, ost och salami! Bästa LCHF-brödet jag provat på de här 2 åren, kommer jag göra igen.. till helgerna då det är stor risk för överätning för mig annars 🙂

Svara
Malin 6 juli, 2013 - 14:37

Hej! Idag bakas det bröd från din blogg/recept, ska bli spännande att smaka! 🙂 Tänkte höra med dig om det är okej att jag delar med mig av receptet i min blogg, kommer givetvis länka om du vill(?) och sen undrar jag om det skulle vara okej?

Svara
Carina 30 juni, 2013 - 21:07

TACK för din härliga blogg, detta är bara ett av alla recept jag gjort som är toppen!! Men en fråga om detta bröd, har du provat göra dubbel sats och haft i avlång sockerkaksform? tyckte när jag gjorde enkel sats att det vart konstigt skära det brödet i vettiga o goda bitar..

Svara
Jennie 13 maj, 2013 - 21:45

Farligt farligt gott!!!! Äntligen ett bröd som känns som ett riktigt grovt fibrigt vanligt bröd (yup jag är en socker för grova mackor)
Meeeeen risken är därmed stor att jag överäter dem…..vetat du inte gärna skriver näringsvärde men om jag gör i en sockerkaksform hur många skivor (eller del av satsen)är ok till ett mål?

Svara
Anna-Karin 8 april, 2013 - 00:04

En fråga, liten form hur stor använder du då på ett ugnefär blir en vanlig sockerkaksform för stor? Och stort tack för alla fina recept du lägger ut

Svara
Åse 8 april, 2013 - 08:55

Nej en vanlig sockerkaksform (avlång) fungerar bra!

Svara
Emelie 11 mars, 2013 - 15:04

Hej!
Tänkte testa detta brödet, ser fantastiskt gott ut!
Jag gick på lchf en period för ett år sen och tappade 9 kg, under detta året med normalmått har jag hållt min vikt men vill gärna tappa några extra kilo till, samt att jag märkte att jag mådde bättre på en kost med mindre kolhydrater.
tycker du att man kan äta detta brödet när man precis börjat med lchf eller ska man hålla sig till så lite kolhydrater som vanligt? 🙂

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 15:29

Detta brödet kan du absolut äta och viktminska =))

Svara
Victoria 29 oktober, 2012 - 21:27

Åh, oväntat jättegott! Min gamla favorit valnötsbrödet blev precis nerpetat från förstaplatsen. Inte visste jag att jag hade saknat mackor, men det var riktigt gott med en kopp te i höstrusket. Tack snälla för att du delar med dig!

Svara
Sara på Vardag.nu 7 oktober, 2012 - 11:40

Testat detta bröd nu på morgonen och det blev verkligen gott. Brödig smak och mycket saftigt. Perfekt för mig som får ont i magen av mycket mjöl. TACK!

Svara
Åse 7 oktober, 2012 - 11:51

Kul att det smakade!!! :))

Svara
mk 4 oktober, 2012 - 20:10

Testade just detta bröd. Råkade läsa fel på mängden linfrön så jag hade i 2dl istället för 2msk… Blev inte riktigt så LCHF som det var tänkt, men smaken var det inget fel på. Denna sats får bli bjudbröd till släkt och vänner, så får jag baka en ny sats till mg själv.

Svara
Sara på Vardag.nu 7 oktober, 2012 - 11:43

Tänk på att stora mängder linfrön kan vara direkt giftigt att äta! Var rädd om släkten och vännerna 🙂

Svara
Åse 7 oktober, 2012 - 11:51

Som tur är så blir 2 dl delat på 12 skivor inte så mycket 🙂 och det viktigaste: Cyanidinnehållet i krossat linfrö reduceras vid bakning. cyanid har inte kunnat påvisas i bröd respektive muffins med krossat linfrö efter gräddningen. (Enligt
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/)

Svara
Mia 3 september, 2012 - 09:17

Hej! Detta måste jag prova! Vill ju hitta lite bröd som hela familjen kan äta 🙂
En liten undran dock…hur är Kruskakli ur LCHF-synpunkt?

Svara
Åse 3 september, 2012 - 09:35

Det är OK! Innehåller knappt några kh och inget gluten men kan vid framställningen få andra vetedelar i sig. Så är man glutenintolerant kan man ersätta kruskakli med fibrex.

Svara
Lina 3 september, 2012 - 18:13

Ska man använda samma mängd fibrex som kruskakli? Funderar på att baka det här brödet men har bara fibrex hemma 🙂

Svara
Åse 3 september, 2012 - 19:18

Jag tror det men kan inte garantera resultatet då jag aldrig provat med fibrex.

Svara
Linda 16 augusti, 2012 - 11:41

Kan ju kanske även nämnas att jag använde fibrex istället för krusakli! 🙂

Svara
Linda 16 augusti, 2012 - 10:13

Hej! Jag testade detta receptet först i sitt orginal, sedan testade jag det (fast med ditt ursprungliga mått av solrosfrön och sesamfrön) och istället för osten hällde jag i 2 dl filmjölk (3%) och 3 tsk bakpulver. Fantastiskt stor skillnad på saftigheten. Testade även med 10% kesella (då 1 dl) och behöll osten, detta blev också saftigare och väldigt gott. Jag och min sambo har även testat pastareceptet du lagt ut – sååå gott och enkelt. Tack för massa bra tips till oss med känsliga mjölmagar!

Svara
Åse 16 augusti, 2012 - 10:31

Vad kul, tack för tipset!! Ska provas!!

Svara
Mumsigt bröd | Nette Lund 19 juli, 2012 - 21:20

[…] av detta brödrecept på 56 kg-bloggen så har jag testat mig fram till ett eget recept på Lchf-bröd som faktiskt är riktigt gott! Så […]

Svara
Pernilla 11 juni, 2012 - 10:22

Detta bröd ska jag testa att göra, verkar jätte gott
MVH Pernilla

Svara
Malin Borell 3 juni, 2012 - 15:02

Suuupergott bröd! 🙂 Fantastiskt att ha fått ett till favvobröd att byta om med. De andra två är ditt franskbröd och frukostbrödet (från tidningen). Tack! 🙂
Vad använder du för bakform till detta bröd?
Mvh/Malin

Svara
Lisa 29 maj, 2012 - 14:51

Hej åse! jag stöter många gånger på kruskakli i LCHF-brödrecept!
finns det nåt man kan ersätta med som är glutenfritt? (är glutenintolerant nämligen) eller ja man kanske kan ersätta med vad man känner för men om det gör nån skillnad på konsistens el dyl?
kram!

Svara
Åse 29 maj, 2012 - 14:56

Hej! Det finns ju jättemånga LCHF bröd utan kruskakli men om du hittat ett recept du gillar och vill prova så kan du prova att ersätta kruskakli med fibrex! Lycka till!

Svara
johanna 24 maj, 2012 - 21:21

Åh, vilket fantastiskt gott bröd. Bästa lchf brödet än så länge. Jag ska prova med brödkryddor nästa gång. Tack !!

Svara
fotokoll & lchfbröd « meranso 21 maj, 2012 - 21:01

[…] ikväll när jag kom hem var jag fruktansvärt sugen på mackor. tog ett bra och moget beslut att inte flippa, utan satte igång ett lchf-bak. limpan blev kanongod! receptet kommer från denna blogg […]

Svara
Rebecca 20 maj, 2012 - 20:59

Hej och tack för en inspirerande blogg! Jag gjorde en liten egen variant på det här brödet och hade i bl a Fibrex samt Kesella men ingen ost. Jag knådade ut degen i en långpanna och till min förvåning så svällde den inte, trots 2 tsk bakpulver. Vad gjorde jag för fel? Eller blev degen för ”tung” med Fibrexen?

Svara
cecilia 20 maj, 2012 - 20:49

Suuuuper gott! nästan farligt gott!

Min dotter på 2,5år gjorde tummen upp å tryckte i sig två skivor på direkten, det om något är ett väldigt bra betyg 😀

Svara
Karin 20 maj, 2012 - 19:17

Tipsar om de goda Bakerixfrallorna inne hos mej! Med tanke på hur bra de blir och framförallt GODA så beställer jag gärna från lchfbutiken 🙂

Svara
Åse 21 maj, 2012 - 08:07

Haha och jag har flera påsar liggandes här, är inte såååå förtjust i dem som du 😉 Men det är ju det härliga att smaken är som baken =))

Svara
Johan 20 maj, 2012 - 10:23

Du verkar ha en avslappnad och vettig inställning till din kost 🙂

Svara
Åse 20 maj, 2012 - 10:46

Ja jag tycker ju det! =)

Svara
Linn 19 maj, 2012 - 23:06

Har testat LCHF ett tag, men kände att det inte riktigt var för mig men nu efter en helg med fika, läsk, godis mår jag pyton. Socker är inte bra för kroppen. Nya tag i morgon kan jag lova. Brödet låter väldigt gott!!!

Svara
Åse 20 maj, 2012 - 09:13

Ibland behöver man en referens!

Svara
Emma 19 maj, 2012 - 21:46

Vilken fin och bra blogg du har! Du verkar ha en mycket sund inställning till mat. Har precis börjat äta LCHF och har kikat runt lite i din blogg efter recept. Hittade en massa som jag kommer att prova.

Har bara ätit LCHF en vecka och det enda jag känner att jag kommer ha svårt att låta bli är frukt… älskar frukt.

Svara
Tess 19 maj, 2012 - 21:22

Vad vacker din mor är!

Svara
Rebecka 19 maj, 2012 - 21:22

Oj så gott det ser ut!

Svara
Karins Kök 19 maj, 2012 - 20:02

Bakade sååå goda lchf frallor idag. Innehåller bara ägg och bakerix, helt otroligt! tycker alla lchf recept annars innehåller så många ingredienser.

Svara
Åse 19 maj, 2012 - 20:21

Problemet med baerix är ju att det är LCHFbutikens egen blandning, något du måste köpa där och inte kan inhandla ingredienser till på tex ica eller konsum.

Svara
lena 19 maj, 2012 - 18:08

Supergott bröd! Vill oxå passa på att säga din blogg är verkligen inspirerande:-)

Svara
Malin 19 maj, 2012 - 15:08

Tack Åse för snabbt svar!

Klart det är bättre att bota problemet, men min mage är kris just nu.
Haft jätteproblem med förstoppning senaste (ursäkta) vad kan de bero på?
Det spelar liksom ingen roll vad jag gör och äter, den bara kärvar igen men det
släpper om jag går upp lite i kolhydrater, men för mycket kolhydrater ger mig tyngdkänsla och jobbig huvudvärk.

Något du känner till?

Äter 3 gånger om dagen.
Hud & hår och orken är bättre på lchf
Samt min mage har varit bättre (tål inte vete & korn)
Blir så ledsen. (för magen gör mig verkligen irriterad)

Svara
Malin 19 maj, 2012 - 11:31

Hej Åse!

Jag skulle vilja fråga dig: finns det något okej alternativ mot magkatarr att köpa på Apoteket/hälsokost?
Äter nämligen lchf sen en tid tillbaka och vill inte sluta, men har åkt på magkatarr pga stress.

Min fråga är alltså, kan man köpa omeprazol eller nåt annat receptfritt?

Svara
Åse 19 maj, 2012 - 11:34

Hej! Ja om det fungerar så är det ok men så klart bättre att bota orsaken än lindra symtomen. Ta hand om dig!!

Svara
Annika 19 maj, 2012 - 11:15

Brödet blev precis lika gott som det ser ut, tack för ytterligare ett gott recept!! Jag har haft problem med att hitta fiberhusk i mataffärerna här omkring. Har frågat personalen och fick då till svar att Fibrex (från Dan Sukker) är samma sak. Detta har jag använt istället för fiberhusk. Stämmer det att det är samma? Nu är det dags att göra kokospannkakor till lunch! Ha en skön dag!!

Svara
Åse 19 maj, 2012 - 11:37

Hej! Nej det är absolut inte samma sak. Fiberhusk (psylliumfröskal) är malda psylliumfrön och fungerar som mjölersättare. Fibrex är fiber från sockerbetor. Tycker det är märkligt att de inte har! Be dem ta in lindroos fiberhusk i sortimentet! Trodde alla affärer hade fiberhusk :))

Svara
Annika 19 maj, 2012 - 11:40

Oj…. tusen tack för snabbt svar. Nu blir det en arg runda till vår Kvantum butik… 😉

Svara
Lotta 23 maj, 2012 - 13:59

Kolla i den glutenfria hyllan, där står fiberhusk i ”min” ICA-butik

Svara
Rebecka 19 maj, 2012 - 01:05

Vilken vacker mamma du har! Jag gillar inte kommentera andras utseende men jag bara måste när kvinnan är hela 70 bast. Hon ser ju inte alls ut som en ”70-årig tant” på den bilden. Först när jag läste ”Min mamma är 70 år…” var jag osäker på om det verkligen var hon med det långa håret… Jag skulle lätt kunna tro att hon var 50 år. Vackert åldrande!

Svara
Marias Kakburk 18 maj, 2012 - 22:09

Det är ju så gott med hembakt bröd!

Svara
jenny 18 maj, 2012 - 21:35

wow 70 det tror man inte!
Håller med föregående talare, sååå snyggt med långt hår på äldre kvinnor 🙂

Svara
Nathalie 18 maj, 2012 - 18:41

Ser himla gott ut det där! 🙂

Svara
Tina 18 maj, 2012 - 16:00

Hej! Jättebra blogg du har! Jag har nu testat LCHF sedan i februari, efter att ha jojobantat hela livet. Dina recept och positiva inlägg är ytterligare en hjälp på vägen. Kram och tack, Tina

Svara
Kalaspinglan 18 maj, 2012 - 15:38

Vilken vacker mamma du har!
Där ser man var du har det ifrån.
Hade aldrig kunnat gissa att hon är 70!

Hälsa henne att hon gör rätt i att inte klippa sig, och skaffa tantkrull som alla i hennes ålder gör… 🙂

Svara
Åse 18 maj, 2012 - 16:18

Det ska jag hälsa henne!! :)) kram

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.