Sandefjordsås – världens godaste sås till fisk!

av Åse
Innehåller annonslänk

God morgon!

Jag känner mig helt groggy här i soffan!
Blev minst sagt hackig sömn i natt. Junis buss från Göteborg var en hel timme försenad så jag och Daniel satt ju uppesittare tills vi visste att bussen rullade och det var inte förrän över 2 i natt. Sedan sov jag relativt hackigt och vid 4:40 hämtade Daniel dem nere på Knutpunkten.
Det var två trötta tjejer som stupade i säng (de hade iofs sovit hela resan ner) men jag tror inte jag ser röken av dem förrän någon gång i eftermiddag! Haha!
Så idag på fm blir det soffjobb sedan måste jag ta mig an kontoret och avsluta bokföringen.
Som sällskap just nu har jag ytterligare en julfilm haha! Jag älskar Prime Video! Har så många bra Hallmark filmer där!
Jag blir liiiiiiite stressad av att människor börjar julpeppa redan NU? Men det är för att jag inte själv är på julhumör, men det kommer väl – jag får börja smyga in lite julkänsla allt eftersom!

Soffbordet hittar ni HÄR

Nu var det ett tag sedan jag delade ett recept och här kommer faktiskt både ett recept och ett vintips!

Detta kan vara den godaste såsen jag vet till fisk! och så letade jag efter den på bloggen men insåg att jag inte lagt ut den förr? Det var min PT som tipsade om den för något år sedan och sedan dess är den en FAVORIT!
Dessutom VÄRLDENS ENKLASTE SÅS
Det är en norsk smörsås som även kallas Sandefjordsmör och görs på lika dela smör, creme fraiche och grädde!

En perfekt rätt om man äter lågkolhydratkost / LCHF – då skippar man potatisen som egentligen är överflödig tycker jag. Sparrisen är SÅ god till (givetvis ska den vara lite al denne)
Jag är inte SÅ förtjust i stenbitsrom men man kan använda den rom man gillar bäst! Sikrom, löjrom, tångrom, regnbågsrom – your choise. Jag rek nog tångrom!

Sååååååå SÅ gott!

Laxen får inte överstekas, jag steker min på medelvärme ca 2-2,5 min på varje sida. Vid användning av termometer så tycker jag 50 är en bra temperatur.

Ett gott och passande vin till denna rätt är SIMONSIG Chardonnay – finns i systembolagets ordinarie sortiment.

Här kommer receptet på Sandefjordsåsen!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sandefjordsås – världens godaste sås till fisk!


Ingredienser

Units

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraîche
150 g smör, i tärningar
1/2 knippe gräslök, finhackad
1/2 knippe dill, finhackad
1 citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
ca 1530 g rom, efter smak
salt, vitpeppar efter smak


Instruktioner

Koka upp grädde och creme fraiche. Låt koka ihop någon minut.
Ta bort från plattan och mixa ner smöret med stavmixer (går att vispa ner också)
Smaka av med salt, vitpeppar. Rör ner dill, gräslök, citron och rom (börja med mindre oh smaka av till önskad smak är nådd. Tänk på att romen är salt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Såsen går att värma upp på svag värme, ska helst inte koka.

Nutrition

  • Serving Size: 4
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Mosterm 6 november, 2022 - 19:11

Ett kanon bra recept från dig som vanligt. Hela familjen älskade såsen.

Svara
Åse 8 november, 2022 - 08:07

Vad härligt att höra! Tack för fin feedback!

Svara
~ Maria ~ 2 november, 2022 - 16:12

Såsen är sååå ljuvlig!

Svara
Karin 2 november, 2022 - 00:23

Jag tar fram julen så sent som möjligt .
Det är så trist och stressande att se jul redan nu.
Då känner man in gen glädje när den väl kommer

Svara
ÅsaS 1 november, 2022 - 20:55

Nu, när Halloween är över och vi är inne i november, börjar jag känna och tänka lite mer jul. Dock får ljusstakar, stjärnor och annat pynt vänta till advent åtminstone.
Har smugit in en saffranskaka (köpt!) som redan tagit slut, och Mellan har köpt en massa nya julpapper, trots att vi har en hel byrålåda full 😅
Sandefjordsåsen ska jag definitivt koka ihop nästa gång vi äter lax (eller vad vi nu får av svärfar). Kör du laxen med eller utan skinn? Jag tycker smakerna blir intensivare med skinnet kvar, men jag varierar från gång till annan, då ungdomarna föredrar den skinnfri.
Önskar dig en fin vecka! Kram 💕

Svara
Eva 1 november, 2022 - 19:03

Tipsar om att du prövar att tillsätta avsvalnat brynt smör istället för smörkuberna. Det är också väldigt gott!

Svara
Anita 1 november, 2022 - 18:44

Visst är det mörkt och ruggigt men håller med dig att det är stressande med att julpynta redan.
Idag när jag körde hem från jobbet såg jag i ett fönster en dam som hade satt upp tomtar.
Då är hon ju trött på dom till jul.

Svara

Lämna en kommentar

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!