Ryggbiff med blomotto (Risotto lchf) och champinjonsås

av Åse

I fredags var en sån dag då jag egentligen inte orkade laga mat! Vi var ute och shoppade födelsedagspresenter till Alice i sista sekund men samtidigt så var jag så sugen på en riktigt genomarbetad rätt och jag var sugen på en god köttbit!
Sagt och gjort!
MUMS!! Såååå himla gott detta blev!
Jag använde faktiskt Icas färdigrivna blomkålsris denna gången, så ett tips om ni inte orka riva eget.
012A5662


012A5663
012A5664

012A5666
012A5673

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ryggbiff med blomotto och champinjonsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 4 fina ryggbiffar med fettkappa
  • salt, peppar
  • smör, rapsolja

Blomotto

  • 1 blomkålshuvud
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl buljong
  • 1 dl grädde
  • 100 gram, grovt riven parmesan (2 dl)
  • smör att steka i
  • salt, peppar

Champinjonsås

  • 250 g champinjoner
  • 1/2 gul lök
  • 4 dl grädde
  • kinesisk soja (sötman passar bra i såsen!)
  • 1 oxbuljongtärning
  • salt, vitpeppar

Instruktioner

  1. Låt köttet vila i rumstemperatur i minst 1 timme.
  2. Koka upp buljongen och ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Riv blomkålen på grövsta rivjärnet och lägg ner i lökfräset. Häll i hälften av vinet + hälften av buljongen.
  3. Låt allt puttra ihop utan lock tills det börjar att torka in, häll då i resterande buljong + vin och grädde och låt allt koka ihop tills blomkålen är mjuk och det inte är mycket vätska kvar. Ta då bort från pannan och rör ner parmesanen.
  4. Salta och peppra köttet ca 15 minuter innan du steker dem.
  5. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn!) med både smör och olja och lägg i biffarna, inte mer än två stycken samtidigt. Stek på hög värme tills biffarna fått fin färg, vänd dem då. När första dropparna köttsaft tränger igenom är biffarna medium rare! Ta då upp och låt vila i aluminiumfolie ca 10 minuter (Viktigt!)
  6. I samma panna gör du sedan såsen.
  7. Skär champinjonerna i mindre bitar. Finhacka löken.
  8. Fräs i smör tills champinjonerna vattnats ur. Häll då på grädden, soja, smula ner buljongtärning och låt allt puttra ihop i minst 5 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar, lite curry är också gott att pudra över.
  9. Servera på varma tallrikar! Lite osötad lingonsylt är gott till.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

7 kommentarer

Ida 10 april, 2017 - 10:24

Hejsan!
Blomotton ser så vansinnigt god ut. Jag undrar vilken sort buljong det ska vara i blomotton?
Hälsar Ida <3

Svara
Åse 10 april, 2017 - 10:27

Hej! Här har du receptet med uppgifter =) https://56kilo.se/svamprisotto/

Svara
Anna 28 september, 2015 - 16:42

Hej! Vill bara tacka för den glädje och inspiration du ger genom din blogg:) Såg dig på Lekia i fredags men kände att det inte var riktigt läge att gå fram, säger det här istället!

Svara
Åse 28 september, 2015 - 19:38

Haha smått stressad och fredagstrött antar jag? 😉 Nästa gång får du komma fram! =)

Svara
Anders 27 september, 2015 - 20:24

Ser väldigt gott ut! Måste tipsa om hur man kan fixa blomkålris supersnabbt i mixern istället för att riva, funkar klockrent!
Se https://uplifting.se/2015/01/mer-blomkalsris-at-folket/

Svara
Åse 28 september, 2015 - 09:01

Smart!!

Svara
Monika 7 november, 2015 - 11:51

Hej Anders! Kul att du hittat tipset på min blogg. Hej på dig också Åse! Trevlig helg!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.