Skriv ut

Ryggbiff med blomotto och champinjonsås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 4 fina ryggbiffar med fettkappa
  • salt, peppar
  • smör, rapsolja

Blomotto

  • 1 blomkålshuvud
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl buljong
  • 1 dl grädde
  • 100 gram, grovt riven parmesan (2 dl)
  • smör att steka i
  • salt, peppar

Champinjonsås

  • 250 g champinjoner
  • 1/2 gul lök
  • 4 dl grädde
  • kinesisk soja (sötman passar bra i såsen!)
  • 1 oxbuljongtärning
  • salt, vitpeppar

Instruktioner

  1. Låt köttet vila i rumstemperatur i minst 1 timme.
  2. Koka upp buljongen och ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Riv blomkålen på grövsta rivjärnet och lägg ner i lökfräset. Häll i hälften av vinet + hälften av buljongen.
  3. Låt allt puttra ihop utan lock tills det börjar att torka in, häll då i resterande buljong + vin och grädde och låt allt koka ihop tills blomkålen är mjuk och det inte är mycket vätska kvar. Ta då bort från pannan och rör ner parmesanen.
  4. Salta och peppra köttet ca 15 minuter innan du steker dem.
  5. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn!) med både smör och olja och lägg i biffarna, inte mer än två stycken samtidigt. Stek på hög värme tills biffarna fått fin färg, vänd dem då. När första dropparna köttsaft tränger igenom är biffarna medium rare! Ta då upp och låt vila i aluminiumfolie ca 10 minuter (Viktigt!)
  6. I samma panna gör du sedan såsen.
  7. Skär champinjonerna i mindre bitar. Finhacka löken.
  8. Fräs i smör tills champinjonerna vattnats ur. Häll då på grädden, soja, smula ner buljongtärning och låt allt puttra ihop i minst 5 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar, lite curry är också gott att pudra över.
  9. Servera på varma tallrikar! Lite osötad lingonsylt är gott till.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 4