Oxfilé Provençale med vitlökssmör

16 maj, 2021
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, innehåller annonslänk

Gooooo’ kväll! Hoppas ni njuter av er söndagskväll 🥰
Våra mamor och twinsen har begett sig hemåt och vi fick det såååå mysigt ihop! Ska visa er i morgon vad vi åt =)

Men först, detta!
Har ni ätit Oxfilé Provencale någongång?
Det är ju SÅ gott!

Istället för råstekt potatis så råstekte jag gulbeta, morot och jordärtskocka! Blev fantastiskt gott!
Man kan självklart ha potatis om man vill det, eller OCKSÅ – det ena utesluter ju inte det andra.

Baconlindade haricots verts och balsamico- och olivoljedressade romanticatomater passar fantastiskt till!
och så massor med vitlökssmör till!

Åhhh! Smaklökarna krullade sig!
Jag grillade oxfilén men den går ju bra att tillreda både i ugn och i sousvide.
Oxfilén penslade jag med olivolja och sedan saltade och pepprade jag den.
Förberedde gasolgrillen för indirekt värme genom att ha stänga av mittersta brännaren. Men först grillade jag oxfilén på direkt värme för att få fin yta, sedan flyttade jag den till mitten och lade på lite färsk timjan.
Med termometer är det lätt att hålla koll så den blir bra! Jag satte min MEATER+ på 57 grader (Medium Rare)
Efter grillen så ska köttet vila i minst 15 minuter innan man skär upp i skivor.

Vi drack ett FANTASTISKT vin till (mer om det längre ner efter receptet)

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Oxfilé Provençale


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g oxfilé mittbit, putsad
salt, peppar

Vitlökssmör:
150 g rumstempererat smör
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl bladpersilja, finhackad
citronsaft och skalet från 1/2 citron
några droppar worcestershire sauce
salt

Grönsaker:
300 g potatis eller rotfrukter, tunt skivade
salt, rosmarin och timjan
olivolja/smör att steka i

Tillbehör: Ugnsrostade tomater och stekta baconlindade haricot verts


Instruktioner

Börja med vitlökssmöret. Vispa ihop alla ingredienser och lägg på plastfolie, rulla till en rullle och låt stelna i kylskåpet.
Ta fram oxfilén i tid så den är rumstempererad. Salta och peppra den.
Grilla eller ugnsstek oxfilén. (Ugn: 150 grader till innertemperatur på 57-60 grader)
Råstek den skivade potatisen eller rotfrukterna i omgångar. salta, peppra och krydda med rosmarin och timjan.
Servera med vitlökssmöret och valfria tillbehör, som baconlindade haricot verts och ugnsrostade tomater.

Till en sådan här rätt så passar ett riktigt gott och smakrikt vin till.
Vi provade San Merlo Barbera Organic, 2019 och det var mycket gott!

Vinet är en smakrik Piemonte Barbera gjord på ekologiskt odlade druvor.
Piemento ligger
 i nordvästra Italien
Doft av mörka bär, körsbär, plommon och kryddor. Vinet har en lång eftersmak med välbalanserade tanniner.
Ett mycket matvänligt vin som passar till all slags italienskt mat eller som här till en god köttbit.

Detta vinet blev mycket uppskattat av oss och det lär inte bli sista gången det avnjutes här hemma hos oss!

Område: Piemonte Barbera DOC
Druva: 100% Barbera
Alkoholhalt: 14%
Pris: 99 kr

Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU
NY KOLLEKTION UTE! HÄR
¨

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.