Om grädde

4 juni, 2009

Läste en artikel på Viktklubb.se som är intressant. Jag har ju själv nu gått över till helfet grädde etc. Det är lustigt, skillnaden i mättnad från 15% till 40% är faktiskt kännbar, jag orkar ännu mindre mat nu så det rättar liksom till sig själv detta med energin.  Det har gått några dagar nu sedan jag gick över helt till fetfraiche och fetgrädde. Jag är dessutom ännu mindre sötsugen nu vilket antagligen beror på att jag ökat fettet.
Jag är så hiskeligt glad att jag gått över till denna kosten.
I dag gick min reseväninna Jenny i mål med denna kosten! Hon började i februari någon gång och har om jag inte minns helt fel gått ner 15 kg nu. Hurra för henne! Jag smsade henne idag och berättade om min platå, hon berättade då att hon haft en platå för några veckor sedan och hon hade då ökat på fettet och då hade det släppt och hon hade gått ner det sista nu.

Här kommer artikeln om grädden:

Gräddhyllan

I dag finns det en hel uppsjö av olika gräddalternativ att välja på, som vispgrädde, matlagningsgrädde, visp, mini mat, mat och många fler.

Behövs alla dessa sorter egentligen? Tidigare var det väldigt inne med produkter med låg fetthalt, medan trenden i dag går mot att man väljer så naturliga råvaror som möjligt och att fetthalten inte har lika stor betydelse.

Många av de gräddalternativ som finns med lägre fetthalt än 40 procent innehåller stabiliseringsmedlet karragenan, också de ekologiska alternativen.

Karragenan utvinns från en särskild rödalgsart och har varit omdiskuterat, eftersom det finns en viss misstanke om att det skulle vara cancerframkallande. Karragenan får i dag användas utan begränsad mängd i alla livsmedel som generellt får innehålla tillsatser.

För den som vill komma bort från tillsatta ämnen och använda den ursprungliga produkten, vanlig grädde, går det naturligtvis att använda en mindre mängd eller att blanda ut med mjölk eller vatten för att komma ned i fett- och energiintag.

Vispgrädde istället för matlagningsgrädde

I stället för en deciliter matlagningsgrädde med 15 % fetthalt kan man ta drygt en tredjedels deciliter vispgrädde för att hamna på samma energinivå. Behöver man mer vätska kan man tillsätta vatten.

Gräddprodukt med många tillsatser

En produkt på gräddhyllan som jag själv inte skulle välja är MAT från Eldorado, med en fetthalt på 15 %.

Den första ingrediensen är vatten och sedan följer 11 olika ingredienser. En av ingredienserna är delvis härdat vegetabilisk fett (palm), troligen transfett, vilket inte känns så lockande. En annan ingrediens är gräddarom.

Man kan undra varför det behöver tillsättas.

Av: Maria Nygårds

54 kommentarer
1

54 kommentarer

Alina 16 mars, 2015 - 22:20

Intressant läsning även om inlägget är gammalt! 😉

Jag har läst i ett av dina inlägg att du också rekommenderar ett intag av grädde till max 2dl per dag. Det är nog precis vad jag får i mig. Men jag undrar över fetterna, visst är grädde mättat fett? Jag vet vilken mat som är ok att äta enligt lchf, men finns det inte olika typer av fett som är mindre bra?

Är mättat fett bättre/sämre än omättat, fleromättat och allt vad det heter? 2 dl blir jag väldigt mätt på, och tycker det är supergott! Men jag vill vara säker på att det inte är någon risk att råka ut för hjärtstopp (överdrift) eller liknande för att det är för mycket av fel ”storts” fett? 🙂

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 06:44

Alla fetter är bra för kroppen, det är därför de finns 😉 Mättat fett finns i djuren. De enda fetterna som inte är bra är konstgjorda transfetter, annars behöver vi både mättat, fleromättat och enkelomättat.

Svara
Skogstrollet 6 juni, 2009 - 20:38

Min kloka mor har hela tiden muttrat över alla de olika ”grädd”sorterna. ”Det är bara att blanda ut med vatten om man vill minska på fetthalten. För att få en ren matprodukt utan tillsatser.” Å faktum var att jag var tvungen att erkänna att hon hade rätt när jag såg ett inslag i ”Toppform” där kocken Sara sa exakt samma sak som min mor.. Efter det har jag blandat ut riktig grädde och vid min förra vikminskning fungerade det ypperligt. Jag ska köra med samma när jag ska tag i med mina graviditetskilon. :o)

Svara
Aika 5 juni, 2009 - 20:04

Lusläst ditt inlägg och med din bok i min famn blir man bara ännu mer övertygad! Precis som det inte räckte med lövbiff med fettosås……….och att vara proppmätt 4 tim senare 😉

Svara
1 2 3 4

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.