Nystart med LCHF? Mina bästa tips!

av Åse

Är du nyfiken på lågkolhydratkosten? Eller vill du kanske bara äntligen gå ner i vikt och sluta jojobanta?
Det går!
Att lägga om kosten till lågkolhydratkost är det bästa jag gjort för min vikt och hälsa men inte bara därför, det hjälpte mig bli av med mitt ätstörda beteende. Jag kommer alltid ha ett alltför stort begär efter socker (och stärkelse), men idag kan jag hantera det och jag har kontrollen istället för att sockret har kontroll över mig – det är befriande!
Vart börjar man då? För många som är nyfikna på lågkolhydratkosten så är det ett hav av information, tidningar och bloggar svämmas över av LCHF recept och det kan vara lätt att tro att man får äta av allt bara för att det är LCHF.
Först och främst, och detta är viktigt: Det är skillnad på LCHF och LCHF beroende på vad du vill ha ut av kosten och beroende på vem du är och vad du har för problem eller för historia eller om du är väldigt aktiv eller inte. Det finns inte en universal-lchf som fungerar för alla!
Men nu tänkte jag göra ett generellt upplägg som fungerar för många kvinnor (som inte tränar stenhårt), det var så jag åt när jag gick ner i vikt och som jag i princip fortfarande äter, fast jag är lite mer liberal ibland.
Vi börjar med frukosten.
Frukosten intas helst inte direkt när du vaknar, detta pga kortisolet är som högst på morgonen, 30-45 minuter efter att du vaknat  och många upplever att trots att de äter frukost så är de snabbt hungriga igen. Detta beror på att när kortisolet är högt så är även blodsockret högre och därmed insulin. Prova att förlänga nattfastan. Detta kan vara bra för både vikt och aptitreglering.
Hur länge du förlänger nattfastan är individuellt men för många är det bra att äta första målet vid 10 eller senare om du går upp vid 7-8.
Givetvis beror detta på arbete, skola och andra saker och man får göra det som passar bäst in i ens liv.
Vad är en bra frukost?
Är du van vid en macka så kan jag rekommendera dig att baka kesobrödet, 1/4 del av receptet är en bra portionsstorlek. Smör eller bregott på och gärna ett kokt ägg och kanska lite majonnäs eller en klick räksallad.
Om du gillar makrill så är Abbas mästarmakrill perfekt! Ger dig dagens ranson av omega 3, nyttigt fett och kommer hålla dig mätt! Kanske en burk makrill på kesobrödet?
Den bästa frukosten är en frukost som består av mestadels fett och protein. De flesta kvinnor vill gärna äta fil och flingor och när de lägger om kosten så blir oftast alternativet därför turkisk yoghurt med bär och nötter. Jag vill varna lite för den frukosten. Det är lätt att överäta och blir ganska många kolhydrater och eftersom jag läser många matdagböcker så ser jag ett samband mellan den typen av frukost och hunger och småätande och brist på viktnedgång.
Ägg i alla former är bra, en god äggröra med lax eller en god ost & skinkomelett.
Lunch
Lunchen intas när du är hungrig igen, har du ätit en sen frukost så blir lunchen senare. Det gör inget att lunchen är lite mindre än middagen!
Lunchen består av:
1 proteindel tex 125-150 gram  kyckling, fisk, skaldjur, ägg (2-3 ägg), kött, färs.
1 kolhydratdel tex 2 dl grönsaker, gärna kål (broccoli, vitkål, blomkål) mörkgröna grönsaker i alla dess former. Undvik majs. Grönsakerna ska ge oss fibrer och viktiga vitaminer så välj inte bara en isbergssallad eller bladgrönsaker. Rotfrukter då? Jag skulle vilja säga att jag är en stor fan av rotfrukter för de innehåller så mycket bra men de är även stärkelserika och tyvärr triggas en del av dem om man haft ett osunt förhållande till mat innan. Ät dem med sunt förnuft och i mycket mindre mat om du viktminskar och inte varje dag. Njut av kålrotspommes på fredagskvällen i stället för pommesfrites. (Några få, inte ett berg)
1 fettdel och här blir många oroliga. Äter jag för mycket fett? Äter jag för lite fett? Äter du en gratäng av något slag med ost, grädde eller creme fraiche så får du i dig både proteindelen och fettdelen skulle jag vilja säga, då räcker det med en del av denna gratängen (ca 1,5-2 dl) + grönsakerna. Om du äter en tillagad proteindel som 1 kycklingfilé eller 1 laxfilé så lägger du till en fettdel i form av  drygt 1/2 dl – 1 dl gräddsås (beroende på om det är en mager eller fet proteindel och hur den är tillagad) eller 2 skivor aromsmör, eller 1/2 dl fet dressing/sås/röror. Ost är en fett och proteinkälla men används fritt i maten. Försök att inte överdriva grädde och cremefraiche konsumtionen. Kan du, så få hellre i dig fettdelen via majonnäs, smör, olivolja, kokosfett och fet sås.
Stek gärna i deodoriserat kokosfett! Man kan inte äta för mycket fett men energimängden kan bli för mycket vid överdrivet intag.
Middagen ser ut som ovan, öka gärna upp proteindelen till 150-180 gr ram protein.
Mellanmål då? Nej säger jag. Det behövs inte! Tränar du mycket så är en handfull nötter efter träning jättebra!
Som sagt, jag läser mycket matdagböcker och generellt så småäter kvinnor mycket, de är rädda för att äta sig riktigt mätta på en rejäl portion och därför småäter de. Du kommer lyckas bättre om du äter färre mål men äter dig mätt!
Kvällis då? Ja här är vi kvinnor väldigt duktiga! Det ska ätas nötter, det ska ätas en bit ost, det ska mysas med en kopp te och en macka.
Viktminskar du? Sluta då med det. Håll dig till dina tre måltider. Kom också i håg att allt du stoppar i munnen som du inte behöver kommer att sinka viktminskningen.
Att vara lite småhungrig är inte farligt och du kommer vara lite småhungrig i början när du lägger om kosten men det kommer gå över när kroppen går över till fettdrift. Är du hungrig på riktigt, och inte bara sugen på ”mys i soffan” så ät något proteinrikt. Ät 1 kokt ägg, en bit kall kycklingfilé. Inget med kolhydrater som nötter, finn crisp, yoghurt, bär. Ost är gott och bra men kan vara triggande och är lätt att överäta när man precis lagt om kosten.
LCHF gott då? Jag har ju massa godsaker här på bloggen och det bakas friskt på instagram, facebook, i andra bloggar, det kommer bakböcker och lchf bilagor med massa gott.
Viktminskar du? Då är det Nej. Har du lagt om kosten och har haft ett osunt förhållande till socker, kakor och annat gott. Då är det Nej.
När är LCHF gott OK? Jag skulle säga att när du landat i kosten, när kroppen är trygg i nya kosten, när viktminskningen fungerar, när du inte längre är sötsugen eller ”äta-mysa” sugen, då är det OK att äta 1 gång i veckan eller vid kalas, fest, gäster etc. Generellt inte de första 4-6 veckorna efter kostomläggningen.
Vad är mina tips sedan då?
När viktminskningen fungerat, när kroppen sedan inte vill släppa ifrån sig mer kilon fast man uppenbarligen har några kilos övervikt? Då är mitt tips att börja göra kroppen otrygg igen!
Eh va? Jo det är sant! Fortsätt med bra mat, men börja alternera energin. Ät dig mätt och belåten ena dagen, men ganska mycket mindre energi nästa dag. Ät 2 mål mat om dagen ena dagen men tre nästa, fasta fram till kvällen en annan dag.
Givetvis är detta när kroppen och knoppen är i balans och maten flyten på bra och man har landat och mår bra. Detta är ingen quickfix som man går på när kroppen är otrygg och allra minst behöver ruskas om.
Bli lite nonchalant helt enkelt! Vi lever i en matfixerad värld på grund av att vi har ett överflöd, det innebär att våra naturliga signaler har satts åt sidan. Vi ska äta inrutat, under fasta tider, vi ska äta när klockan ringer för lunch, lite extra när det är helg etc. Bli lite nonchalant! Du kommer märka att maten inte längre är i sådant fokus när du vågar släppa mat & sovklockan.
Vad händer sedan då?
När man nått sin måbra vikt, när kropp och knopp är i balans? Ja då fortsätter du äta som du gjort under tiden du viktminskat! Du kan addera till så mycket kolhydrater som du klarar av beroende på hur mycket du rör på dig, beroende på ditt förhållande till kolhydrater innan.
Det kan vara 1 frukt om dagen, det kan vara mer rotfrukter, lite mer nötter, 1 kokt potatis till maten då och då. Lite råris men fortsätt utesluta socker, vetemjöl och gluten från din grundkost. Vid fest och ”utanför vardagen” så får du försöka hitta en balans som du mår bra av, men låt alltid socker och stärkelse vara en liten del av kosten/mattallriken.
Ha nu en skön start på april och våren ♥
Gillar du inlägget? Dela gärna eller tryck på ”Gilla” nedan. 
Photo-2013-03-31-11-40-47

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

94 kommentarer

Ida 19 januari, 2016 - 07:03

Hej,
Jag har börjat så nätt att äta låghydratskost, känner så väl igen mig i texten du skriver här ovan. Är dock fortfarande lite osäker på vad jag ”får och inte får” äta. Hur är det med glutenfritt havregryn på morgonen? Ok att göra gröt? Och är en frukt om dagen (då banan) ok?
Tacksam för svar?
/Ida

Svara
Åse 19 januari, 2016 - 10:01

Hej
Nj det lär bli för mycket kolhydrater. I en lågkolhydratkost som äter man generellt inte mer än 50 gram kolhydrater, för viktminskning inte mer än 30 g per dag. Är du osäker på vad som ryms där i så kan du t.ex lägga in din mat i Lifesum, finns som app men generellt så är det så att man äter kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker ovan jord, fullfet mejeri (begränsa gärna), undvik mjölk, inte spannmål. Men jag äter själv en del rotfrukter och bovetefröknäcke men jag äter så få ggr per dag att det ändå ryms i min ”budget”.

Svara
sandra 14 april, 2015 - 15:18

Hej!
Jag har precis börjat äta enligt lchf, anledningen är att jag har ibs och mycket magproblem. Jag vill helst inte gå ner så många kilon då jag redan är smal,jag styrketränar ca 4 ggr i veckan. Jag tycker väldigt mycket om bär, nötter och avokado och vill gärna kunna äta mycket av detta, har läst att det är ” farliga” livsmedel om man äter lchf. Är det bara dåligt att äta mycket av dessa för viktnedgången eller för själva lchfdieten som kan hjälpa magproblem. Hoppas du förstår min fråga 🙂 mvh !

Svara
Marie Ulriksson 20 mars, 2015 - 08:57

Tack för otroligt bra info, recept och läsning!
Jag har provat LCHF från och till men fallit för suget av kolhydrater om igen. Nu gör jag ett nytt försök.
Läste det här om frukosten, att den ska intas senare helst.
Jag undrar om det är ok att ta en kopp kaffe med kokosfett när man vaknar och sedan vänta ett par timmar innan frukost?
Jag får lätt migrän när jag hoppar över måltider, men kanske funkar det med kaffe och lite energi?
MVH Marie

Svara
Åse 20 mars, 2015 - 11:00

Det låter som en toppenidé tycker jag!!

Svara
Eva 25 april, 2016 - 20:54

Precis vad jag också undrade! Blev glad av svaret!

Svara
Anna 5 februari, 2015 - 20:57

Hej Åse.
Jag började med LCHF den 1/1 2015 … Började trögt ( föll för sötsuget ) men håller mig nu sen en månad ordenligt till the bible ( dina lchf kokböcker ) ..men jag känner mig bara svullen och fet. Har inte minskat I cm heller .Läst någonstans att man skall ge det ca 3 månader. Ska jag ge upp ??
Jag tränar 2 -3 ggr I veckan .
Vad gör jag för fel ??
Anna

Svara
Åse 5 februari, 2015 - 21:54

Hej Anna! jag kan inte säga varken bu eller bä eftersom jag inte vet hur mycket du äter eller din historia men många fd bantare får ibland ge det ca 6 månader innan alla pusselbitar faller på plats och hormonerna börjar fungera som de ska igen.

Svara
Tina 19 oktober, 2014 - 08:25

Hej!
Jag har aldrig provat lchf men massa annat! Nu är jag villig att testa detta. Jag älskar ägg och äter det varje dag på jobbet till frukost. Problemet är att jag kan inte äta ägg utan kaviar, är det ok att ha kaviar? Sen tänkte jag kaffet, jag kan inte dricka det svart, är det bara grädde som gäller då eller får man ha lite röd mjölk i? Inspirerande blogg, får nog ta att köpa din bok

Svara
Åse 19 oktober, 2014 - 15:07

Ja jag tycker att det är ok, men beror ju på mängderna så klart =)
Lite röd mjölk i kaffet är bättre än lätt.

Svara
Nya tag? - 56kilo - en hållbar livsstil! 12 augusti, 2014 - 12:40

[…] Nystart med LCHF / Lågkolhydratkost […]

Svara
Johanna 14 november, 2013 - 11:20

Jag har körde lchf i 3 1/2 vecka, gillar det verkligen för det är god mat och jag är inte hungrig eller sugen. Kör väldigt strikt. MEN jag mådde inte bra, jag hade som darrningar i kroppen, hjärtklappning och yrsel. Trodde det var övergångsbesvär men i 3 veckor? Var tvungen att sluta och gå tillbaka till lågfettsdiet, besvären försvann på ett par dagar men är nu istället hungrig och sugen.. Vad gör jag?

Svara
Åse 14 november, 2013 - 11:34

Hej! Det är klassiska övergångsbesvär och vissa människor mår inte bra på att gå över till strikt LCHF. Jag hade rått dig till att börja fasa ut kolhydraterna istället för en lågfettsdiet kommer ju inte vara bra som du vet!

Svara
My 11 november, 2013 - 13:11

Hej!
Jag har tänkt att börja med Lchf, men jag är allergisk mot ägg…Vad tycker du är ett bra frukost alternativ för mig? Jag vill gå ner i vikt & har problem med ett extremt sockersug & äter lätt okontrollerat.

Svara
N 21 april, 2013 - 13:13

Hej Åse!
Jag är en träningstjej som egentligen har väldigt bra koll på vad som är bra och vad som är dålig mat men lyckas inte gå ner mina sista kilon till mina ”smaljeans” för att jag har, precis som du har haft, problem med överätande till och från, vilket tar väldigt hårt på mig både psykiskt och fysiskt. Är det här något du skulle kunna hjälpa mig med, lite tips? Och i så fall vilket tjänst tycker du att jag ska köpa av dig?
Kram

Svara
Emma Holmquist Sköld 1 juni, 2020 - 18:16

Hej, pga av svåra IBS besvär och hetsätning har jag nu introduceras för Lchf. Sover redan bättre fast har vissa dagar svårt att motivera mig själv att all det mat är ok. Till saken hör att jag äter bromsmediciner för motverka återfall i Cancer och har därav hamnat i klimakteriet. Då tofs jag minska på kalorierna samtidigt som jag råds äta kost fylld m kalcium(som t.ex finns gott om i min favoritost ädelost som nu är mitt ”godis” efter middagen). Få dagar har jag känt sötsug så är beredd på fortsätta trots ev viktuppgång mm. Åt tidigare båda dadlar, honung och choklad dagligen för dämpa sötsuget. Men ungefär hur många kalorier bör jag landa på? Min motion är nu endast 2-3 primater á 7-10 km/vecka och ca 4-7 km övriga dagar. Försöker inkludera lättare styrkeövningar på mina promenader. Håller också på att återhämta mig fr covid -19 så kan inte öka träningsdosen i nuläget.

Svara
Åse 3 juni, 2020 - 13:21

Hej!

LCHF brukar vara självreglerande. I början är det inte ovanligt att man äter lite mer energi än man behöver, viktuppgång är svårt på LCHF men däremot kanske inget händer med viktminskningen.
Det är vanligt att man äter för mycket ost, nötter, yoghurt och gräddsåser i början men samtidigt så kan det finnas en poäng med det om man tidigare kämpat med sötsug som du.
Kaloriräkning och LCHF brukar sällan vara nödvändigt och hur mycket man ska ligga på beror lite på hur strikt i kolhydrater du äter.
Så jag kan dessvärre inte ge dig en kalorimodell utan rekommenderar dig att äta 3 gånger per dag, inte ta om portioner och äter du ädelost som godis efter maten så räcker ju en tunn skiva 😉
Med hopp om att du snart ska må riktigt bra!

Svara
Milla 14 april, 2013 - 09:04

Hej Åsa.
Jag har nu hållit på med LCHF i 13 dagar, med så lite kolhydrater som möjligt men dem senaste tre dagarna har jag känt mig dålig .Lite svårt att förklara men ett slags oro i kroppen, känns som daringar och yrsel men ändå inte.VAd kan det bero på? Av rädsla att jag saknar kolhydrater i kroppen tog jag och åt en banan(mådde lite bättre). Är allt förstört nu eller?
Tack!

Svara
Milla 14 april, 2013 - 09:06

Hej Åse ska det stå. Ursäkta stavningen.

Svara
Åse 14 april, 2013 - 12:49

Det är omställningsbesvär när kroppen byter energikälla, att lägga till kolhydrater nu är bara dumt för då förlänger du liksom processen.

Svara
Annika 4 april, 2013 - 18:36

Hej! Är det ok att köra strikt LCHF då man ammar en nyfödd? Är det skadligt för barnet att man hamnar i ketos?

Svara
Åse 4 april, 2013 - 18:40

Jag hade inte ätit strikt lCHF utan en liberal LCHF.

Svara
Annika 5 april, 2013 - 16:44

Ok, tack för svaret 🙂

Svara
Catarina 4 april, 2013 - 13:15

Hej Åse!
Tack för en superbra blogg och fantastiska recept!
Vad anser du om frukt som bananer i smoothies? Jag såg att Ulrika Davidsson använder ekobananer i sina smoothies gjorde på gröna bladgrönsaker, detta recept fanns t o m med i en LCHF-kokbok. Är det OK med en banan i smoothies om den blandas med annat, eller bör man alltid undvika frukt, och särskilt då tropiska frukter?

Svara
S.K 4 april, 2013 - 11:30

Tack så jättemycket för ditt svar och för inspiration 🙂
Var hittar jag din bok? Dags för ändring i vardagen 🙂

Svara
Åse 4 april, 2013 - 13:20

Du hittar den här bla (även i bokhandeln, ica maxi etc) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412518

Svara
Frida 4 april, 2013 - 10:16

Hej Åse!!
Tack för att du delar med av dina erfarenheter 🙂 o superbare bok du gjort :))
Funkar de med 3 msk kokosfett/dag vid viktminskning oxå??
Med vänlig hälsning, frida

Svara
S.K 4 april, 2013 - 00:24

Hej. Jag är väldigt intresserad av att testa LCHF, men som säkert många andra med mig så tror jag att det är komplicerat och att det blir betydligt dyrare i vardagen. Blir det så?
Vad rekommenderas som ”vanlig” vardagsmat när man har två barn som också måste äta?
Försöker ”plugga” in allt om dieten, men ju längre jag kommer i allt läsande så tappar jag gnistan. Jag tror att detta skulle passa mig som handen i handsken, men är ensamstående med två barn på heltid, så har inte råd med att handla in och börja om med att fylla på skafferi/kyl/frys. Vad absolut behöver man hemma? Vad förutom det uppenbara som bröd/pasta/ris/potatis etc ska jag absolut inte ha hemma? Behöver lätt hjälp för att komma igång 🙂
Tack för otrolig inspiration och för den enklaste förklaring hittills på hur detta fungerar 🙂

Svara
Åse 4 april, 2013 - 09:29

Hej! Nej det behöver det inte bli! Visst, dålig mat är alltid billigare men jag vet att en del lchfare har räknat ut att de äter för 50:- om dagen.
Jag rekommenderar min bok där du får veckomenyer och det är enkel familjemat.
Annars så är det ju grönsaker man ersätter pasta, ris och potatis med. Kål är billigt och bra!

Svara
Mariama 3 april, 2013 - 23:45

Har ätit LCHF i snart 8 år. Men nu har jag problem! Har fått en liten kicka för 2 månader sen och har haft uppehåll under grav då jag spydde hela tiden. Har hoppat på rätt tåg igen och kör LCHF igen. Jag helammar och är konstant hungrig! Vill gå ner i vikt men är rädd att äta för lite, att det blir skadligt för bebisen. Mår underbart med Lchf, humöret på topp. Men vad gör man när man ätit äggröra på 4 ägg och 25g smör och är hungrig igen efter 1 1/2 timme??? Så tacksam om du har några råd.

Svara
Åse 4 april, 2013 - 09:33

Fokusera på att äta dig mätt och nöjd! Viktminskningen kommer!
Prova att äta frukosten senare så kan du nog hålla dig längre.

Svara
Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥ 3 april, 2013 - 09:05

Jag har just tappat 25 kilo (graviditetsvikt) på 4 månader med strikt LCHF. Gick upp nästan 30 kilo och efter jag fött hade jag 25 kilo kvar. Har bara 3-4 kilo kvar till mina 55 kilo normalvikt. Detta med att frukosten ska intas senare. Förstör man den om man dricker ett stort glas vatten? Nu äter jag som vanligt men undviker snabba kolisar.

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:16

Nej vatten är energilöst! man kan dricka kaffe och te också.

Svara
Tinefis 2 april, 2013 - 23:02

Åh, en till grej…
Är det ”ok” att äta sent? Eller gäller fortfarande den gyllene regeln att inte äta efter 20-21? Som sagt, min middag blir ofta runt 20.00. Går och sover runt 23-24.
Tack! =o)

Svara
Tinefis 2 april, 2013 - 22:57

Hej!
Jag kör en sorts paleo/lchf ”diet” och mår bra av det. Men har tyvärr trillat av vagnen den senaste månaden. Rejält!
Idag klev jag på igen och ska försöka bli av med ettlivslångt sötsug och få ner i vikt.
Jag har ett jobb framför datorn, så otroligt stillasittande. Och jobbar runt 10 per dag. Äter oftast ingen frukost (förutom på helgern), vilket är nytt för mig för frukost har fram till för ett par månader sen varit mitt favorit mål på dagen. Men med ny kost blir det så omständigt så jag har lagt det åt sidan. Blir kanske nån banan eller nåt med kaffet på jobbet runt 10-tiden. Sen lunch runt 12.30 och sen inte middag förrän runt 19-20, eller senare, beroende på när jag kommer hem. Läser att du inte rekommenderar snacks. Jag är otroligt hungrig runt kanske 16-17 snåret, men hinner inte riktigt äta, så oftast blir det mini morötter, nötter, frukt vid datorn. Sen middag när jag kommer hem. Några andra tips på hur man ska klara den långa eftermiddagen? Som sagt, hinner inte ta ännu 30 min och äta nåt på jobb, har ofta deadlines och måste jobba på.
Undrar oxå… Varför är det bättre att äta 2-3 ggr per dag, istället för 6-8 ggr om dagen, som till exempel Gastric Bypass opererade gör?(har själv funderat på den operationen…)
Tusen tack för en bra blogg, goda recept och massa kul fakta att ta del av!
//Tinefis

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:19

Hej! Jag rekommenderar ju inte frukt alls förutom i matlagning! Frukt gör oss hungriga. Så hade jag varit du så hade jag först och främst tagit bort frukten som mellanmål och hellre ätit en proteinkälla då.
Protein och fett kommer hålla dig mätt, det gör inte frukt (eller nötter)
Det spelar ingen roll att du äter sent så länge måltiden inte innehåller några kolhydrater förutom från grönsaker =)

Svara
Madeleine 2 april, 2013 - 11:32

Hej. Hittade nånstans att man skulle äta 1 gram protein per kilogram kroppsvikt per dag.jag väger 75 kg, det skulle ju bli 75 gram protein per dag, det låter lite jämför med lunchen och din middag. Snälla hjälp mig 🙂

Svara
Åse 2 april, 2013 - 11:42

Det är rent protein, det är inte 75 gram protein i 75 gram kyckling 😉 75 gram rent protein låter rimligt.

Svara
Madeleine 2 april, 2013 - 12:05

Å tack för ditt svar jag var så förvirrad 🙂

Svara
Annika 2 april, 2013 - 10:07

Åh vad bra skrivet! Var tvungen att göra en länk från min blogg 🙂 tack för inspirationen du ger med din blogg!

Svara
Åse 2 april, 2013 - 10:48

Tack för det!

Svara
Tips! | Min tur att må bra 2 april, 2013 - 10:01

[…] En blogg som jag följt ett tag nu är 56kilo.se. En blogg skriven av Åse som jag tycker har en bra och sund inställning till kost. I ett av hennes senare inlägg ger hon bra råd om vad man ska tänka på när man drar igång med lchf. Jag är bara tvungen att länka för jag tycker att det är så bra! Läs här! […]

Svara
Helen 2 april, 2013 - 09:57

Du skriver så bra!! Klok som få…! Gör som du säger 😉
Love you 😉

Svara
Åse 2 april, 2013 - 10:05

Hihi ❤

Svara
Anna 2 april, 2013 - 06:43

Hur tycker du man ska äta om man jobbar natt?

Svara
Åse 2 april, 2013 - 09:30

Då ska du äta som om du sov på natten men var vaken på dagen! Dvs du äter frukost innan du lägger dig, äter lunch när du vaknar och sedan en så sen middag som du kan (20?) sedan om du blir hungrig på natten ät helt kolhydratfritt, bara protein och fett och bara ngt som håller hungern borta.

Svara
Charlotte - kanjagkandu 1 april, 2013 - 22:06

Jag köpte din bok idag (det var jag som skrev om det på instagram, kanjagkandublogg)! Har bläddrat i nu under dagen och ska snart krypa ner i sängen och läsa lite nogrannare 🙂
Det här inlägget kändes helt riktat till mig- tack för råd, tips och inspiration!

Svara
Åse 2 april, 2013 - 09:30

Härligt!! Kör på!!

Svara
Margareta 1 april, 2013 - 22:03

Hej!
Funderar på detta med lchf, har en lååååång period av ätstörningar bakom mig och behöver gå upp i vikt. Har alltid triggats av en del kolhydrater så som mackor och sötsaker men en del fullkorsprodukter går bra. Försöker nu gå upp i vikt men har svårt att hitta få det att fungera med smörgåsar, pasta mm så som den vanliga ätstörningsvården gärna vill att ha man ska inkludera – jag hamar i hetsätning. Har du något tips på hur jag kan lägga upp en lchf-lite-dag med fokus på att gå upp i vikt?

Svara
Åse 2 april, 2013 - 09:32

Hej, jag tycker givetvis att du ska ta bort allt sådant som ger matångest och ät sådant som håller dig mätt och ångestfri.
Ät LCHf men oftare och inkludera gärna bär, nötter, någon frukt, lite råris till maten men behåll fullfeta produkter. Varmt lycka till!

Svara
Caroline 1 april, 2013 - 21:08

Hej!
Nu har jag provat lchf ett tag, tränar minst 3 dagar i veckan. Inget händer på vågen, har problem med sköldkörtelen o käkar levaxin. Kan det vara den som ställer till det? Hjälp mig!
Caroline

Svara
Åse 1 april, 2013 - 21:16

Hej, ja sköldkörtelproblem har ofta med trög viktminskning att göra tyvärr.

Svara
Aleksandra 2 april, 2013 - 10:01

Jag har också problem med sköldkörteln och knaprar Levaxin. Jag har skött kosten till punkt och pricka i närmare tre månader och inget händer… (på vågen alltså, annars har jag vinningen i att sötsuget är borta och jag känner mig lugnare i kroppen).
Finns det något jag kan göra? Ibland funderar jag på att strunta i att äta Levaxin. Börjar känna mig desperat.

Svara
Malin 1 april, 2013 - 19:15

Mitt i prick! Ska igång igen efter ett uppehåll, men är fortfarande nybörjare på LCHF. Kommer också att pränta inlägget och ha det som inspirationskälla och rättesnöre. Tack Åse!

Svara
jessicaelvira 1 april, 2013 - 18:07

Vilket bra inlägg! Jag är fortfarande nybörjare med lågkolhydratkost men är inte alls överviktig eller i behov att gå ner i vikt enligt BMI men jag är i behov av att må bra och ha en fungerande kropp. Jag har dock fortfarande svårt med sockersuget och det här med att äta bara för att fördriva tiden. Jag äter inte alltid godis för att jag är hungrig eller ens sugen alla gånger, utan bara för att jag har tråkigt helt enkelt. Några tips?

Svara
Åse 1 april, 2013 - 19:03

Ja du får helt enkelt aktivera dig! Har du tråkigt så får du se till att inte ha tråkigt! =)

Svara
Cissi 1 april, 2013 - 18:07

Hej! Jag vill också passa på att tacka för all inspiration och alla verktyg som du delar med dig av, de är till stor hjälp. Jag kommenterar inte heller ofta men läser din blogg dagligen och den/du får mig att hålla fokus 🙂 Tack! & hoppas du har haft en härlig påsk!

Svara
Åse 1 april, 2013 - 19:03

Tack snälla! Hoppas du också haft det superskönt!

Svara
Mathildas mamma 1 april, 2013 - 15:55

Tack Åse jag ska skriva ut detta inlägg och bära det med mig. Jag tränar en del, 4-5 dagar i veckan, spinning och pump mest, samt superroliga piloxing. Ett par PW blir det också samma vecka. Jag brukar dock äta 1 dl keso med ca 1 -2 msk turkisk, 4 hallon, kanel och ett par kokoschips innan jag tränar. Tycker du att jag ska ta bort det? Äter annars precis som du har beskrivit och jag satsar på viktminskning 5 kg som aldrig försvinner. Och vad säger du om jag tar ett par koppar kokoslatte utöver detta? Inte med grädde men med kokosolja och smör 1 msk av varje per kopp.
Såg er på håll när ni var i Örebro i påsk. Ni var som små godisbitar i era fina jackor. Själv slog jag till på en rosa.
Kram
Stina

Svara
Åse 1 april, 2013 - 19:05

Hej! Ja du tycker jag du kan fortsätta med din keso! Den mängden använder du som energi när du tränar. Jag kan tycka att det är onödigt att ha kaffe med fett i utöver din mat? Om du äter dig mätt på maten du äter.
Såg du oss på håll i Örebro?? Var? KRAM!

Svara
Mathildas mamma 1 april, 2013 - 19:17

Jag var på PW på landsvägen vid Ormesta =) Jag har bara fett i kaffet för att det är så himlans gott och för att jag avskyr svart kaffe utan något till. Är det bättre med 1 msk grädde istället?
=)

Svara
Åse 1 april, 2013 - 19:41

Ahhh =))
Njae, men jag hade nog bara hållit mig till kokosoljan, 3 msk per dag är ju en bra ranson.

Svara
Emma 1 april, 2013 - 15:39

Hej! Tack så mycket för dina tips och råd. Vad är dina åsikter kring flatbröd? Såg att det innehåller mindre kolhydrater per skiva än t ex finncrisp, och jag tycker att det är godare, men i lchf-synpunkt är det dåligt för eventuell viktminskning. Jag tränar ca 5-6 tim/p/vecka. Tack för en bra och inspirerande blogg!
Kram Emma

Svara
Åse 1 april, 2013 - 19:15

Flatbröd kan vara helt OK tycker jag då och då. De innehåller mindre kh än Finn Crisp och är ju inget som mättar men kan underlätta och göra kosten roligare. Sedan är ju gluten aldrig BRA.

Svara
Eva-Marie Andersson 1 april, 2013 - 15:31

Tack för att du orkar ge så mycket av dig själv! Har följt dig i många år, först som VV och nu i min resa med LCHF. Har ätit LCHF i 6 veckor nu och mår mycket bra. Tyvärr så passar jag väldigt bra in på gruppen som har svår att släppa mina kilon. Snart 50 och har jo-jo-bantat i större delen av mitt liv. 2 kilo tappades första veckan men sedan är det stopp. Äter 3 mål mat om dagen och i princip aldrig några mellanmål. Kaffe med grädde kan det ev. bli mellan målen. Inget bröd, inget ris, ingen pasta och inte heller några rotfrukter. Jag tycker tyvärr inte att det visar sig vid mätning heller och ibland känns motivationen lite sådär. Jag kommer definitivt att fortsätta precis som nu men oj, så trevligt det hade varit med lite viktnedgång. Tack Åse för inspiration och din fantastiska ”matbibel” som är flitigt använd här hemma.
Tar gärna emot tips om vad jag kan tänka på.

Svara
Åse 1 april, 2013 - 16:00

Håll ut!! Det kan inte så sällan ta 6 månader innan kroppen börjar släppa kilon tyvärr! Du är på rätt väg, följ den bara. Stor kram!!

Svara
Anna Stål 1 april, 2013 - 15:22

Hej Åse!!
Preciiis ett inlägg som jag vill läsa idag!! Har minskat bra i vikt, då jag kört , lågt intag kolhydrater, lite laktosprodukter och börjat använda kokosfettet som är den nya favoriten 🙂 och tränar löpning!! Men dessa 3 dagar fuskat med påskmat, godis, chips etc och verkligen känner att jag mår dåligt i kropp och knopp av detta. Nytt beslut idag att äta av det man mår bra av, det goda sockret och kolhydraterna är en kort kort njutning men förstör så mycket, nu är det nya tag igen 🙂 Kram och tack för bra blogg!!
Välkommen att titta in i min blogg <3

Svara
anna 1 april, 2013 - 15:09

Jag funderar över kokosmjöl, hittade ett från Stellton på Coop, vet du om det är ett okej mjöl som funkar i dina recept?
Jättebra inlägg btw 🙂

Svara
Åse 1 april, 2013 - 15:12

Hej! Har inte sett näringsvärdena för det men det ska vara mjöl av kokosfibrer som inte har mer än ca 4 gram kh per 100 gram, du kan jämföra näringsvärdena med Aman Prana här: http://www.lchfbutiken.se/15/kokosnotsmjol-eko

Svara
anna 1 april, 2013 - 15:24

Tack ska jämföra dem 🙂

Svara
Monica 1 april, 2013 - 14:36

Jag har stått still ett tag, men nu fick jag mycket bra tips från dig. Tack snälla! Jag har slutat väga mig mäter istället .Ha en skön dag!

Svara
Areyanna 1 april, 2013 - 13:41

Hej! Hur blir man på insidan av lchf? Har dom forskat på det? Jag kör en annan diet, gillar ej feta såser å sånt så min diet är mer en lågkalori diet med mindre kolhydrater. Jag har gått ned 17 kg nu så jag tycker det funkar för mig. Rutiner är viktigt dock oavsett diet=) Ha en fin måndag!

Svara
Åse 1 april, 2013 - 13:46

Ja det finns inga studier som visar att mättat fett är farligt, tvärtom: http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/ och http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/mytbildning-kring-farligt-fett/ (finns många andra bra svenska artiklar, bara googla)
Naturligt, mättat fett + vegetabiliskt fett är det som människan ätit och utvecklats på, inte lågfettsprodukter, så jag vågar nog säga att det finns erfarenhet av att naturligt fett inte är farligt för människan 😉 Det finns tvärtom många hälsofördelar med en fettrikare kost (det stärker tex immunförsvaret)
Det är högt blodsocker som skapar det metabola problemet, inte naturligt fett.

Svara
Tina 1 april, 2013 - 13:02

Hej !
Ja , nog kan bär och yoghurt vara en fälla vid viktminskning:) numera går den in i kategorin ” lyx i tillvaron ” någon gång då & då. Tror kesobrödet är tillsammans med ägg bästa frukost 4ever för mig .
Trevlig dag !

Svara
Lotta 1 april, 2013 - 13:01

Hej. Så himla bra skrivit. Jag har varit på väg att ge upp men fick ny energi av ditt senaste inlägg. Jag har ätit LCHF i 2,5 månader och har gått ner ca 3, 5 kg men senaste månaden har det varit tvärstopp, jag har ca 3 kg kvar att bli av med men de sitter som berg trots idog träning och ganska strikt LCHF. Nu får det bli till att oroa kroppen för att se om den vill släppa de sista kilon. Om inte kan det vara så att min nuvarande vikt är min idealvikt ? Tack för att du bjuder på Dig själv för att hjälpa och stötta oss ”nya” LCHF:are. Kram Lotta

Svara
Åse 1 april, 2013 - 13:22

Helt rätt! Ibland måste man inse att man inte kan tvinga ner kroppen i en vikt man själv bestämt att den ska ha 😉 Men prova och se vad som händer! Periodisk fasta brukar ruska om kroppen.

Svara
Lena 1 april, 2013 - 12:59

Hej Åse!
Är butternut OK att äta när man kör LCHF?
Ser fram emot fler av dina goda recept.
Kram
Lena

Svara
Åse 1 april, 2013 - 13:21

Hej Butternut bör nog räknas som rotfrukt (fast det är squash) dvs ätas då och då.

Svara
IZa 1 april, 2013 - 12:33

Hej. Bra blogg, bra inlägg!
Jag tycker det är nyttigt att du skriver att det är okej att vara hungrig. Jag tror att rönet om att ”kroppen sätter sig i svältläge om man hoppar över en måltid” har satt rädsla för hungerskänslor. Men det är naturligt att vara hungrig och tom nyttigt!
Jag vill slå ett extra slag för fastan och tipsa om förra måndagens Vetenskapens Värld som du kan se via svtplay.se. Det hade varit intressant att veta vad du anser om riktig fasta både för viktminskning men ännu mer av hälsosjäl.

Svara
Åse 1 april, 2013 - 13:17

Hej! Jag äter själv oftast enligt periodisk fasta och har skrivit en del artiklar om det: http://56kilo.se/kategori/periodisk-fasta/
Jag såg programmet och tycker det var riktigt bra. Ett sötare blod belyste detta idag från en annan vinkel som var intressant: http://ettsotareblod.se/varfor-ar-periodisk-fasta-bra-for-kroppen/

Svara
ulrika 1 april, 2013 - 12:23

Hej Åse!
Jag kommenterar allt för sällan här, jag vet……..
Tänk viken resa du gjort!! Minns då vi sågs på tvillinglistan och då jag sedan började följa dig på Underbar. Ser fortfarande den layouten framför mig. Rosa/svart/vit tror jag och med en tecknad kvinna. Stämmer det?
Jag är glad över att ha fått möjlighet att ta del av dig och ditt liv och all den inspiration du förmedlar. Du är bäst! Stor kram från mig till dig!

Svara
Åse 1 april, 2013 - 12:24

Hej! Vad kul! =) Ja just det, det var en av de tidiga layouterna =))
Tack själv för att du läser! Stor kram!!

Svara
Jill 1 april, 2013 - 11:48

Hej! Har en liten fråga angående frukost. Du skriver att du varnar lite för turkisk yoghurt med bär och nötter. Är det lika illa med kvarg med lite grädde i? Tycker det är sååå gott med lite nötter och en skivad jordgubbe eller några hallon i. En halv burk kvarg brukar jag äta till frukost… Är det dumt?

Svara
Åse 1 april, 2013 - 11:52

Nej jag säger inte att det är dumt! Jag åt det själv när jag viktminskade MEN man får se hur det fungerar, håller man sig mätt och onöjd på det? Gör man det så kör!

Svara
Jill 1 april, 2013 - 12:00

Ok! Tack för snabbt svar! Då kör jag vidare med denna frukost, för jag tycker jag mår bra av den. Gillar t o m att kliva upp på morgnarna nuförtiden, sedan jag började med denna ljuvliga frulle..hihi.

Svara
Åse 1 april, 2013 - 12:10

=) keep going!

Svara
Fiffi 1 april, 2013 - 11:35

Tack för ditt inlägg! Jättebra och tydligt nu efter påsken!
Det behövde jag idag då jag åkte dit på choklad i helgen. Har ändå ätit bra frukostar och bra mat fast det har haft en tendens att bli lite för mycket.
Så nu har jag ett konstant sug efter nå’t gott hela tiden, magen värker och jag mår lite illa hela tiden. Att man aldrig lär sig……
Men idag är det nya tag för att bli av med suget igen, mår ju så mycket bättre utan socker!

Svara
Tess 1 april, 2013 - 11:32

Klockrent skrivet! Tack!!
Jag har bara hållt på med lchf i 11 dagar och de första dagarna gick jag all in på att göra kesoplättar, baka pones, köpte finn crisp etc. Sen läste jag lite mer… och lite mer och reagerade givetvis på att ooops, jag har nog missförstått detta liiiite 😉 Jag har dock lyckats gå ner -1,5 kg och mår verkligen toppen men det är först nu jag inser hur mitt dagliga intag skall se ut. Jag är helt ok med detta då jag fortfarande får äta helt fab mat och är överlycklig över detta. Din blogg är verkligen såååå bra för ditt språk tilltalar mig och får poletter att trilla ner. Förövrigt så älskar jag att du varvar din blogg mellan olika ämnen. Lite inredning, lite mat, lite shopping, resor etc. Kram på dig och tack än en gång för ditt raka sätt!

Svara
Helen 1 april, 2013 - 11:30

Klokt!

Svara
Mallan123 1 april, 2013 - 11:44

Du är suverän Åse! Tack, detta behöver jag läsa då och då.

Svara
L 1 april, 2013 - 11:27

Superbra text!
Men är inte 125 g _otillagad_ kyckling väldigt väldigt lite? En fryst kycklingfilé kan ju förlora upp till 40% vikt vid tillagning, har man en halv dl gräddsås till detta och två dl bladspenat känns det nästan anorektiskt lite.

Svara
Åse 1 april, 2013 - 11:49

Jo du har helt rätt i att det inte är otillagad! Men 1 kycklingfilé med 1/2-1 dl gräddsås + grönsaker (inte bladspenat! skrev ju gärna kål etc och inte sallad) ger ca 340-550 kalorier (om vi ska snacka energi) vilket INTE är lite för en lunch för en kvinna, en man får ju givetvis öka på. Dessutom äter man ju inte kycklingfilé alltid (som är tämligen både fett och energifattig utan laxfilé, nötkött etc.

Svara
L 1 april, 2013 - 13:40

Så det är godkänt att lägga till en näve spenat till 2 dl kål t.ex? Eller ska man strunta gröna blad helt? Tänkte att de ingår i lchf-godkända grönsaker liksom.

Svara
Åse 1 april, 2013 - 13:42

Javisst! Man blir inte överviktig av grönsaker och de kommer inte störa viktminskningen om man inte äter extremt mycket och framför allt extremt mycket av stärkelserika gränsaker.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.