Ni tror väl jag blivit totalt pastatokig på sistone men så är inte fallet 😉
Zucchinipasta, Riven vitkål, LCHF pasta på Ljust pulveriserat psyllium (psylliumfröskal), Bönpasta..
– det finns många olika bättre alternativ till pasta gjort på vetemjöl.
Mina barn äter både ris, potatis och pasta men inte varje dag och de får ju samma mat som jag så de får näringsrik mat, gjort på bra råvaror och väldigt lite processad mat.
Mat lagat från grunden, precis som jag är uppvuxen på!
Jag tror på riskspridning, att inte äta samma sak dag ut och dag in, våra kroppar klarar en hel del ”skräp” men människan överkonsumerar ju ofta saker och därför är mitt eget motto att äta så naturligt och ”lugnt” för kropp & knopp så ofta som möjligt så klarar åtminstone min kropp av andra saker då och då (lite spannmål, lite socker etc)
80/20 regeln med andra ord. Den regeln gäller även för mina barn.
Gluten vill jag absolut hålla nere på så mycket så mycket som möjligt i familjen och speciellt nu när vi konstaterat att min 17-åriga dotters mage mår som allra bäst utan både gluten och laktos.
En hederlig pastadeg fast gjort på BRA råvaror, dvs inte en glutenfri Kungsörnen pasta, nu har jag receptet!
HURRA!
Jag använde Philips PastaMaker som spottar ur sig färdig pasta på 15 minuter. Helt suverän!
Jag bestämde mig för att använda Rismjöl, Bovetemjöl, Tapiokamjöl, Quinoamjöl och Ljust pulveriserat psyllium (psylliumfröskal). De flesta ekologiska.
Man kan använda de mjöler man mår bra av och som man tycker bäst om.
Jag ska fortsätta laborera lite och målet är att komma på ett recept så lågt i kolhydrater som möjligt.
Som Play-Doh! Haha!
Degen håller ihop bra för att inte innehålla gluten! Men det är ju stärkelsen i rismjölet och tapiokan och bindningsförmågan i Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)en som gör det.
17-åringen fick provsmaka och sa efter några tuggor: ”Japp, det smakar precis som vanlig pasta!”
Nu är ju mina ungar vana vid att inte äta så stor mängd mjöl som många andra barn kanske äter så de kan ju vara ”avmjölade” haha, precis som jag 😉
Men det blev gott och det är ju som alltid, det man serverar till som är det viktiga! =)
Skriv ut
Naturligt Glutenfri Pastadeg till pastamaskin
Ingredienser
- 175 gr rismjöl
- 105 g tapiokamjöl
- 40 g bovetemjöl
- 175 gr quinoamjöl
- 2 tsk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 6 hela ägg
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Blanda enligt anvisning för er pastamaskin.
- I Philips PastaMaker blandar man först mjölet och sedan häller man ner vätskan.
- Koka sedan pastan i ca 2-3 minuter.
- Detta ger ca 600 g färdig pastadeg.
Näringsinnehåll
- Portioner: 6
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
29 kommentarer
Detta skall jag prova!
Ang Quinoamjöl, jag verkar bara kunna hitta den online. Var köper man den annars? Blir ju lite tråkigt om man missar att köpa hem i förväg, eller kan man byta ut mot annan mjölsort och vad är då lämpligt?
Vad kan man använda istället för Tapiokamjöl? Törs ej använda det mjölet då det är gjort av kassavaroten som inmehåller ett giftigt ämne och om man inte tillagar det rätt så kan du bli förgiftad.
Ja rå cassava kan vara toxisk, vilket inte gäller tapikamjöl. Även grön potatis kan vara toxisk.
Hej! Det är dax att ta utmaningen om hemmagjord pasta utan gluten. Men i ditt recept ingår rismjöl. Får man med arsenik istället, så är bara halva segern vunnen…
Vad kan man använda för alternativ?
Jag köper Saltå Kvarns ekologiska med lågt arsenikinnehåll 0,08 mg per kg ris. Tyvärr är det svårt att vinna alla strider så man får ibland välja vilken. Jag kan tyvärr inte rek. Någon annan ersättning i detta receptet då jag inte provat.
Hej Åse
Blev väldigt nyfiken på din pastamaskin och jag undrar om den även kan göra lasagneplattor? Eller gör den bara degen och sedan får man kavla ut degen själv och skära upp i delar.
Den gör lasagneplattor =) Jag är supernöjd!
Hej Åse!
Vad tycker du om https://www.mmsports.se/Halsokost/Livsmedel/Pasta/Body-Science-Wellness-Series-Noodles-and-Fettuccine.html?
Jag har också hittat den från semper på rårismjöl och blev överlycklig, men så kom ju nyheterna om att allt ris innehåller….var det ammoniak, arsenik? Kommer inte ihåg. Hur tänker du i den frågan?
Hej kul med att kunna göra pasta. Hur många kolhydrater är det i pastan? Trevlig valborg önskar jag er alla Ulrica
Hej! Det vet jag inte =) Men runt 50 gram per portion misstänker jag!
Jaa Tack Monica Palmér! ?
Malin Axelsson. Du som älskar god pasta?
Gillar verkligen ditt sundhetstänk. En helhet liksom.
Kram
Hej Åse!
För något tag sedan så visade du en hamburge form, som man också kunde använda när man la ost i. Kan du berätta igen var man kan köpa den? 🙂
Hej Camilla! Den kommer från Coolstuff! =)
Tack för hjälpen! 😀
Ser ju urkul & gott ut:))
Finns en jättegod glutenfri & ekologisk linguine pasta hos Semper på 100% rårismjöl & vatten.
Mina barn gillar den skarpt.
Ja den är ok!
Ser spännande ut! Pasta är det jag saknar allra mest sen jag gick över till lågkolhydratkost 🙁
Tror du att det kan funka med en gammal ”vanlig” pastamaskin som man vevar degen igenom?
Tror jag absolut!
Hur mycke kolhydrater skulle du tippa på att de innehåller 🙂
Det vet jag inte, lägg in det i tex kostbevakningen.se 🙂
Okej ? tack ??
Åh vilket spännande recept! Måste väl gå utan pastamaskin också antar jag eller vad tror du?
Ja det ska gå! tar ju lite längre tid bara =)