Mustig rotfruktsgryta och en maffig Amarone

17 oktober, 2013

God morgon!
Jag suger på echinagard och försöker boosta mig med allt jag kommer över.
Det värsta med mina förkylningar är att de INTE bryter ut utan jag blir såååå trött och samlar alltid massa vätska så känner mig mest som ngt katten släpat in! Såååå typiskt när vi åker till Sthlm i morgon 🙁
I går var det onsdag och därmed vinprovning! Känns som det är tusen vinprovningar här i bloggen  men är ju bara en gång i veckan! Haha!
I går var det dags för en maffig Amarone! Jag ÄLSKAR Amarone och jag vet att jag inte är den enda!
Amarone Classico är ett högklassiskt vin, vad sägs om smak av mörka körsbär, torkad frukt, katrinplommon, choklad och viol? Omnomnom!
Vinet är gjort i Valpolicella i Veneto i nordöstra Italien enligt traditionell amaronemetod.
Producenten Casa Vinironia ligger bakom succén Casa Vinironia Appassimento som vann titeln ”Folkets favorit” på mässan Mitt Kök 2012. Nu har alltså Amarone Clasico kommit från samma producent.


Ja vad tyckte vi? Vi avnjöt vars ett glas till en helt fantastisk köttgryta som jag gjorde och vi gav vinet båda full pott! Loved it!
Precis så här ska ett bra Amarone smaka! Mycket prisvärt! Tur vi har mer kvar i flaskan 😉
[button color=”lightgray” size=”large” link=”http://www.vinguiden.com/utskick/casa-vinironia-amarone-della-valpolicella-classico/?c=blogg_56ki” target=””]Kan beställas här[/button]

Betalt samarbete med Vinguiden.com, omdömet är mitt personliga.

IMG_3275

 
IMG_3251

Tröttdag i går så tror inte ens jag satte en borse i håret i går! Är lika svart som jag kände mig haha! Blus från Clarks och byxor från Please.
Här kommer sedan receptet på en HELT FANTASTISK Höstgryta!!!! Lova att ni provar den! På söndag kanske som en härlig söndagsmiddag??
Rotfrukterna går att utesluta om man inte äter det.
8 portioner
1 kilo högrev
1 kålrot
3 morötter
2 paprikor i olika färger

250 gram kastanje champinjoner
2 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 dl rött vin
3 dl vispgrädde
5 msk touch of taste oxfond med vin
(1 msk kinesisk soja)

1 dl färsk timjan
salt, peppar
smör och rapsolja att steka i
Fräs bacon, finhackad lök + vitlök med bacon, skivade champinjoner och paprika. Lägg upp på fat.
Skär köttet i 3-4 cm och bryn i smör och olja i samma panna. Stek i omgångar så köttet inte kokar.
Skala morötter och kålrot och skär i i stavar/bitar.
Lägg över köttet i gryta med vatten, vin och fond. Låt allt koka i ca 30 minuter. Lägg sedan ner rotfrukterna och låt koka ytterligare 30 minuter. Rör ner grädde och finhackad timjan och grönsaks/baconfräset. Låt allt koka ihop under 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer fond.
Jag häller alltid ner en skvätt kinesisk soja också.
Servera med valfritt tillbehör. Garnera gärna med en kvist timjan!

IMG_3282

IMG_3284

IMG_3287

IMG_3292

 
 

25 kommentarer
0

25 kommentarer

Marie 15 februari, 2015 - 19:38

Tackar för ett mumsigt recept 🙂

Svara
Katrin 13 februari, 2014 - 17:52

Hej! Jag har den här rätten puttrandes på spisen just nu trots att det bara är torsdag 🙂 Jag bytte ut kålroten mot palsternacka, för det älskar jag. Har du lock på din gryta när den kokar?

Svara
Åse 13 februari, 2014 - 18:20

Yes :)) smaklig spis!

Svara
Kia 28 oktober, 2013 - 11:57

Super god blev grytan, TACK!! Kram!!

Svara
Katja 21 oktober, 2013 - 14:22

Hej!
Vad god den där grytan ser ut. Undrar om jag kan äta den om jag lever efter LCHF-regler?
Mvh Katja

Svara
Linda 20 oktober, 2013 - 08:14

Hej Åsa!
Vill TACKA DIG för din otroligt bra och inspirerande receptbok Viktminskning med LCHF. Min väninna kom i form och fick betydligt smalare midjemått på bara 20 veckor! Hon har hittat sin nya livsstil med maten tack vare LCHF och din bok så nu slipper hon gaser i magen som hon lidit av i många år! Hennes märkbara viktminskning inspirerade mig till att låna boken några dagar och sedan köpa mig en egen : ) Jag har aldrig haft lust att banta eftersom jag älskar god mat och när jag såg allt gott man kunde fortsätta att äta så bestämde jag mig för att prova. Min man ville också testa så i början av maj 2013 började vi så smått. Ju mer vi läste på om vad man kunde äta, desto mer ändrade vi kosten. Sist av allt ville jag släppa knäckebrödet som jag älskar men så snart jag gjort det så blev det resultat på vågen. Under hela juni månad var vi ganska strikta och undvek allt som kunde öka sötsuget Ut med många saker i skafferiet/kylskåpet och in med en hel LCHF-hylla! Sen blev det semester i Kroatien och i Skåne och vi blev tvungna att göra lite kompromisser ; ) Med samma mängd motion i jobbet och promenader 1-2 ggr i veckan har jag gått ner 8,5 kilo och min man har gått ner 16 kilo. Din receptbok står på synlig plats i köket och inspirerar oss. Vi mår väldigt bra av att äta lågkolhydratkost och unnar oss då och då lite annat som t.ex. jordnötter eller tårtbit på kalas. Tänker fortsätta så här : ) Tack, snälla, för att du delar med dig av dina erfarenheter till oss. Önskar dig och din familj allt gott i livet! Glada hälsningar från oss
PS. Har skaffat din app nu : )

Svara
Tina 19 oktober, 2013 - 21:34

Gjorde denna gryta idag och den var helt gudomlig!!! Räckte bara till fem portioner då sambon o 2 åringen åt dubbla portioner, bra betyg för mig (och dig såklart)
Ska spara detta o göra fler gånger!
Önskar jag kunde ta ett gott vin till en så god gryta men är gravid och nöjer mig med vatten eller ibland mjölk till maten, det får duga så länge!
Kram på dig o fortsätt inspirera!

Svara
Åse 20 oktober, 2013 - 09:16

Vad härligt!! =) Grattis till bebisen!! KRAM

Svara
Sandras Matkrypin 19 oktober, 2013 - 09:32

Vilken fantastisk höstgryta detta låter som!

Svara
Marie 18 oktober, 2013 - 17:05

Bra svar till ”Anonym” tycker jag. Tycker själv att det är befriande att inse att man kan njuta av både det ena och det andra i (måttliga mängder, som du själv förmedlar) även om man äter lågkolhydratkost. Tycker f ö om din blogg väldigt mycket.
/Marie

Svara
Åse 18 oktober, 2013 - 17:28

Tack!!
Ja trött på påhoppare som får för sig både det ena och det andra!
Kram på dig!

Svara
ByJennie 18 oktober, 2013 - 15:06

Både grytan och vinet låter helt otroligt goda! Perfekt så här i höstkylan!

Svara
Kajsa 18 oktober, 2013 - 14:09

Jobbigt att behöva försvara sig hela tiden när det gäller vinet. Det blir otroligt vackra bilder när man ser helheten, fint upplagd mat och ett gott vin till. Jag inspireras mycket av dina bilder. Fortsätt med det INKLUSIVE vinet… 🙂
Själv kan jag bara dricka ett glas vin/vecka pga medicinering och när man är begränsad så njuter man desto mer.

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.