Mammas goda formbröd

av Åse

När jag var liten så bakade min mamma allt vårt bröd och kaffebröd, syltade och saftade allt, lagade massa god mat, hon sydde alla våra kläder (var nog den enda ungen på skolan i hemmasydd täckjacka och hemmasydda jeans)
Då tyckte jag det kändes urfattigt, förstod inte alls rikedomen i att man fick så mkt hemmalagat 😉 I dag inser man ju vilken nyttig mat man fick. Jag har ju ärvt mitt mat och bakintresse av henne så jag är tacksam.
Min mamma bakade alltid nedan recept, så mao var det det i princip det enda bröd jag åt hemma, men jag har inte tröttnat än! =)
Uuuuuuuuuunderbart att ta fram två skivor från frysen och rosta, bred bregott på och lite lättsockrad apelsinmarmelad på.
Mina kompisar älskade att komma hem till oss och äta mammas bröd med egengjord jordgubbssylt och jordgubbssaft men jag som sagt önskade vi hade ”köpebröd” 🙂

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mammas goda formbröd


Ingredienser

50 g jäst
drygt 1 msk salt
1 msk socker alt brödsirap (äts upp av jästen)
7 dl vatten
2 ägg
1 dl rapsolja
2 liter vetemjöl (rågsikt blir också bra)
1 ägg till pensling, vallmofrö


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Skrynkla ihop ett bakplåtsapper och lägg i en brödform
Smula jästen i en bunke och tillsätt ägg, vatten,  socker, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk (ca 10 minuter)
Jäs i ca 40 min, dela i två delar, som vardera delas i tre bitar, rullas och flätas. Det går bra att lägga som limpor också.
Läggs i formarna, jäs ytterligare ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg  + vallmofrö.
Sätt in i nedre elen av ugnen i 35-40 min.
Kolla gärna med en termometer, det ska stå på 97 grader så är den klar

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

26 kommentarer

Gratinerad kyckling i krämig paprikasås - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 6 augusti, 2019 - 10:57

[…] Jag ska ställa mig och baka idag! Alice vill att jag bakar hennes mormors goda formbröd (Recept HÄR) så det ska jag göra. Och sedan tänkte jag försöka få till ett gott bröd på havre. Är […]

Frukostfrallor / Scones (lågkolhydrat, glutenfria) - 56kilo.se - Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 28 december, 2018 - 12:56

[…] och smak. För de som inte äter/tål nötter, de som vill ha så lite kolhydrater som möjligt, för de som bara vill ha ett gott bröd , för de som äter mejerifritt and so […]

Kattis 16 maj, 2010 - 17:36

Hejsan!

Tänker nu testa att baka ”Mammas fläta” . Har en liten fråga om vätskan, ska den vara kall eller ska den vara ”fingervarm” jag blev så osäker på detta så jag ville kolla detta med dig först innan jag testar, det är ju dumt att misslyckas första gången ……..
Jag bara säger det! Din blogg är kanon! Blir alltid så glad och inspirerad när jag går in och läser …….
Soliga hälsningar från Uppsala!
Kattis

Åse 16 maj, 2010 - 17:39

Hej kattis!

Degvätskan ska vara ljummen =)

Tack för dina rara rader!

Kattis 16 maj, 2010 - 18:29

OK! Tack för snabbt svar, då är det bara att sätta igång att baka medan jag väntar på man och son som har tävlat i cross, hujedamig ….. hoppas att allt gått bra! Och i
ugnen står nu ”Kycklingpaj lite smalare ”…… även det ett recept från dig ……
Ha en bra söndagskväll!
Kattis

Åse 16 maj, 2010 - 18:32

Hoppas allt smakar och att tävlingen gick bra!! =))
ha en skön kväll du också =)

MiaB 25 april, 2010 - 16:34

Åhh tacktack!! Jag har precis bakat detta nu, och det blev så där mjukt och härligt. Barnen var också överförtjusta när jag berättade att det hette ”Mammas fläta” 🙂 Kommer bli fantastiskt gott att rosta. Ett annat suuuupergott bröd att rosta är Leias formfranska med durumvete, vår favorit här hemma https://www.recept.nu/1.38097/leila_lindholm/matbrod/mjol/min_goda_formfranska Men nu kanske den får konkurrens!

Tack!

/Kram Mia

Åse 25 april, 2010 - 17:21

Du menar detta?? 😉 https://56kilo.se/2010/01/26/formfranska/

hihi =) Min andra favorit!

Vad bra att mammas bröd smakade!!

MiaB 26 april, 2010 - 10:21

Ja precis 🙂 kul att du redan hittat det. Visst är den receptboken heeelt underbar. Allt jag provat därifrån blir SÅ gott. Focaccian är en annan favorit. Men av naturliga skäl blir det för tillfället sällan något från kokboken 😉

Chrissan » Stora Bakdagen 24 april, 2010 - 15:03

[…] Mammas Fläta […]

Mamma 22 april, 2010 - 11:27

Hej Hjärtat, skrattade gott när jag läste ditt inlägg, och minns……
Får väl tillägga att jag är ”född under en symaskin”, din mormor var ju sömmerska, och jätteduktig kokerska.
Puss!

Åse 22 april, 2010 - 11:39

Haha ja precis, gott påbrå! =)) puss mamsen

Brazilian Linda 20 april, 2010 - 17:05

Vilka fina bröd! Smarriga verkar de också. 🙂 Intressant det där med att man tröttnar lite på vad man har och vill ha motsatsen. Jag längtar så efter allt gott köpebröd som Sverige har men även efter mammas goda rågbröd. Mina bröd blir aldrig så goda som mammas 🙂

Ska testa ditt recept och se hur det blir. Tack!

Åse 22 april, 2010 - 11:40

Nej det är mkt man gör som aldrig blir lika gott som ”mammas” =))
Min brunsås tex blir aldrig lika god som mammas eller mormors!

mallan 19 april, 2010 - 11:04

Visst är det lyx med hembakat och hamlagad mat! Bröd köptes alltid när jag var liten, men jag hoppas på att baka mer själv. Tack för receptet! Så snyggt! Har inte haft en tanke på att man ju kan fläta och lägga i formar, har bara flätat & lagt på plåt, detta blir ju mycket bättre 🙂 Mums!

Ida 17 april, 2010 - 17:51

Jag är oxå uppvuxen på hembakat bröd och de gånger vi fick köpebröd var jag såååå glad :o)
Idag bakar jag själv det mesta brödet och än så länge klagar inte barnen…men det kommer väl, dom är ju inte så gamla än ;o)

Aika 17 april, 2010 - 17:42

Men hallå? Våra morsor måste bytat recept för detta gjorde ju min mamma oxå =) jag tröttnade dock snaaaabbt så jag blinkade lite sött på huvudet så fixa pappa köpebröd när mamma jobba natten. Med facit i hand så fattar jag ju att pappa oxå hade tröttnat. Åh vilket härligt minne, tack för att du hjälpte mina neuroner att plocka fram det! Pyss

Åse 22 april, 2010 - 11:41

Haha de bytte säkert recept både med detta och andra saker! 😉 PUSS

Pernilla A 17 april, 2010 - 16:27

Här är en till som ALLTID hade hemma sydda kläder som inte uppskattades. Men min mamma är utbildad sömmerska och älskade att sy coh sticka till mig och min bror. Min högsta önskan var ett par LEE jeans med lapp där bak på fickan ;)Lappar överhuvudtaget som visade på storlek och märke. Ingen uppskattnig alls där inte…………
Och vem sucktade inte efter lockarps långa fina i veckorna. Höjdpunkt var när pappa gick bort till lanthandeln och köpte tre frallor i en avlång prasslig påse direkt från lockarps bageri på lördagsmorgonen och man slapp undan det hembakta brödet. Kommer tom ihåg hur påsen såg ut ha ha.
Nu för tiden varken syr eller bakar mamma överhuvudtaget. Istället arbetar hon 100% och på helgen njuter hon av korsord istället. Sedan har hon sagt att det är inte lika roligt att baka när det inte är ngt svinn i frysen. Så nog gillade vi hennes bakverk trots allt 😉

AMKL 17 april, 2010 - 15:03

Min mamma var också likadan! Gjorde allt! Så det var gott att äta köpebröd hos andra. Nu jobbar jag på ett bageri så det blir inte så mycket bakat hemma. Men brödet vi bakar känns ändå hembakat! Är ju ett ”hembageri”. Fast jag har provat många av dina recept!! Både bak o mat. Tack för att du finns när man inte har en aning om vad man ska laga till middag!

Ha det bra och lycka till med viktresan. Själv har jag lyckats hålla min vikt i fem månader och är så glad för det!

Kram Katarina

Chrissan 17 april, 2010 - 12:56

Wow…. dina bröd och ja allt du bakar ser t som konst. Så oerhört gott det ser ut. Tror minsann det blir bakdag för mig med idag.

Christina 17 april, 2010 - 11:50

Haha….påminner om här hemma.Jag bakar allt bröd själv och ungarna tjatar om att de villha ”riktigt” bröd.

Jacinta 17 april, 2010 - 11:07

Min mamma var likadan. Bakade allt bröd, gjorde egen sylt o saft. Och otacksamma var vi barn…man tyckte det var sååå gott när man var hos kompisar och fick äta sirapslimpa……men kompisarna å andra sidan tycket det var jättegott med allt det hembakta.

Jag älskar också baka och laga mat, skulle behöva en frys till….sambon muttrade häromdagen att det var svårt hitta i frysen. Jag förstår inte?

Linruz 17 april, 2010 - 08:01

Vännen de ser fantastiska ut!!
Du har ju verkligen ärvt din mors talang i köket. Allt du gör ser fantstiskt ut.
Ha nu en fin fin helg
Stor kram Lina

Mamma Russin 17 april, 2010 - 07:59

hej hopp…

tack för tipsen om pluginen, nu fungerar det hon mig med..:)

brödet ser verkligen gott ut, måste testas när vi kommer från Mallorca..

Ha en bra dag..

Anna-Lena 17 april, 2010 - 07:17

Åh, så gott. Jag är med uppvuxen på nybakat bröd, min pappa hade bageri när jag var lite. Har med fått mitt STORA bakintresse av han. Är glad att jag har kvar mina recept från han nu när han har gått bort. Ha en skön helg, det skall vi med ha, bara ta det lugnt, inga måsten.

Nu skall jag bara lite frukostbullar till min goa familj.

Kram Anna-Lena

Kommentarer är stängda