Lövbiffsgratäng i ädelostsås

3 februari, 2019

Denna klassikern från min bok Viktminskning med LCHF vet jag har varit väldigt uppskattad för de som har boken. Kanske blir söndagens?

Slurp!

Gillar ni inte ädelost? Ersätt med annan mildare riven ost 🙂

Foto: Mikael Eriksson

Skriv ut

Lövbiffsgratäng i ädelostsås

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4 1x

Scale

Ingredienser

400 g lövbiff
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
100 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör
Salt

Sås:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
150 g ädelost
1 tsk timjan
1 tsk soja
1 krm svartpeppar, nymald


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla lövbiffarna och lägg i en skål med kalvfond, salt och riven vitlök. Låt marinera 15minuter.
Strimla purjolök och skiva champinjoner.
Kärna ur och skär ner paprikan. Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör.
Lägg hälften i en smord ugnssäker form.
Fördela kött och marinad ovanpå.
Koka upp grädde, crème fraiche och ädelost. Krydda med timjan, soja, salt och svartpeppar.
Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå, tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Servera med smörstekt vitkål.


 

7 kommentarer

Vivi-anne Martinsson 30 april, 2019 - 09:03

Lövbiffsgratängen har jag lagat många gånger, vi älskar den. Provade en ”vardagsvariant”, bytte ut lövbiffen mot strimlad falukorv av god kvalite, blev också god.
Har följt din blog i ca 10 år, tröttnar aldrig. Fantastiska recept. Har även lyssnat på dina föredrag, du har ”frälst” mig avseende lchf.
Tack
Vivi-Anne

Svara
Åse 30 april, 2019 - 11:16

Åh det låter ju jättegott! Kan även tänka mig en korv med riktigt hög kötthalt är gott typ Icas färska chorizos!
Tack snälla, vad glad jag blir! <3

Svara
Malone Andreasson 3 mars, 2019 - 17:46

Tack för ett underbart recept, det godaste jag lagat på lövbiff. Kommer laga detta många gånger. TACK!!

Svara
Åse 3 mars, 2019 - 17:46

Härligt det smakade! 🙏🏻

Svara
ÅsaS 3 februari, 2019 - 16:37

Vad härligt det är att inspireras av dina recept – plockar lite här och lite där och helt plötsligt har jag nånting fantastiskt gott framför mig på tallriken. Ikväll blir det också en mix av flertalet av dina recept – fläskfilé med Cantadou Paprika/Chili. Tänkte göra den i ugnsform, modell lövbiffsgratängen här. Och servera med pasta (bönpasta till mig).
Nähäpp, ut och fortsätta snöskottningen här. Det verkar aldrig ta slut på snö…
Kram och ha det gott! 💕

Svara
Eva 3 februari, 2019 - 13:35

Mmm det lät gott! Måste testa. Du steker alltså inte den strimlade biffen först?

Svara
Åse 3 februari, 2019 - 17:59

Nopps 🙂

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.