LCHF for dummies

av Åse

Jag har fått lite förfrågningar om en lathund för LCHF så den kommer här!

Varför äta LCHF?
Lågkolhydratkost gör dig friskare och smalare! Diabetiker, mag och tarmsjuka, sockerberoende, överviktiga, jojobantande normalviktiga – alla mår oftast bättre på LCHF.
Du håller dig mätt, får inget godissug eller kolhydratsug och oftast genererar LCHF kost viktnedgång. För de flesta så går det långsamt. Är man en bantare som gjort sin kropp otrygg så kan det ta flera månader innan vikten börjar krypa neråt. Man kan även behöva se över vad man egentligen äter, äter man bara riktig mat? Eller även yoghurt, bär, massa nötter, lchf efterätter, lchf bröd i stället för mat, mörk choklad, för mycket vin, kanske en och annan dag då man tillåter sig äta utanför kosten? Är man fast i ”mellanmålsträsket” sedan gamla bantardagar? Vi behöver generellt bara äta 2-3 ggr per dag på LCHF.
Oftast har män lättast att viktminska på LCHF.

Ät gärna av detta:
Kött, fågel, fisk (gärna fet som makrill, strömming och lax) , skaldjur, ägg. Ät helst ekologiskt och gräsbetesdjur.
Fullfet mejeri som vispgrädde, creme fraiche, feta ostar. Yoghurt då och då så fet som möjligt! Lidl har en grekisk yoghurt med 2.8 g kolhydrater på 100 g (10%). Undvik vanlig fil och mjölk då det har för stor inverkan på blodsockret.
Feta såser som bearnaise och hollandaise, majonnäs, dressingar. Stek helst i smör och kokosfett. Olivolja och rapsolja kan användas till sallad etc.
Ovanjordgrönsaker, gärna mörkgröna bladgrönsaker och kål som blomkål, vitkål, savoykål, brysselkål, broccoli. Lök, paprika, oliver, squach, champinjoner, avokado m.fl. Undvik majskorn! Minimajs är OK och en majskolv med smör då och då!
Nötter
, gärna mandel och paranötter men försök ät så många olika nötter som möjligt (riskspridning). Undvik saltade för de är svårast att sluta äta! 5-8 nötter per dag är lagom. Jordnötter är inte nötter utan en baljväxt.
Frön, lite linfrön eller psylliumfrön kan vara bra för magen. Solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, kanske lite på yoghurten.
Bär, kan ätas i bland och i mindre mängd. Gärna hallon! Tex med vispgrädde som helggott.

Ät aldrig eller väldigt sällan: (beror på vad du tåler och om du viktminskar eller är normalviktig)
Socker, även gömt socker i livsmedel! Socker är 7 gånger mer beroendeframkallande än kokain! Det är inte bara överviktiga som ska undvika socker, socker är cancerframkallande (spec i brösten, underlivet, tjocktarmen, prostatan och ändtarmen) och har en mängd olika nackdelar för vår kropp. Vi kan få Inflammationer, ledbesvär, astma, candida, njurskador, synproblem, hyperaktivitet etc.
Mjöl, även dinkel och durum (som båda är vetemjöl fast av annan sort!)
Stärkelse som bröd, pasta, ris, potatis, müsli, majskorn, popcorn.
Margariner, fulla av omega 6, smakar illa och har många hälsonackdelar!

Ät ibland, om du är normalviktig eller inte sockerkänslig:
Frukt, någon frukt ibland skadar dig inte – se det som naturligt godis.
Rotfrukter, undvik helst potatis men övriga rotfrkter är OK om vi inte vill viktminska eller om vi tränar mycket.
Råris, ris är glutenfritt och råris som behöver kokas i 40 minuter kan vi äta då och då.
Quinoa är en ört och också glutenfritt.
Baljväxter som bönor, ärter, kikärter, linser.
Havregryn och bovete (glutenfritt)

Dryck:
Drick kaffe, te och vatten. Prova med en klick ekologiskt kokosfett i! Gott och håller dig mätt och det ökar förbränningen + en massa annat nyttigt!
Drick vid fest: Torrt vin, whisky, konjak, vodka, sockerfria drinkar.

Hur ska LCHF tallriken se ut? Till skillnad mot en tallrikmodellares?
Där tallriksmodellaren lägger sin portion med potatis, pasta, ris etc lägger vi våra ovanjordgrönsaker. Där tallrikmodellaren lägger sin lågfettssås, där lägger vi vår naturligt feta sås. Svårare än så är det inte!
Ät tre ggr per dag generellt, ät långsamt och ät dig ohungrig. Men är man kraftigt överviktig så har man ofta rubbningar i hunger och mättnadshormonerna leptin/ghrelin. Ät då enligt modellen:
Frukost: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc)
Lunch: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc), 1 handflata ovanjordgrönsaker.
Middag: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett, 1 handflata ovanjordgrönsaker.
Lägg gärna till 5 paranötter som mellanmål eller kvällis. (innehåller daglig ranson selen + zink)
Som ni ser finns det inte utrymme för mörk choklad, lchf efterätter, vin varenda dag, bär med vispgrädde etc. Ät riktig mat, i bra mängder så kommer viktminskningen 🙂

Lycka till!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Carina 24 januari, 2021 - 19:45

vill kolla av detta med ovanjord grönskaker. vad gäller vid lchf-dieten har nu tittat på en del recept men de innehåller lök.
som för mig är underjord grönsak. Vad kan jag ersätta lök med så att det blir smakrikt.

Svara
Åse 24 januari, 2021 - 20:30

Fast hur mycket lök äter du? Det är ju som vilken budget som helst. Beror helt på hur mycket du äter och framför allt hur ofta.

Svara
Ella 22 februari, 2018 - 09:34

Hej!
Jag funderar och funderar på om jag ska börja med att äta lchf och blir mer och mer intresserad när jag läser dina inlägg =)
Men jag har lite funderingar… Jag är nötallergiker och du skriver att man ska äta lite nötter om dagen för att få i sig det dom ger, men kan man ersätta dom med något annat istället?
Jag är normalviktig (vill bara gå ner några kilon) men vill äta lchf för att se om det är något i min kost som gör att jag är trött HELA tiden sen jag var 15 (jag är 31 nu), eller varför min mage reagerar i magknip ibland när jag äter.
Något måste det ju vara som ställer till dessa problem =)

Sen vad är det som är proteinet i frukosten? är tex ett ägg och 1 dl yoghurt med lite hallon en bra frukost?

Många frågor blir det men bättre att fråga för mycket än att gå in i något man inte har en aning om vad man håller på med.

Tacksam för svar!

Svara
Gunilla 12 april, 2016 - 11:48

Hej! Jag har hittat många bra recept här =) Hamnade i en diskussion med min dotter angående hälsorisker med LCHF och läste nu att du skrivit ”försök ät så många olika nötter som möjligt (riskspridning)”. Vad menar du med det? Jag har underläge som är den enda som äter LCHF i familjen och dessutom är jag inte återställd efter en hjärninflammation.

Svara
Åse 12 april, 2016 - 17:14

Risksprida bör alla människor göra vilken kost man än äter – dvs variera vilka märken man köper och varianter man äter. Allt vi stoppar i oss innehåller skräp, och för att inte få ett överskott av olika bekämpningsmedel etc så bör man handla från olika delar av världen etc.

Svara
Louise 17 mars, 2013 - 12:53

Ska man äta en handflata rått eller tillagat kött (som alltså minskat i storlek)? Känns som att storleken minskar med så mycket som 25% ibland.

Svara
Åse 17 mars, 2013 - 13:09

Alltid tillagat!

Svara
Nattaly 18 februari, 2012 - 14:03

Hej!
Jag bara älskar din blogg, och även din bok. Jag har en fråga angående frukost, jag vet inte när jag skall äta mitt första mål. Jobbar 07.00-16.00 mån- fre. Jag har ju frukost vid 9 på jobbet, men skall jag äta innan jag åker hemifrån vid 6? Och bara ta ett mellanmål vid 9?
Detta är en fråga jag velat ha svar på länge! Hoppas du kan ge mig ett svar.

Ha det jätte bra och tack så mycket bra jätte bra recept!
Kram Natalie

Svara
ÅsaS 18 januari, 2012 - 19:36

Vad är det i mejeri-produkter som triggar sötsuget hos vissa? Är det laktosen (mjölksockret) eller är det något annat? Om man då byter ut de ”vanliga” mejeriprodukterna mot laktosfria alternativ, kommer man då ifrån sötsuget (om det nu har med laktosen/mjölksockret) att göra?

Kram fårn en allmänt nyfiken ÅsaS

Svara
sven 27 december, 2011 - 15:47

Håller med om att detta är en bra lathund.
Har precis börjat att köra med lchf.
Hälsn Sven

Svara
lisa 14 november, 2011 - 17:55

Tack för en bra och intressant artikel om Lchf.
Bra skrivet och tack för en bra blogg.
Hälsn Lisa

Svara
Catti 10 november, 2011 - 21:41

Instämmer i hyllningskören! Du är otrolig…alltid glad, positiv, hjälpsam och full av bra tips och idéer. 90% av all mat jag lagar numera kommer från dina recept som är en stor inspirationskälla för mig.

Jag skulle vilja fråga dig en sak som gammal viktväktare. Jag har också viktväktat genom åren, gått ner bra men alltid gått upp igen väldigt snabbt. Det var innan GI och LCHF slog igenom och då var lågkalori-lågfettdieter allena saliggörande.

Jag mår mycket bättre av att äta lågkolhydratkost, men samtidigt måste jag ha koll på energiintaget för att vågen ska röra sig neråt. Så nu undrar jag: tror du att det går att kombinera lc-kost med VV? Dvs om man tar bort alla spannmål och mejeriprodukter (utom smör och hårdost) ur kosten och i stället lägger de points man sparar in på bra fetter, som hemgjorda kryddsmör eller såser och protein (som numera går att få som Duoval)? Grönsaker kan man ju fortsättningsvis äta obegränsat av (dvs de som växer ovan jord) då de ger 0 PP.

Tror du att det skulle kunna funka? Eller är risken att man äter för lite fett (för fett ger fortfarande en hel del PP) och därmed försämrar förbränningen?

Jag vet att många lchf-are förordar att man ska följa sina naturliga mättnadskänslor, men jag är inte säker på att jag har några sådana längre…jag har en tendens att överäta, även av relativt nyttiga saker. Så för mig skulle det nog funka att vara strikt, satsa på kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och som sagt bra fetter – olivolja, smör, kokosfett, majonnäs utan onödiga E-nr. Men är risken att lc-kost kombinerad med VV blir för fettsnål och därmed inte funkar för viktnedgång? Sitter jag fast i lågfett-fällan och riskerar att sätta krokben för mig själv?

Svara
Åse 11 november, 2011 - 09:37

Hej! Tackar för de rara raderna!

Jag fick samma fråga för ett par dagar sedan och svarade då: http://56kilo.se/frukostfrallor-rutor-lchf/comment-page-1/#comment-53759
Jag skev sedan inlägget om kalorier för några dagar sedan.

Jag tror du måste ha tydliga regler och då rekommenderar jag handflatemodellen i inlägget du nyss läste, då har du en modell som fungerar. Lycka till! =)

Svara
Popprinsessan 10 november, 2011 - 21:33

Tack för detta! Känner att det inte händer så mycket på vågen, men jag kanske måste vänta ut det efter år av bantning… Jag känner mig iaf inte lika uppspänd som vanligt och jag känner mig nästan aldrig hungrig 🙂
Tack för din inspiration och ha det så trevligt i Gbg!

Svara
Åse 11 november, 2011 - 09:34

Ja visst för det med sig ett mycket bättre mående! =) Håll ut, viktminskningen kommer! =)

Svara
Catrin 10 november, 2011 - 19:43

Som vanligt ett oerhört välskrivet och intressant inlägg! Du är fantastisk!

Svara
Åse 10 november, 2011 - 19:45

Tack Catrin! Glad jag blir!

Svara
Tina 10 november, 2011 - 15:55

Kanonbra lathund! Äter själv enligt Lchf men får ibland idetorka. Då är det väldigt bra med bloggar som din där man kan få inspiration.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.