LCHF for dummies

10 november, 2011

Jag har fått lite förfrågningar om en lathund för LCHF så den kommer här!

Varför äta LCHF?
Lågkolhydratkost gör dig friskare och smalare! Diabetiker, mag och tarmsjuka, sockerberoende, överviktiga, jojobantande normalviktiga – alla mår oftast bättre på LCHF.
Du håller dig mätt, får inget godissug eller kolhydratsug och oftast genererar LCHF kost viktnedgång. För de flesta så går det långsamt. Är man en bantare som gjort sin kropp otrygg så kan det ta flera månader innan vikten börjar krypa neråt. Man kan även behöva se över vad man egentligen äter, äter man bara riktig mat? Eller även yoghurt, bär, massa nötter, lchf efterätter, lchf bröd i stället för mat, mörk choklad, för mycket vin, kanske en och annan dag då man tillåter sig äta utanför kosten? Är man fast i ”mellanmålsträsket” sedan gamla bantardagar? Vi behöver generellt bara äta 2-3 ggr per dag på LCHF.
Oftast har män lättast att viktminska på LCHF.

Ät gärna av detta:
Kött, fågel, fisk (gärna fet som makrill, strömming och lax) , skaldjur, ägg. Ät helst ekologiskt och gräsbetesdjur.
Fullfet mejeri som vispgrädde, creme fraiche, feta ostar. Yoghurt då och då så fet som möjligt! Lidl har en grekisk yoghurt med 2.8 g kolhydrater på 100 g (10%). Undvik vanlig fil och mjölk då det har för stor inverkan på blodsockret.


Feta såser som bearnaise och hollandaise, majonnäs, dressingar. Stek helst i smör och kokosfett. Olivolja och rapsolja kan användas till sallad etc.
Ovanjordgrönsaker, gärna mörkgröna bladgrönsaker och kål som blomkål, vitkål, savoykål, brysselkål, broccoli. Lök, paprika, oliver, squach, champinjoner, avokado m.fl. Undvik majskorn! Minimajs är OK och en majskolv med smör då och då!
Nötter
, gärna mandel och paranötter men försök ät så många olika nötter som möjligt (riskspridning). Undvik saltade för de är svårast att sluta äta! 5-8 nötter per dag är lagom. Jordnötter är inte nötter utan en baljväxt.
Frön, lite linfrön eller psylliumfrön kan vara bra för magen. Solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, kanske lite på yoghurten.
Bär, kan ätas i bland och i mindre mängd. Gärna hallon! Tex med vispgrädde som helggott.

Ät aldrig eller väldigt sällan: (beror på vad du tåler och om du viktminskar eller är normalviktig)
Socker, även gömt socker i livsmedel! Socker är 7 gånger mer beroendeframkallande än kokain! Det är inte bara överviktiga som ska undvika socker, socker är cancerframkallande (spec i brösten, underlivet, tjocktarmen, prostatan och ändtarmen) och har en mängd olika nackdelar för vår kropp. Vi kan få Inflammationer, ledbesvär, astma, candida, njurskador, synproblem, hyperaktivitet etc.
Mjöl, även dinkel och durum (som båda är vetemjöl fast av annan sort!)
Stärkelse som bröd, pasta, ris, potatis, müsli, majskorn, popcorn.


Margariner, fulla av omega 6, smakar illa och har många hälsonackdelar!

Ät ibland, om du är normalviktig eller inte sockerkänslig:
Frukt, någon frukt ibland skadar dig inte – se det som naturligt godis.
Rotfrukter, undvik helst potatis men övriga rotfrkter är OK om vi inte vill viktminska eller om vi tränar mycket.
Råris, ris är glutenfritt och råris som behöver kokas i 40 minuter kan vi äta då och då.
Quinoa är en ört och också glutenfritt.
Baljväxter som bönor, ärter, kikärter, linser.
Havregryn och bovete (glutenfritt)

Dryck:


Drick kaffe, te och vatten. Prova med en klick ekologiskt kokosfett i! Gott och håller dig mätt och det ökar förbränningen + en massa annat nyttigt!
Drick vid fest: Torrt vin, whisky, konjak, vodka, sockerfria drinkar.

Hur ska LCHF tallriken se ut? Till skillnad mot en tallrikmodellares?
Där tallriksmodellaren lägger sin portion med potatis, pasta, ris etc lägger vi våra ovanjordgrönsaker. Där tallrikmodellaren lägger sin lågfettssås, där lägger vi vår naturligt feta sås. Svårare än så är det inte!
Ät tre ggr per dag generellt, ät långsamt och ät dig ohungrig. Men är man kraftigt överviktig så har man ofta rubbningar i hunger och mättnadshormonerna leptin/ghrelin. Ät då enligt modellen:
Frukost: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc)
Lunch: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc), 1 handflata ovanjordgrönsaker.
Middag: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett, 1 handflata ovanjordgrönsaker.
Lägg gärna till 5 paranötter som mellanmål eller kvällis. (innehåller daglig ranson selen + zink)
Som ni ser finns det inte utrymme för mörk choklad, lchf efterätter, vin varenda dag, bär med vispgrädde etc. Ät riktig mat, i bra mängder så kommer viktminskningen 🙂

Lycka till!!

16 kommentarer
0

16 kommentarer

Ella 22 februari, 2018 - 09:34

Hej!
Jag funderar och funderar på om jag ska börja med att äta lchf och blir mer och mer intresserad när jag läser dina inlägg =)
Men jag har lite funderingar… Jag är nötallergiker och du skriver att man ska äta lite nötter om dagen för att få i sig det dom ger, men kan man ersätta dom med något annat istället?
Jag är normalviktig (vill bara gå ner några kilon) men vill äta lchf för att se om det är något i min kost som gör att jag är trött HELA tiden sen jag var 15 (jag är 31 nu), eller varför min mage reagerar i magknip ibland när jag äter.
Något måste det ju vara som ställer till dessa problem =)

Sen vad är det som är proteinet i frukosten? är tex ett ägg och 1 dl yoghurt med lite hallon en bra frukost?

Många frågor blir det men bättre att fråga för mycket än att gå in i något man inte har en aning om vad man håller på med.

Tacksam för svar!

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.