Laxfilé med citronsås och palsternackspuré

av Åse

Skön fredagskväll på er!
Här kommer en galet god klassiker!
Perfekt en fredagskväll med ett glas Cava om du frågar mig 🙂 Det var vad jag själv åt en fredag för några veckor sedan men glömt lägga upp här!
För att få en saftig och mjäll lax så ska den tillagas på låg värme i ugnen (150 gr) och är perfekt vid 47-48 grader!


Tallrik från Cult Design (Orient)

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Laxfilé med citronsås och palsternackspuré


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 2 laxfiléer
  • olivolja
  • salt, peppar
  • 1 stor palsternacka
  • Mjölk
  • 2 msk klippt persilja
  • vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 citron, saften och lite av skalet
  • 0.5 dl vitt fylligt vin
  • 1.5 dl grädde
  • 50 g smör i tärningar
  • Fishsauce (eller salt)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Lägg laxfiilén i en smord ugnsform, ringla lite olivolja över och salta och peppra.
  3. Sätt en termometer i laxen och ta ut den när laxen är 47-48 gr. Ca 30 min.
  4. Under tiden laxen är i ugnen skala palsternackan och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och häll över mjölk tills det precis täcker palsternackan. Lägg i en nypa salt. Koka palsternackan mjuk. Häll av mjölken och mixa purén med smör och smaka av med persilja och lite vitpeppar.
  5. Finhacka schalottenlöken och lägg i kastrull med citronjuice och vitt vin. Låt reducera tills det knappt är någon vätska kvar utan en bara en lite tjockare röra.
  6. Rör ner grädde och tärning efter tärning smör, vispa under tiden. Smaka av med några droppar fishsauce eller salt och ta bort från plattan.
  7. Servera med en sallad och citronklyfta.

KRAMAR och njut av kvällen! 😘

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

12 kommentarer

Melinda Hermansson 9 mars, 2017 - 17:48

Åhhh, jag bara gôrälskar din mat!!!
Jägarmelinda

Svara
Åse 10 mars, 2017 - 12:54

Tack vad härligt att höra!! =)

Svara
Carolina 4 mars, 2017 - 21:18

Gjorde detta ikväll, fast med blomkål istället för palsternacka. Det var ljuvligt gott. Tack för inspiration 🙂

Svara
Anette 4 mars, 2017 - 08:31

Det blir till nästa tjejträff! Snälla, ge exempel på något gott fylligt vitt vin! Jättesvårt tycker jag! Kram

Svara
Åse 5 mars, 2017 - 13:12

Oj så svårt, jag har inget direkt vin att rekommendera men jag hade nog själv valt ett friskt och fruktigt vin med hög fruktsyra! Personalen är väldigt duktiga så berätta vad du ska äta så kan de tipsa =)

Svara
Carolina 4 mars, 2017 - 07:37

Det där såg ju ljuvligt gott ut. Ska jag testa i helgen. Har inte gjort pure av palsternacka förut, men älskar blomkål.

Svara
Åse 4 mars, 2017 - 11:33

Palsternackspuré är såååå gott! Hoppas det smakar =)

Svara
Lotta 3 mars, 2017 - 19:54

Det låter jättegott, det måste jag testa snart!

Svara
Eva 3 mars, 2017 - 18:15

Åh ser gott ut! Jättefint porslin! Vart har du köpt det?

Svara
Åse 3 mars, 2017 - 18:36

Cervera har =)

Svara
Eva Gustafsson 3 mars, 2017 - 17:55

Det här verkar gott! Det ska vi prova. Tack för alla dina recept. Vi blir aldrig besvikna 😍👍🏻

Svara
Åse 3 mars, 2017 - 17:56

Tac för det Ewa! 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.