Skriv ut

Laxfilé med citronsås och palsternackspuré

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 2 1x

Scale

Ingredienser

  • 2 laxfiléer
  • olivolja
  • salt, peppar
  • 1 stor palsternacka
  • Mjölk
  • 2 msk klippt persilja
  • vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 citron, saften och lite av skalet
  • 0.5 dl vitt fylligt vin
  • 1.5 dl grädde
  • 50 g smör i tärningar
  • Fishsauce (eller salt)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Lägg laxfiilén i en smord ugnsform, ringla lite olivolja över och salta och peppra.
  3. Sätt en termometer i laxen och ta ut den när laxen är 47-48 gr. Ca 30 min.
  4. Under tiden laxen är i ugnen skala palsternackan och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och häll över mjölk tills det precis täcker palsternackan. Lägg i en nypa salt. Koka palsternackan mjuk. Häll av mjölken och mixa purén med smör och smaka av med persilja och lite vitpeppar.
  5. Finhacka schalottenlöken och lägg i kastrull med citronjuice och vitt vin. Låt reducera tills det knappt är någon vätska kvar utan en bara en lite tjockare röra.
  6. Rör ner grädde och tärning efter tärning smör, vispa under tiden. Smaka av med några droppar fishsauce eller salt och ta bort från plattan.
  7. Servera med en sallad och citronklyfta.