Ett av mina bidrag till Hellmans påskbuffé var denna lågkolhydrat lammfärspaj!
Man kan givetvis använda nöt eller kalvfärs om man inte gillar lammfärssmaken!
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 200 grader i ca 7-8 minuter tills skalet fått lite färg.
Fyllning
500 gram lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 kokta skalade rödbetor
2-3 dl riven ost
100 gram chèvre
smör, salt och peppar
Gör pajdegen och förgrädda det.
Skala rödbetorna och koka dem ca 10 minuter.
Stek lammfärsen i smör och mot slutet rör ner hackad lök och hackad vitlök och låt allt steka ihop en stund. Rör ner creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Fördela i pajskalet och skär skivor av rödbetorna oh fördela ovanpå tillsammans med smulad chèvre. Toppa till slut med den rivna osten och grädda pajen i 25-30 minuter.
GOTT!
Lammfärspaj med rödbetor och chèvre
5,9K
10 kommentarer
[…] gör pajen på min favoritpajbotten från […]
[…] av goda fyllningar finns att välja på. Valet igår blev en enkel variant med mandelbotten från 56kilo, smulad fetaost, purjolök och coctailtomater. Till sist en äggstanning på 3 ägg, 2 dl mjölk, 1 […]
[…] och är ett måste på alla sommarbufféer tycker jag. Idag provade jag ett nytt recept med 56kilos pajskal som är min favorit och en egen enkel fyllning till det. På midsommar kommer den att toppas med […]
[…] ikväll blev riktigt bra. Över ett glas läskande glas vin. Pajskalet lånade jag recept på från 56kilo.se och fyllningen svängde jag ihop själv. Nu är jag så redo för en ny fin vecka. Tack ni vänner […]
Å detta lät ju så gott ! Får bli Lördagsmiddagen imorrgon 🙂
Vad är Pf?
Hej där! Jag har en fråga angående pf.. Det var först när jag började med det som jag gick ner i vikt. vågen visade samma i flera veckor!! Jag har hållit på med pf i en månad snart (äter mellan 12 och 20).. Endast några få dagar har jag gjort undantag. Nu har jag 6 kg kvar att gå ner.. Tror du att det är bra att fortsätta med pf tills jag är nöjd..? jag är orolig för att gå upp några kg när jag börjar äta 3 mål om dagen igen.. Jag har tränat och kört strikt lchf, men de sista kg är verkligen svåra att få bort!!
Nej du kommer inte gå upp sedan så länge du inte äter mer än du förbrukar så klart 🙂
Hej Åse!
Jag måste bara fråga en sak – jag var på en kostföreläsning igår då jag tycker att det är viktigt att ha kunskap om kost och hälsa för att kunna göra medvetna val i sin vardag. Hur som helst, något som diskuterade mycket var fetter och föreläsaren rekommenderade till exempel bordsmargarin framför smör då smör innehåller så mycket mättat fett. Hon totaldissade även LCHF av samma anledning – att LCHF ger ett högt intag av mättat fett främst i form av smör och grädde. Personligen anser jag att hon har en lite väl snäv bild av LCHF (jag äter själv inte LCHF men tar definitivt inspiration därifrån till min egna kost). Hur som helst, vad jag funderar på är vad du har för tankar kring mättat fett (eller fett över huvudtaget)?
MVH Rebecca
Ja jag anser ju att hon är ute och reser och har ouppdaterat kunskap. Det finns inga studier som visar att mättat fett är farligt, snarare tvärtom.
Mättat fett är det som bla människan är utvecklad på, vi har alltid ätit allt på djuren. Det finns så många bra artiklar som visar hur det verkligen är men denna tycker jag är bra: https://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/
och här är annat intressant: https://www.kostdoktorn.se/ny-oversikt-mattat-fett-ofarligt-igen/