Köttfärsgratäng med potatis (Svensk Moussaka)

av Åse

Hej fina!

Alltså denna helgen känns som den aldrig tar slut! Haha! Så är det när man har häcken full!
Inte hunnit med allt jag skulle gjort men så är det väl alltid? Jag är nöjd med det som hunnits med!
OM jag orkar efter jag postat detta så ska jag ut och måla lite i uterummet… läs OM – annars tar jag det imorgon.

Detta har barnen mumsat på nu efter 2,5 timmars gymnastik! Ingen ro ingen rast! De där tjejerna har större muskler än jag! haha!
Jag och Daniel åt igår – det blev sååååå gott! Lite för gott 😉

Hur som!
Tiden gick igår och jag hade tagit fram köttfärs, så det blev lite Cajsa Warg.

Helt sonika en smakrik lasagne utan pasta! Däremot skivad potatis. Liknande recept finns även HÄR
Äter man inte potatis så prova att ersätta med rotfrukter by choise, lägst i kolhydrater är kålrot och rotselleri.

Hemligheten är faktiskt kryddsättningen! Ändra inte den!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

KÖTTFÄRSGRATÄNG


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg potatis eller rotfrukter
800 g nötfärs
1 lök
23 vitlöksklyftor
smör att steka i
2 dl passerade tomater
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk lökpulver
1 msk chili ancho
1 msk paprika smoked
1 dl chilisås (gärna med mindre socker)
e. späd med med vatten
salt, peppar
3 dl riven ost


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Skiva potatis (med skal) tunt.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör (eller olja) Lägg ner köttfärsen, och stek tillsammans med lök/vitlök.
Hacka med en stekspade så köttfärsen blir finfördelad.
Rör ner övriga ingredienser och låt puttra ihop i 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Lägg ett lager potatis i smord ugnsform.
Lägg ett lager köttfärssås över sedan ost och upprepa tills allt är slut, avsluta med ost.
Sätt in i ugnen i ca 60 minuter eller längre, blir bara godare längre tid i ugnen, känn efter så potatisen är mjuk. Lägg gärna på ett aluminiumfolie när gratängen fått färg så den inte bränns.
Servera med grönsaker.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

8 kommentarer

Charlotta 12 oktober, 2020 - 09:02

Jag testade detta recept förra veckan. Herreguuu va gott, det var en av de bästa köttfärsgratänger jag provat. Den blev stor så vi åt den tre kvällar, men tröttnade inte. Tack för ett grymt bra recept!






Svara
Åse 12 oktober, 2020 - 11:27

Tack för feedback! Vad glad jag blir att du gillar!

Svara
Carina 15 september, 2020 - 08:21

Hej Åse! Bara säga att jag älskar din blogg! Så goda recept
Vilken kamera använder du? Bilderna är så fina!
Ha en härlig dag:)

Svara
Åse 15 september, 2020 - 08:58

Hej! Tack snälla!

Jag använder tre olika kameror + Iphone XS Max och en uppsjö av objektiv så det är inte bara en kamera som gör jobbet =)
Kamerahus är Canon 5D MK3 och Sony A7R2 och min lilla kamera är en Canon G7 X

Önskar även dig en fin dag!

Svara
Petra K 14 september, 2020 - 08:42

Den där gratängen brukar även vi göra och vi kallar den falsk Moussaka iom potatisen ( äkta har väll aubergine) och det ääär ju så gott!
Tryffel däremot måste jag jobba lite på (eller så har jag fått någon skittryffel i maten)…*L*

Svara
Åse 14 september, 2020 - 08:45

Ja jag har ett liknande här: https://www.56kilo.se/svensk-moussaka-med-potatis/
MUMSIGT!!

Svara
Malin 13 september, 2020 - 19:32

Denna maträtt passar alla! Läser receptet och ser framför mig hur familjen hugger in och länsar formen som jag tänkte skulle räcka till någon matlåda också….haha. Önskar dig en härlig ny kommande vecka.

Svara
Jeanette 13 september, 2020 - 18:21

Åh så gott. Detta ska testa i veckan. Måste uppdatera ”kryddhyllan” bara😊

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.