Kalljästa frukostfrallor med mindre jäst – saftiga och luftiga

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Det här är min förbättrade version av de kalljästa frukostfrallorna som så många av er bakat genom åren. Genom att minska mängden jäst och låta degen arbeta långsamt över natten får frallorna mer smak, bättre arom och den där lite “surdegsliknande” känslan som jag älskar i morgonbröd. Receptet är enkelt, smidigt och perfekt när man vill vakna till nygräddade frallor utan mycket arbete på morgonen.

God morgon på er! Sista helgen i november väntar och dessutom första advent!
Huuuur mysigt! 🌟

Jag har vaknat upp pigg och energifylld.
Varit en bra träningsvecka och jag har kört vibben med styrka varenda morgon. Gör SÅ mycket för energin!
Jag har min stående framme med mina hantlar, då blir det av! Kör 2 x 10 minuter och det blir oftast fokus biceps, axlar, rygg och så gör jag alltid ”Good Mornings” som är en höftfällning.
På vibben får man ökad muskelaktivering även med lätt vikt! 
TIPSAR om att min kod 56kilo ger fram till böndag hela 30% på vibrationsplattor, IR madrasser m.m! Ni vill inte missa denna fina rabatt.
Min platta hittar ni HÄR  – jag har en 4D.

Varför kallelser man bröd?

Att kalljäsa bröd är ett enkelt sätt att få både bättre smak och bättre resultat, och det gör dessutom bakningen betydligt smidigare. När degen får jäsa långsamt i kylskåp utvecklas aromerna under många timmar, vilket ger frallor och bröd med djupare smak, mild syrlighet och en mer “surdegslik” karaktär utan att du behöver använda surdeg.

Den långsamma jäsningen gör också att glutentrådarna bildas på ett jämnare sätt, vilket ger ett luftigare inkråm, större hålrum och en frasigare skorpa – precis som bageribröd. Eftersom jäsningen sker under längre tid behövs betydligt mindre jäst, vilket ger ett bröd som smakar renare, känns lättare i magen och håller sig fräscht längre.
Det är dessutom en väldigt förlåtande metod: degen riskerar sällan att överjäsa i kylen och blir ofta enklare att hantera eftersom den är kall och fastare i konsistensen. En extra bonus är att kalljäsning gör vardagen enklare, du blandar degen på kvällen och kan grädda nybakat direkt på morgonen utan stress. Totalt sett är kalljäsning en metod som ger bättre smak, bättre struktur och ett mer hållbart bröd, samtidigt som den kräver minimalt med arbete.

Variationer och tips

Byt mjölsort – så påverkar det frallorna

Rågsikt
Gör frallorna lite saftigare och mörkare med svag syrlighet. Byt ut 2–3 dl av vetemjölet.

Fullkornsvetemjöl
Ger mer fiber, tuggigare textur och ett mer rustikt bröd. Använd 1–2 dl.

Durumvetemjöl
Ger gul ton och lite frasigare skorpa. Byt ut cirka 3 dl.

Vetemjöl + Manitobamjöl
För extra luftiga frallor som reser sig mer. Blanda hälften/hälften.

Havregryn
1–2 dl ger mild smak och mer saftighet, men gör degen lite tyngre (öka vattnet med 0,5 dl vid behov).

Fröer och topping

Vänd ner 1–1,5 dl i degen för mer struktur. Så gott med solrosfrön tex.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kalljästa frukostfrallor med mindre jäst – saftiga och luftiga


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 12 st

Ingredients

1012 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
11–12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
Mjöl till utbakning


Instructions

Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den lösts upp. Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör ihop tills du har en lös men elastisk deg. Tillsätt saltet och blanda samman tills allt är ordentligt integrerat. Låt degen vila i tio minuter och vik sedan degen genom att dra upp en degkant och vika den över mitten, vrid bunken och upprepa åtta till tio gånger. Detta görs en gång för att stärka glutentrådarna utan att behöva knåda.

Täck bunken med plast eller lock och ställ den i kyl över natten, minst åtta timmar men gärna upp till fjorton. På morgonen värmer du ugnen till 250 grader och placerar en tom plåt eller baksten i mitten av ugnen.

Mjöla bakbordet rikligt och häll ut degen försiktigt utan att knåda den. Pudra lite mjöl ovanpå och vik degen en gång som ett brev för att spänna ytan. Skär degen i tio till tolv bitar med en degskrapa och lägg dem på bakplåtspapper. Skjutsa in pappret direkt på den varma plåten i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i tolv till femton minuter tills frallorna fått en gyllene färg och en frasig yta. Låt svalna på galler.

2 kommentarer

Marie 28 november, 2025 - 11:08

Går det att göra dessa i airfryer?

Svara
Åse 28 november, 2025 - 11:29

Det tror jag ska gå alldeles utmärkt!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Annons för TrendRehabBLACK WEEK - Min kod 56KILO ger just nu 30% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab