Hej på er!
I går kom en leverans från Ishavet! Jag köper all fisk därifrån numer, deras lax är så god! Vildfångad Kalixlax eller deras Premiumlax som är landodlad.
Landodlad lax från Norge ger bättre kontroll över både miljö- och djurhälsa, minskar negativ påverkan på ekosystem och innebär ofta en mer hållbar användning av resurser. Det är ett steg framåt för mer miljövänlig och etisk fiskproduktion. Utan antibiotika dessutom!
Ni kan läsa mer HÄR.
Såååå jag funderar lite på nya fiskrecept och kom att tänka på den här underbara såsen!
Hollandaise har jag gjort efter DETTA receptet i 11 år nu och det blir alltid bra!
En äkta hollandaise ska innehålla SMÖR, ÄGGULA, CITRON och kryddor, inte svårare än så. Köper man färdig hollandaise så får man oftast betydligt fler ingrediebser än så.
Gör man dessutom som jag, emulgerar med stavmixer så får man snabbt en äkta, god hollandaise som kan kan smaksätta på många olika sätt! Vill man äta mejerifritt är en hollandaise/bearnaise en bra grund som man kan variera. (Smör kan man skira så får man bort mjölkproteinerna)
Hummerhollandaise är en hollandaise som jag smaksatt med koncentrerad hummerfond, kräftstjärtar, lite cayennepeppar och dill. Smaksatt med salt och peppar.
Vill man inte ha kräftstjärtar i så skippar man det. Man kan tex ha räkor istället eller bara köra en utan skaldjur i.
Hummerhollandaise – så gott till fisk
- Portioner: 4
Ingredienser
Hummerhollandaise
200 g smör
2 äggulor
1 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar, cayennepeppar
200 g kräftstjärtar
1 knippe dill (ca 2–3 msk hackad)
2 msk konc hummerfond
Instruktioner
Smält smöret på svag värme.
Lägg citronjuice och äggulor i hög skål och sätt igång stavmixern.
Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med vitpeppar, lite cayenne och ev mer citronjuice.
Rör ner hummerfond och hackad dill och nästan alla kräftstjärtar. Smaka av med ev salt.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
1 kommentar
Jag tycker det generellt är svårt att hitta på nåt ”roligt” med fisk av olika sort och karaktär. Oftast blir det bara smörstekt, ugnsgrillad eller gratäng. Inte så bara det heller, egentligen. Döm då om min förvåning när jag i helgen rensade i källaren och lådornas gömmor hittar boken ”Fina fisken” (X antal år på nacken och självklart både bortgömd och bortglömd..) 🙄 Ska ta och bläddra i den och se om jag hittar nåt nytt och roligt att testa framöver. Och din hollandaisesås ovan låter onekligen grymt god, och ska lagas nån dag när ”feststämningen” hälsar på här..
Kram och ha det gott! 💕