Hitta sina svaga punkter

av Åse

Under denna viktminskningen så har jag verkligen haft tid att fundera och begrunda etc och det pga att det tagit lite längre tid pga renovering och semestertid.
Jag har som ni alla vet provat att äta lite olika och hittat mitt sätt att äta.
Men jag har också lärt känna mina egna fallgropar och insett att min övervikt tidigare berott på ”i morgon ska jag…” och vad jag kallar ”kompensation”.
I mitt fall har det varit så här: När jag gjort dåliga val någon dag så har jag, likt det flesta kvinnor tänk ”Nu har jag ätit detta, nu kan jag lika gärna äta en halv gödd kalv, 2 kg blandgodis, 2 chipspåsar etc för IMORGON, då ska jag vara suuuuuperduktig igen och jag kan lika gärna ”passa på”.
När morgondagen kommit så har jag bestämt mig för att kompensera mina synder genom att äta superspartanskt. Givetvis orkar man bara fram till 14, då flippar man ut igen och så kunde det hålla på.
När jag väl insåg att det var DETTA som var problemet då började jag handla annorlunda.
Under denna viktresa, speciellt under LCHF perioden så har det hänt vid några tillfällen att jag ätit en massa kolhydrater etc under en helg men att komma tillbaka på måndagen har inte varit några problem därför att jag tagit bort skuldbeläggningen, duktighetskravet och accepterat att jag har ätit utöver vad jag egentligen tycker är OK, men sedan har jag struktit ett streck över det och fortsatt som om ingenting hänt – det är nyckeln för mig!
Alla har vi olika fallgropar och det gäller att hitta dem och ta sig förbi dem. Ibland mår man bäst att undvika dem helt och ibland måste vi lära oss att bete oss annorlunda i dessa situationer.

I morgon fyller vår lilla 1 år och vi ska äta en riktig kondisfrulle! Fast jag köper GI-bullar och surdegsbullar istället för frallor.
På söndag ska vi ha kalas och jag ska baka mina stora vaniljbullar, jag tänker äta EN och även smaka en liten bit på den goda tårtan vi beställt, men that’s it.

Trevlig helg på er!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

29 kommentarer

Ludmila 28 september, 2009 - 23:15

Jag tycker så mycket om att läsa dina utvärderingar/tankar och erfarenheter. Jag känner igen sig så många gånger och det är så härligt att veta att någon annan har också fallit dit. Du är en härlig människa och go for it! Fortsätt inspirera anrda med din energi

Svara
Veronica 26 september, 2009 - 07:11

Hej Åse!
Jag kan inte annat än hålla med!
Men jag vet inte om det är för att jag dragit ner på kolhydraterna eller inte men när jag väl slarvar nu så äter jag inte längre en halv gödd kalv. Tror att vikthysterin försvann lite när jag började laborera med GI.

Så jag kan inte annat än säga TACK ÅSE för att du födde den tanken! =)
kram och ha det så mysigt på kalaset

Svara
Teres 26 september, 2009 - 06:39

Tror det är väldigt många av oss som läst detta inlägg som känner igen säg väldigt bra i det du beskriver! om man har har börjat äta kan man lika gärna köra på och ta itur med det imorgon….

Tack för att du finns så behöver man inte känna sej endsam med sina ”konstigheter”

Massa kramar till dej

Svara
Maud 26 september, 2009 - 06:23

Dom bullar gick inte av för hackor,, mumsigt värre. Men men,, som det är just nu så ingår det i SKÅDEbröd *s*
Du är väl värd att smaka en, för med din styrka så klarar du det.

Ha en riktig trevlig och fin födelsedag hemma.

Svara
Sofia 25 september, 2009 - 23:41

Har lillpluttan REDAN blivit ett år! Men gud, var tar tiden vägen?!? Kram.

Svara
jennyh 25 september, 2009 - 19:22

Visst känner man igen sig. Även fast jag har haft ett bakslag så va det absolut inte som dem har varit förr och det känns bra.

Svara
Åse 25 september, 2009 - 20:27

Precis! Jag är inte perfekt och har och kommer göra fler ”tabbar” men de blir mindre och mindre 😉

Svara
Potter :-)) 25 september, 2009 - 17:46

Haaaj, instämmer med ALLA att de fallgroparna är man vän med liiite för mycket. MEN sen jag började äta GI i våras så har jag faktiskt ändrat mitt tänk helt. Jag accepterar om jag har ätit nåt jag vet att jag inte borde, jag valde ju faktiskt att äta det och bestämmer mig för att inte få dåligt samvete för det. Och när det är uppätet så är ju allt som ”vanligt ” igen 🙂 Håller man bara linjen så tror jag att man kan ”unna” sig annat IBLAND. Tex idag, jag var och lämnade katten hos min yngsta på skolan som hon skulle visa upp för klassen, jag hämtade sen upp min 15 årige son och vi åkte till Kakboden o tog en mumsig fika, en liten bakelse till mig 🙂 o GOTT var det. But that`s it,nu blir det god middag ikväll med räkröra till förätt, mysig helg o Grattis till din lilla tös/kram petra

Svara
Åse 25 september, 2009 - 20:23

GI och Low carb förändrar mkt i ens tänk – ABSOLUT!!!
Mums för bakelse ;))

Puss på dig du sköna böna!!!!!!!

Svara
Caroline 25 september, 2009 - 16:23

Det låter helt underbart att ha hittat sin ”nyckel”. Och jag är likadan om detta med att man lika gärna kan passa på för nu har man ändå förstört det.

Svara
Ellinor 25 september, 2009 - 15:56

Min svaga punkter är definitivt fikaaaaa … men jag njuter lika mycket av egenbakat pointsberäknad fika som köpt så det är ju bra hi hi … Längtar redan nu till december så jag kan baka ditt saffransbröd i ugnsform 🙂

Kramilikram

Svara
Åse 25 september, 2009 - 20:28

Bra! Bara man hittar alternativ och gör sina laster till ngt som fungerar så är man en vinnare!!!

Svara
Aika 25 september, 2009 - 14:45

Vilken j-kla tur att jag inte kan komma på söndag, får dom goa bullarna vete katten om jag hade klarat av att inte smaka. Minns hur svårt det var sist =)

Får nog peppa maken inför söndag nu när han oxå kör LC så han inte trillar dit, hehe! Pöss pöss

Svara
tina 25 september, 2009 - 14:40

Du är ju så klok som en bok! Visst är det där antingen-eller-tänkandet en riktig bov. Antingen ska vi vara perfekta eller så kan det lika gärna vara…den dagen iaf….men på måndag börjar mitt nya liv, minsann. Allt på en gång! Hur många drar inte den valsen för sig själva.

Och så kommer måndagen och man inser att man faktiskt är precis samma person fortfarande, ingen dramatisk förändring har skett. Den verkliga förändringen sker oftast i det tysta. Steg för steg, men konsekvent. Tänk på vågen i vattenbrynet som sakta urholkar klippan. Vilken kraft det ligger i envishet och konsekvens! Visst händer det att vilkanutbrott och naturkatastrofer förändrar naturen, men de små förändringarna är bra mycket vanligare. Och de har ofta stora konsekvenser.

Så där ja, nu fick jag till lite globalperspektiv på vår vikthållning. Var inte det skickligt så säg? En vaniljbulle var det? Det kan väl vara lagom en födelsedag. Grattis till lillan. Hoppas ni får en underbar dag tillsammans. =)

Svara
tina 25 september, 2009 - 14:41

Vad är vilkanutbrott för nåt? Har du hört talas om det? Det måste vara något alldeles nytt. =)
VULKAN ska det vara förstås

Svara
Maria 25 september, 2009 - 12:01

Känner igen mig i varje rad du skriver.
Och är så lycklig att du verkar ha hittat din melodi där du kan nynna utan att tappa fokus 🙂 HEJA DIG!
Jag själv ramlade dit rejält igår pga jobb (ja du ser jag skyller ifrån mig)- men idag har jag fokus igen. SKa ju ner 1 kg per vecka och gå imål 21november – då väntas en solresa…. SÅ, även om du är förkyld och har annat att stå i… håll en tumme för att jag ska lyckas… kram

Svara
katharina 25 september, 2009 - 11:19

håller med alla inlägg =)

Svara
Frida 25 september, 2009 - 11:17

Jag känner igen det så väl… har samma fallgropar!
Det värsta är när man äter onyttigt och fel på en fredag så kan man lika gärna fortsätta på lördagen och söndagen för det perfekta nystartar dagen är ju en måndag… usch va jag hatar det tänket!

Ha en trevlig helg!

Svara
Gabriella 25 september, 2009 - 11:15

Hej hej!
Ja man känner verkligen igen sig i din beskrivning om hur man funkar när man har ätit lite fel till att äsch då kan man lik väl äta allt.:) Och håller med om att det nog gäller att unna sig ibland med gott samvete och sen hoppa på dieten/kosten igen utan att man ska känna att man har en skuld som skall återbetalas första. Utan börja om från noll.

Oj ha lillan redan blivit ett år, tyckte du va gravid och nyförlöst igår…tiden rusar verkligen fram. 🙂 Hoppas ni alla får en trevlig födelsedagshelg.

Kramis

Svara
Beata 25 september, 2009 - 10:50

Jag har samma sorts fallgropar och blir bättre och bättre på att hantera dem vilket är så skönt. Varför ska ätande, även om det är godsaker, vara skuldbelagt? Livet måste ju innehålla lite av varje. Har sagt det förr och säger det igen, gillar att du har sånt sunt tänk och verkar funnit en bra balans. Självklart ska man njuta av kondisfrulle ibland, och äta tårta på födelsedagskalas!

Svara
Karin 25 september, 2009 - 10:37

Ja visst är det så. Man rationaliserar medan man proppar i sig. Ond cirkel. Jag har verkligen fått bättre koll på det men är inte riktigt över på ”andra sidan” än.

Åh ettårskalas vad roligt! Ha en härlig helg.

Svara
Susanne 25 september, 2009 - 10:34

Jo de där fallgroparna känner jag igen. Allt eller inget liksom.
Men gud är eran mista redan ett år… Vad tiden går… 🙂
Kram!

Svara
Jeanette 25 september, 2009 - 10:32

Ojojoj så väl jag känner igen mig i det du säger :/ ….. Så imorgon…då! fast det kanske är dags att rucka lite på kraven trots allt.

Det konstiga är att sedan jag bestämde mig för att börja med LCHF så har jag väl aldrig haft så mycket människor hemma hos mig som vill ha fika och då är det svårt att stå emot =( …så imorgon så…..

Har du något tips på vad man kan bjuda på istället för fikabröd?? Som gör det hela lite enklare

Svara
Åse 25 september, 2009 - 10:36

Baka en GI-kladdkaka! Recept finns här, alternativt bryt lite mörk choklad som du kan äta av om de andra äter fikabröd.

Svara
Jeanette 25 september, 2009 - 12:29

tack för tipset =) Ska genast baka en och lägga i frysen, så är det bara att ta fram om någon kommer =o)
/kram

Svara
Hanna 25 september, 2009 - 19:59

Jag har Choklad/nötbräck, gott! Dock kan jag inte ha det i kylen… det tar slut 🙂

200g blandade nötter hackas
100g smält choklad minst 70% smälts
Blanda och bred ut på ett bakplåtspapper. ställ in en stund i kylen. Njut!

Svara
Åse 25 september, 2009 - 20:26

MUMMA! Håller med, det är verkligen muuuums!!

Sofia 25 september, 2009 - 10:27

Ja jag hoppas jag kunde vara lite starkare ibland och stå emot suget! Hejar på dig!

Svara
Anna-Lena 25 september, 2009 - 10:23

Hej igen!
Det är så sant så, det du skriver. Just det där att när man ändå ätit nått onyttigt så kan man likaväl fortsätt, för hela dagen är ändå förstörd.

/Anna-Lena

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.