Helgrillad kyckling i Airfryer

Såååå saftig, smakrik och god!

av Åse

Hej vänner och hej måndag! Nu kör vi sista dagarna i februari- hur fort har det inte gått?

Om möjligt blir jag allt mer förälskad i vårt Airfryer!
Så himla mångsidig och den är både tid- och energieffektiv. Dessutom mindre stök och kladd.
Jag gör det mesta i den! Bakar, steker falukorv, grönsaker, potatis, hamburgare ja you name it.

På sista tiden har jag gjort hel kyckling i den som blir SÅ bra!
Saftig kyckling på nolltid.
Grillad kyckling i affären är ju magiskt gott men jag retar mig alltid på att bröstköttet är torrt som snus 🙁
Följde tipsen från kontot Alltid Hungrig på Youtube.


Köp den kycklingen ni vill ha (valfritt märke etc) ca 1 kg.
Kycklingen sköljs och torkas torr.
Lägg kycklingen i en bunke och häll på lite rapsolja, kinesisk soja och krydda ordentligt med tex Santa Maria Allroundkrydda. Klappa in kryddblandningen ordentligt och gärna under skinnet mot bröstet.
Jag har plasthandskar i engångs som jag använder så blir det inte så kladdigt.

Här har ni tips på kryddning om ni inte vill köpa färdig annars kommer en kryddning jag själv brukar använda här:

Kycklingkrydda

3 msk olivolja
1 msk vegeta (balkankryddan i blå förpackning – så god till allt!)
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1/2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver, gärna sötrökt
1 tsk paprikaulver, stark
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan

Lägg kycklingen med bröstet ner i korgen, viktigt! Anledningen är för att bröstet behöver mindre tid och värme än låren och ovansidans.
Sätt airfryern på 160 grader och tiden på 10 minuter.


Efter 10 minuter så vänder man på kycklingen så ovansidan hamnar överst och repeterar tiden fast dubblar tiden. Dvs 160 grader i 20 minuter.

Här har kycklingen gått första vändan.

När tiden är ute så kör ett stickprov med termometer vid benen, är den 67 så höjer man värmen till 200 grader och låter den gå i 5 minuter till, då blir skinnet riktigt krispigt!
Är den inte uppe i temp kör man en stund till på 160 gr.

Min var uppe i 67 grader efter 1 x 10 min + 1 x 20 min så jag krispade skinnet och sedan var den klar! MUMS!!

Här har kycklingen stigit till ca 70 efter 5 minuter på 200 gr.


Saftigt och sååååå gott!

 

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

7 kommentarer

Söndagschecken - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 24 mars, 2024 - 13:56

[…] hittar receptet på hel kyckling HÄR – insåg till min förskräckelse att det var fel tid i receptet, jag hade skrivit 10 minuter […]

Svara
Johanne 5 mars, 2024 - 08:08

Förstår inte riktigt: ”bröstet neråt i 10 min, vänd så att ovansidan hamnar uppåt”??

Svara
Åse 5 mars, 2024 - 08:13

Du börjar med att l’gga kycklingen ”upponer” dvs med bröstet neråt mot korgen, efetr halva tiden vänder du kycklingen så bröstet är uppåt.

Svara
Annika 27 februari, 2024 - 21:18

Tack. Ska testa detta på min Corsori Dual blaze

Svara
Åse 28 februari, 2024 - 11:33

Lycka till! ⭐️

Svara
Jo 26 februari, 2024 - 16:26

Vilken airfryer modell har du skaffat?

Svara
Åse 26 februari, 2024 - 16:37

Jag har en philips airfryer xxl

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.