Hej raringar!
Lillörda’ redan!
Vädret, vad är det med det? I går haglade det kulor stora som frigolit och i morse vaknade jag till snö i loungesoffan där ute haha! Trodde vi hade bestämt att det skulle vara sol och vackert väder from 1 maj? 😉
Jag beställde en Bjärekyckling från Mathem sist som jag stoppade i ugnen igår, jag måste göra hel grillad kyckling oftare! Det är både enkelt och gott ju.
Kycklingen penslade jag först med kinesisk soja och kryddade med med Chicken & Steak krydda frånSanta Maria.
Hyvlat smör över och en rejäl dos bra olivolja på.
I kycklingen stoppade jag två halverade vitlök solo.
Jag pressade sedan 1 citron över kycklingen och rev skalet över, de urpressade citronerna stoppade jag sedan in i kycklingen med vitlöken.
Lite torkad persilja över och lite extra salt och peppar och sedan skjuts in i ugnen!
På grillen lade jag butternutpumpa, aubergine och spetspaprika som jag penslat med olivolja och riven vitlök. Salt och peppar på det. Vände någon gång under grillningen.
Är smått besatt i butternutpumpa just nu! OCH Aubergine =) ÄLSKAR rostade grönsaker! Fulla med smak och nyttigheter.
Kycklingen vägde 1,7 kilo och var inne på 180 gr r i 100 minuter. Jag öste kycklingen några gånger under tiden.
YUMMIE! Enkelt och fräscht! Till detta gjorde jag en kall sås på grekisk yoghurt, fetaost, salt & peppar och torkad timjan.
Skriv utHel grillad kyckling med citron- och örter
- Portioner: 4
Ingredienser
1 hel kyckling
salt, peppar och eller valfri krydda för kyckling
1 msk kinesisk soja
4 hyvlade skivor smör
ca 1/2 dl olivolja
3–4 vitlöksklyftor
1 citron, eko
2–3 tsk torkad persilja
Kall örtsås:
2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil/creme fraiche
150 g fetaost, mosad med gaffel
1 vitlöksklyfta
salt, peppar,
2 tsk torkad timjan
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 gr r.
Pensla kycklingen med soja, krydda med salt, peppar och/eller kycklingkrydda.
Pressa citronen över och riv skalet över. Stoppa in vitlöksklyftor och de urkramade citronhalvorna i kycklingen. Hyvla smör över kycklingen och häll olivolja över.
Sätt in i mitten av ugnen i motsvarande 1 timme per kg kycklingen (dvs 1,5 timme för 1,5 kg kyckling) Ös kycklingen regelbundet med spadet som blir.
Rör ihop ingredienserna till såsen, låt stå kallt.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
2 kommentarer
Hittar inte receptet på örtsåsen !
Längesen jag gjorde hel kyckling, men det är ju såå gott! Funderar på att damma av mammas gamla Römertopf (lergryta) från 70-talet. Har du kanske nåt roligt lergryterecept att bjuda på?
Vädret ja, vad hände liksom?! Jag trodde väl inte det skulle bli snö NU, när vi är halvvägs in i maj månad. Jag som skulle ut i skogsbacken och plocka liljekonvaljer till mamma. Det var hennes blommor. Hon hade de i sin brudbukett och de har alltid betytt nåt speciellt för henne. Hittade några små, knoppiga stackare igår som jag plockade in och satte i vatten i hopp om att påskynda blomningen till imorgon.. Dagen då vi ska ta ett sista farväl.. 😔😢 *usch* vad jag bävar för det.. Kan inte förstå. Vill inte förstå.. 💔