Grillad entrecôte med pepparsås och broccolisallad med gruyère

av Åse
Artikeln innehåller Reklam för Vinoteket & reklamlänkar, för dig över 25 år.

Nu ska ni få en riktigt smarrig helgrätt! YUUUUM!
Jag testade den här godingen från I min Sockersnåla vinlåda

MAN Skaapveld Shiraz 2023

Peppartonerna i vinet gör att smaken i såsen får ett fint motspel, och den hårda osten gifter sig med vinets tanniner och mörka bär.

Aromer av mörka skogsbär, tobak och mocca. Medelfylliga smaker av björnbär, svarta vinbär och peppar med toner av svartpeppar och kakao. Tydliga men relativt lena tanniner.
Servera svalt strax under rumstemperatur. Passar utmärkt tillsammans med smakrika kötträtter av främst nöt eller lamm, till en ostbricka eller varför inte ett mustigt långkok.

MIn Godaste Pepparsås är MAGISKT god! Jag blandar både svart, rosé och grönpeppar – gillar den kombon!
Men om man inte tycker om en viss pepparsort så väljer man det man gillar.

Entrecote blir sju såååå gott att grilla!
Köttet klappas in i olivolja och saltas, peppras ca 15 min innan.

Grilla på hög värmer ca 2 minuter på varje sida, låt köttet sedan vila i bakplåtspapper ca 10 min innan det skärs upp eller serveras.

Broccolisallade med hasselnötter och gruyere är Riktigt gott till.

Smaklig spis! Testa nu detta och jag kan varmt rekommendera vinet till den här måltiden.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad entrecôte med pepparsås och broccolisallad med gruyère


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Åse
  • Yield: 2-4

Ingredients

Entrecôte och pepparsås
2 skivor entrecôte (à ca 250 g per person)
Salt och nymald svartpeppar
En skvätt olivolja

Pepparsås
2 schalottenlökar
12 msk hela pepparkorn (rosé-, grön- eller svartpeppar)
Smör att steka i
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 3 msk konjak/whisky
1 krm salt

Broccolisallad med gruyère
500 g broccoli
50 g gruyèreost, riven
50 g rostade hasselnötter, grovt hackade
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Salt


Instructions

Ta ut entrecôten cirka en timme innan tillagning så den blir rumstempererad. Salta och peppra 15 minuter innan grillning och klappa in lite olivolja.

Krossa pepparkornen i en mortel. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem i smör tills de mjuknar. Tillsätt grädde, crème fraîche, dijonsenap, tomatpuré, soja, kalvfond och vin eller konjak. Låt såsen småputtra tills den tjocknar något och smaka av med salt.

Blanda balsamvinäger, olivolja, hackade hasselnötter och lite salt till en vinägrett. Dela broccolin i buketter, ringla över lite olivolja och salta lätt.

Värm grillen till hög temperatur. Grilla köttet cirka 2 minuter på varje sida (beroende på tjocklek) tills köttsaften börjar tränga upp – då är det medium. Låt vila i 5–10 minuter insvept i bakplåtspapper. Grilla samtidigt broccolin tills den fått fin yta.

Lägg upp broccolin på ett fat, ringla över vinägretten och strö över den rivna gruyèreosten. Servera köttet bredvid eller ovanpå salladen med pepparsåsen till.

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star