Fasta för de friska

av Åse

Bra inlägg idag av Andreas (Kostdoktorn) idag.
Som jag sagt tidigare – Periodisk fasta och speciellt 5:2 är inte för de med fd svåra ätstörningar eller som har en osund fixering vid mat och hälsa, eller som lätt får det.
Men för friska människor som lever i balans och som redan har en bra kosthållning men som behöver gå ner några kilon eller som behöver balansera upp mättnads och hungershormoner så kan det verkligen vara svaret!
Men problemet är när massmedia skapar en hype, det kommer innebära att alla typer av människor kommer hoppa på det utan urskillning. Det har inget med 5:2 att göra utan alla kosthållningar kan skapa en fixering.
Jag rekommenderar därför alltid fastan bara om man har en bra kosthållning redan. Att man inte kompenserar fastedagarna med att äta skräp de andra dagarna. Att man inte tror att hårdare och mer är bättre, dvs att man fastar längre och oftare. Och sluta räkna kalorier på fastedagarna! 5:2 är ingen bantningsdiet, det är en teknik eller en livsstil. Varför jag poängterar det är för att så fort något blir en diet så blir det ett fokus, något som sker under en begränsad tid och då går man oftast hårt in också och en osund fixering kan skapas.

Att däremot äta bra mat till vardags (exempelvis LCHF-liknande), få bra fettförbränning och så minskade hungerkänslor att man lätt klarar en kortare fasta ibland… det är bara att äta som de flesta gjorde förr.

Det har blivit mycket snack om fastan här på sistone men det beror på att det ju snackas mycket om det i media och jag får många frågor om fastan just nu.
Jag är inte slav under periodsk fasta. Min kropp som levt så här länge nu är oftast inte hungrig på förmiddagarna men ibland är jag och då lyssnar jag på kroppen och äter!
I dag blev det t.e.x detta till frukost! MUMS!!
 
IMG_1872

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

27 kommentarer

Therese 14 oktober, 2014 - 17:49

Hej Åse!
Hoppas verkligen att du vill ta dig tid att besvara ett par frågor ang. periodisk fasta då jag känner att detta är något jag skulle vilja införa i min vardag för att få bort mitt alltför stora fokus på mat. Det är så att när jag testat detta ett par ggr. förut så har det resulterat i att jag överätit när det väl blivit dags för fastebryt, speciellt när jag gjort detta direkt efter träning. Har du upplevt det? Har du tips på hur jag hanterar det utan att gå och känna mig väldigt hungrig efter matintag istället? Undrar samtidigt om du aldrig tar om av måltider…alltså att du känner dig nöjd efter bara en portion? Har själv svårt att inte äta mer om jag inte känner mig riktigt mätt utan att sedan bara gå och tänka på att jag vill ha mer att äta. Tack på förhand & tack för en otroligt inspirerande blogg! Mvh Therese

Svara
Åse 15 oktober, 2014 - 10:08

Först och främst, periodisk fasta passar inte alla. Man ska bli matnonchalant och ohungrig inte tvärtom. Om du provat under 2-3 veckor och det fortfarande inte fungerar så rekommenderar jag dig att hellre gå över till att äta under 10-12 timmar istället.
Det är klart att jag tar om emellanåt, om jag inte blir mätt eller om maten är för god. Det handlar ju om balans, inte stenhård kontroll.

Svara
Julia 10 februari, 2014 - 11:28

Hej!
Hur viktigt är det med att hålla tiden när man kör PF 8:16. Kan det slå på 20-30 minuter eller skall man expemlevis äta exakt kl. 12 om man åt sista måltiden 20 dagen innan.
Undrar också lite gällande LCHF. Soyaprodukter och kokosmjölk räknas det in i mjölkprodukter (jag försöker viktminska och utesluter därför mejeri) T.ex Alpro soya, den osötade mjölken, kan man använda den fritt. Och Alpro soya grädden? Den verkar innehålla liten mängd socker, är den okej? Kokosmjölk kan ibland innehålla lite socker med om man läser innehållsförteckningen.
När man köper färdig bea så har den oftast lite socker i innehållsförteckningen, är detta ett nono eller kan man äta det?
Tack för en underbar blogg!

Svara
Åse 10 februari, 2014 - 13:24

Det är inte viktigt med tiden! Nej sojaprodukter är ingen naturlig mat eller hälsosamt så ta bort. Köp kokosmjölk utan socker, den bästa är santa marias extra krämiga i tetra. En bra bea innehåller inte socker.

Svara
Julia 10 februari, 2014 - 14:33

Tack för svar, soyaprodukterna åker i sophinken;)
Tips på en färdig bea i butik som är bra?

Svara
Åse 10 februari, 2014 - 15:18

Lohmanders tycker jag är bra!

Svara
Marlene 5 september, 2013 - 18:03

Hej Åse!
Jag provar 5:2 för första gången denna veckan och hade min första fastedag i tisdag, vilket gick hur bra som helst. Nu tänkte jag ta nästa fastedag imorgon fredag och kom på mig själv att börja klura i hur mycket kalorier vissa maträtter innehåller. Surfade då in här för att kolla igen vad du skrev om 5:2 och precis som jag tyckte jag hade nånstans i bakhuvudet så behöver man ju inte tänka kalorier om man äter LCHF =) Det är så lätt att bli påverkad av såväl media som folk i sin omgivning. Det är många på mitt jobb som också testar 5:2 och jag tror att jag är den enda som äter LCHF till vardags och därmed (antagligen) inte upplever samma ”besvär” under fastedagarna som de andra beskriver såsom huvudvärk och hunger osv. Visst, min mage kurrade under fastedagen men det gick ändå bra och jag behövde inte dricka mängder med vatten för att dämpa hungern heller. Min stora fördel tror jag var att jag väntade med att äta tills middagen och åt då en normal LCHF-måltid. Jag är rätt övertygad om att hade jag ätit pyttelite utspritt under dagen hade jag garanterat också haft ont i huvudet och varit konstant hungrig.
Tack än en gång för dina genuint vettiga råd och sunda inställning till kost och hälsa. I love you!! =)

Svara
Åse 9 september, 2013 - 12:48

Vad roligt att det går så bra!! Ja att kombinera LCHF med 5:2 är ypperligt! och enkelt att bara köra en måltid så slipper man kaloriräkning och eventuella fixeringar vid kalorier!!
Heja dig!! Stor kram!!

Svara
Beatrice 31 augusti, 2013 - 09:53

Hej Åse! skulle jag kunna få receptet på ”brödet” som du visar på bilden? Ser fantastiskt gott ut!

Svara
Åse 31 augusti, 2013 - 09:54

Hej! Sök på kesoplättar här! Använd receptlistan eller sökfunktionen här så hittar du receptet 🙂

Svara
Dragica 29 augusti, 2013 - 08:37

Vad bra du skriver! Jag har tänkt att jag ska köra enl. 5:2. Sommar tid kan det ju faktiskt bli så ibland. Vi är ofta iväg ca 5 v söderöver och vissa dagar när värmen är uppemot 40 grader då får man automatiskt 5:2, man orkar inte äta mycket. Lätt mat frukt och grönt och tänkte att jag skulle försöka köra vidare här hemma. Lite svårare när man jobbar men det känns bra när jag drar ner lite kalorier (ca 4 kg på 5 veckor), nu gäller det att hålla dem på avstånd:-)!

Svara
Sara 29 augusti, 2013 - 08:36

Du är så himla klok, fina Åse! Gillar inte det ljus som media kastat över 5:2 som faktiskt inte alls är som media vill ha det till…

Svara
Åse 29 augusti, 2013 - 19:53

<3 Nej det är lite olyckligt faktiskt!

Svara
Annika 28 augusti, 2013 - 21:55

Hej! Tack för en inspirerande blogg och alla fina recept!
Jag har en undran. Varför kan jag inte hålla mig mätt mer än i max tre timmar? Det verkar inte spela någon roll vad jag äter. En bit lax med blomkålsmos, eller en omelett på tre ägg och en skvätt grädde, kesoplättar, ja vad som helst. Ingenting håller mig mätt mer än tre timmar. Jag tvingar mig själv att låta bli att äta mer än tre gånger per dag och dricker mycket vatten. Till frukost dricker jag kokoslatte. Är det något fel på mig? Jag började äta LCHF i april och gick snabbt ner två kilo men sedan har ingenting hänt. Jag är 158cm och väger 68,5 kilo. Mitt mål är inte att bli lika smal som du. Jag skulle vara supernöjd om jag landade på 62-63 kilo. Jag håller mig förresten till ca 2dl mjölkprodukter per dag, ofta mindre. Törs jag öka på fettet? Jag äter efter din bok och behöver dubbla portioner för att bli mätt men då får jag väl i mig för mycket totalt?
Tack på förhand!

Svara
Åse 29 augusti, 2013 - 08:21

Du kan öka fettet men inte dubbla portioner!
Jag tror du kan ha problem med leptinet. Läs här: http://www.perfekthalsa.se/vikt/leptin-varldens-viktigaste-hormon-speciellt-om-du-ar-overviktig/

Svara
Annika 29 augusti, 2013 - 10:47

Vilken intressant info! Det förklarar varför jag kan äta ett helt paket bacon, två ägg och ett par matskedar grädde och ändå ha en kurrande mage efter två och en halv timme! Testade nämligen detta för något år sedan. Kan leptinproblemet höra ihop med att jag inte har någon sköldkörtel? Min kropp angrep sköldkörteln och till slut dog den. Nu äter jag Levaxin. Men borde jag inte börja må bättre eftersom jag ju faktiskt äter enligt rekommendationerna? Det är fruktansvärt jobbigt att vara hungrig och orka motstå hungern. Svårt att lägga sig hungrig också och jag börjar alltid må illa. Kan en läkare hjälpa till med kosttillskott eller så? Tack för denna aha-upplevelse! Du har satt igång många tankar hos mig! 🙂

Svara
Anna-Livet på liden 28 augusti, 2013 - 21:50

Periodisk fasta har hjälpt mig att reglera min hunger och inte överäta. Jag är en sån som gärna tar något gott framför tv:n på kvällen och då blir det oftast lite för mycket och jag går upp i vikt. Jag är känslig och måste äta ganska strikt för att inte gå upp i vikt eller st still och då har PF fungerat så bra för mig. Jag har dock inte provat 5:2 fastan än, bara 16 timmars fastan 🙂

Svara
Sandra 28 augusti, 2013 - 14:05

Hej Åse!
Sandra heter jag och är 25 år. Först och främst vill jag bara säga att jag beundrar dig, Jag följer din blogg och du ger mig mycket inspiration till att kämpa på!
Jag är överviktig ca 165 cm lång och väger 74 kg. Den 29 juli (vägde då 77kg) tog jag tag i mig själv och har nu försökt börjat komma in i ett annat slags tänk när det gäller mat och träning, att nyttigare alternativ faktiskt kan vara gott samt börjat promenera endel.
Men nu, efter en månad jag tappat motivationen helt, när jag ställde mig på vågen idag visade den + 1kg (vägde 73 förra tisdagen) Mina föräldrar hälsade på mig i Sthlm förra veckan då vi gick ut och åt m.m Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att komma tillbaka till samma härliga positiva tänk som jag hade från början. Jag vet ju att Rom inte byggdes på en dag, men 3 kg på 1 månad blir jag besviken över.
Så nu hör jag av mig till dig, kanske kan du hjälpa mig och ge mig några goda råd på vägen? Tycker det är svårt att veta hur mycket kalorier man ska få i sig när man viktminskar samtidigt hur mycket man ska träna.
Tacksam för svar 🙂

Svara
Åse 28 augusti, 2013 - 14:11

Hej!
3 kilo på 1 månad är ju kanonbra! Normalt är allt från 0,2 till 1 kilo i veckan. Det värsta man kan göra är att bli nerslagen för det skapar bara ångest och stress och risken för att du ska trösta dig med mat är stor.
Måste du väga dig 1 gång i veckan? Vad gjorde denna vägningen för dig? Ngt positivt? Nej.
Berättar vågen för dig att du gjort jättemånga bra val? Oftast inte.
Kasta ut vågen är mitt tips! Mät dig med kläder och måttband istället! Lycka till!

Svara
Anna i Skåne 28 augusti, 2013 - 13:57

Tack för att du sa det. Då är periodisk fasta eller 5:2 inget för mig…ännu.

Svara
Eva 28 augusti, 2013 - 13:18

Jag har lagt märke till att de flesta som tycker att det är för jobbigt att köra periodisk fasta dricker alldeles för lite. Dricker man minskar hungerkänslorna. Själv tycker jag dessutom att varmt ”mättar” bättre, så jag har blivit roiboosaddict.
Dessutom har nästan varenda en glömt att kroppen behöver salt för att må bra, så väldigt många mår dåligt med huvudvärk mm.
Inte för att jag lusläst alla tidningsartiklarna, men inte pratar de om såna basala grejor som vatten och salt, för sånt säljer man väl inga lösnummer på 😛

Svara
Jeanette 28 augusti, 2013 - 10:49

Jag blir för hungrig på en måltid, när jag provat det. Får ont i magen. Så jag äter lunch och middag de dagar som jag fastar. Ungefär vid 12 samt vid 18-19 tiden, sen inget mer.

Svara
Lina 28 augusti, 2013 - 10:35

Det var samma dag, jag förlängde nattfastan så jag åt inte på ca 18 h. Men jag fortsätter med 16:8 ett tag till, så kroppen anpassar sig till det otdentligt innan jag provar 5:2. Kan ju vara en idé att prova det när jag börjar jobba igen i oktober och är ledig 2 dagar i veckan, inte efter varandra 🙂

Svara
Lina 28 augusti, 2013 - 10:23

Jag provade längre fasta än vad jag är van vid ( kör ibland 16:8) men jag blev så utsvulten att det slutade med att när jag väl åt så slank det ner både det ena och andra… Är det något som blir bättre ju mer man provar eller är det bara att 5:2 inte passar mig?

Svara
Åse 28 augusti, 2013 - 10:26

Menar du att när du åt samma dag så slank det ner saker? Eller var det dagen efter som du upplever att du kompenserade?
Det kan ta 2 veckor innan kroppen och hjärnan reglerat, innan dess kan det vara så att det helt enkelt är ren viljestyrka som får styra.
Men om du mår bra på 16:8 så kan det vara så att just det upplägget är bäst för dig!

Svara
Jeanette 28 augusti, 2013 - 10:14

Bra inlägg som vanligt fina Åse!
JAg är ny på detta med 5:2 och har provat 2 veckor nu för att se om det kan hjälpa mig att reglera aptiten och mina hungerskänslor till det bättre. I övrigt så äter jag LCHF. JAg trodde att man var tvungen att mäta och väga allt till fastedagarna och det tycker jag är väldigt besvärligt, känns ju som att gå tillbaka till vikväktarna:( Men hur gör du för att hålla något så när koll? JAg behöver äta 2 mål på fastedagarna, har jag märkt. Tar gärna emot tips på hur jag kan äta då.
HA en härlig onsdag!! Kram Jeanette

Svara
Åse 28 augusti, 2013 - 10:18

En normal LCHF måltid ligger runt 500 kalorier om man nu ska prata kalorier. Du kan med fördel hålla nere på gräddprodukter i måltiderna då eftersom de lätt blir energitäta. Hur lägger du upp dina två måltider? När äter du dem? Varför behöver du äta 2?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.