Jag tror inte på ett liv med förbud eller på ett svart eller vitt liv där jag tar bort saker som ger mig njutning, men balans och hälsa är viktigt!
Vi människor är utvecklade till att vilja ha söta smaker, det är en överlevnadsinstinkt (sött signalerar ofarligt och får oss att äta mer och att lagra det vi äter). Skillnaden i dag är att söta smaker finns ÖVERALLT, inte bara i frukten vi hittade eller i honungen vi åt ibland, eller i rötterna (rotfrukterna).
Att välja bort VITT socker är något jag aktivt gör. Jag väljer bort det mesta som är raffinerat vitt. Jag njuter dock ibland av söta saker och det är inget som skadar min kropp, det händer för sällan för att ställa till skada.
Med det sagt så sötar jag helst med bär, frukt, honung, rissirap, yaconsirap, björksocker och råsocker de få gånger jag använder sött i mat och bak.
Jag har dock problem med att mat och kryddor innehåller druvsocker och maltodextrin, det gör mig gravt irriterad!
Vill jag äta socker så ka det vara ett medvetet val och det ska vara GOTT, inte gömt i olika livsmedel som kryddor! Därför bojkottar jag alltid färdiga taco och fajitakryddor som innehåller väldigt mycket socker för att inte tala om andra konstigheter som jästextrakt, klumpförebyggande medel och modifierad stärkelse..
I går ville jag krydda sötpotatisklyftorna med fajitakrydda så jag blandade ihop en sats.
Är så gott att göra själv!
Jag har lite råsocker i min krydda, det är givetvis helt valfritt att välja bort om man inte vill ha det i.
![](https://www.56kilo.se/wp-content/uploads/2014/10/14102014-012A1336-1-150x150.jpg)
Fajitakrydda
Ingredients
- 2 tsk chilipulver
- 1 tsk havssalt med jod
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk smoked paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 0.5 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk koriander
- 0,5 tsk råsocker
- 0,5 tsk curry
- 3 krm gurkmeja
- 2 krm spiskummin
- 2 krm svartpeppar
- 2 krm cayennepeppar
Instructions
- Blanda ihop och förvara i burk.
- Krydda efter behov och smak.
Nutrition
- Serving Size: 2
I går så åt vi rester, Biff Stroganoff och så gjorde jag sötpotatisklyftor som jag lade i påse med kokosfett och ca 2 msk fajitakrydda.
Sedan grillades de i 220 g i ca 25 minuter tills de var mjuka. Sååååå gott! Och så masor med saltgurka till det.
![13102014-012A1310](https://56kilo.se/wp-content/uploads/2014/10/13102014-012A1310.jpg)
![13102014-012A1306](https://56kilo.se/wp-content/uploads/2014/10/13102014-012A1306.jpg)
![13102014-012A1329](https://56kilo.se/wp-content/uploads/2014/10/13102014-012A1329.jpg)
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
![TrendRehab](https://www.56kilo.se/wp-content/uploads/2025/01/banner56kilo.jpg)
8 kommentarer
I love-love-love the idea of mixing my own spices (I used to love Santa Marina Fajita spice, but have not used it with same reasons as you)! I have now written down all the ingredients and noticed I have most of them already at home. Looking forward to more spice mix ideas! I also tend to use some honey (despite of LCHF) with meat (olive oil + Dijon with seeds + some honey+pepper and salt works with pork very well), also ginger and hot pepper or paprika powder combine very good.
Det såg väldigt smaskigt ut! Här blev det solgul torskrygg igår! Det var inte dumt det heller! Ha en härlig tisdag! Kram Petra